Mario & Sonic at the Olympic Winter Games (Wii) – Sankarit jäässä

Aina kun mä hyppään ja pääsen siihen hyppyrin nokalle, mulle tulee sellanen bon voyage -tunne, että mä olisin kokenut tän joskus aikasemminkin.

Segan Sonic-siili ja Nintendon pyylevä putkimies aloittivat yhteistyön Pekingin olympiakisojen alla, joten Vancouver-kisapeli talvilajeineen on looginen jatkoaskel. Herttaisen ulkokuoren alla piilee mieskuntoa vaativa kimppapeli, joka panee ystävyyssuhteet ja peliohjaimet koetukselle.

Sporttivartti

Olympiapotpuri on rakennettu kolmen perussapluunan ympärille. Lajit vaativat joko ajoitusta, hikeä tai taitoa. Lumilautailu ja taitoluistelu ovat valmiiksi purkitettuja reaktiotestejä, joissa heilautetaan kapulaa ennakkoon määritetyissä kohdissa. Yksinkertainen toteutus haukotuttaa eikä haastetta ole nimeksikään. Toisessa ääripäässä ovat pikaluistelu ja kelkkailu. Hillitöntä vatkaamista vaativat pyrähdykset nostavat hien pintaan ja saavat ranteet huutamaan hoosiannaa.

Onnistuneimmat lajit ovat jääkiekko, curling ja mäkihyppy. Suomalaisten leipälajeissa rannerääkki on sivuosassa, sillä onnistuminen perustuu tarkan ajoituksen ja osaamisen yhdistelmään. Mäkihypyssä liiketunnistusta käytetään tasapainon ylläpitoon ja korjausliikkeiden tekemiseen. Hyppääminen edellyttää jonkin verran taktikointia, sillä pelkän loikan lisäksi tuulen vaikutukset on otettava huomioon. Jääkiekko on vauhdikasta rymistelyä, jossa todellisuudella ja Tamin prinsiipeillä ei ole juuri sijaa.

Erinomainen curling toimii yllättäen myös yksinpelinä. Strategiaa vaativassa, mukavan hidastempoisessa urheilulajissa tietokone panee tosissaan kampoihin, ja toimiva fysiikkamoottori kruunaa kurlaamisen.

Yksinäiselle urheilufanaatikolle pelistä on niukalti iloa. Lajivalikoiman nuohoamiseen saa käytettyä muutaman tunnin, jonka jälkeen luvassa ei ole kuin monotonista toistamista ja turhien saavutusten kahmimista. Jos mukaan saa muutaman kaverin, pelin luonne muuttuu parempaan suuntaan. Mitalien jahtaaminen on porukassa hauskaa ja suurin osa urheilulajeista on metkaa kimppapeliviihdettä. Kaikki pelin urheilulajit mielikuvituksellisia fantasiaversioita lukuun ottamatta ovat avoinna heti kättelyssä, joten sporttikinkereissä päästään välittömästi asiaan.

Yksittäisten repäisyjen lisäksi tarjolla on koko olympiahärdellin kattava festivaalitila, bilepeleiksi naamioituja cup-haasteita ja tutuista lajeista tuunattuja fantasiavariaatioita, joissa perinteistä kaavaa piristetään aseilla, esteillä ja ansoilla. Fantasialajit ovat päättömyytensä ansiosta mitä parhainta bilematskua. Aseilla maustetusta mielikuvituskiekosta tuli välitön suosikkini.

Marion ja Sonicin olympiakomennus on nähty nopeasti ja sisältö on ikävän epätasaista. Laajemmalla lajikattauksella ja ohjausmetodeja järkeistämällä peli olisi mitä parhainta urheiluhupia. Kokonaisuus jää roikkumaan muutaman valopilkkunsa varaan. Kimppapelaamisen kannalta on vain hyvä, että huiskimiseen perustuva ohjaus asettaa niin konkarit kuin noviisit samalle viivalle. Rannevaivoja varten kaappiin tosin kannattaa varata tuhti tuubi kylmägeeliä.

75

Lisää aiheesta