Mashed: Fully Loaded (PS2, Xbox) – Kaverit kyykkyyn!

Nimi johdattelee ajatukset muhennoksen kyllästämään keskivartaloon, mutta kansikuva paljastaa totuuden. Kyse on autopelistä eikä seitsemän ruokalajin illallisesta.

Ensikosketus lupaa hyvää. Ajotuntuma ja kuvakulma muistuttavat Micro Machinesia, joka on yksi hauskimmista näppeihini joutuneista ajopeleistä. Auto alkaa pysytellä tiellä riittävän nopeasti ja helposti, muttei silti itsestään selvästi. Talvisilla teillä kottero lentää mutkista jorpakkoon vallan maukkaasti, ennen kuin ajokin saa uudelleen hallintaansa.

Menoa seurataan ylhäältä päin ja kamera zoomailee näkymiä sen mukaan, miten kaukana toisistaan kilpa-autot ovat. Johtoautolle tämä tietää välillä hankaluuksia, sillä suurimmalla zoomauksella tien kurvit tulevat näkyviin vasta viime tipassa.

Kisat ovat nopeita ja vauhdikkaita, ja ideana voi olla vaikkapa saavuttaa riittävä etumatka muihin autoihin verrattuna. Virkistävä vaihtoehto tavallisen tylsälle ratakierrosten voittamiselle. Hupia lisäävät erilaiset kiusantekovärkit, joita voi kaapata mukaansa ja käyttää sopivissa kohdissa vihollisautojen eliminoimiseen.

Peli päästää aluksi vain parille radalle ja avaa uusia sitä mukaa, kun ensimmäisillä radoilla menestyy vaaditulla tavalla. Radat ovat Micro Machinesin hullunhauskoihin virityksiin verrattuna ikävä kyllä tavallisia ja likirealistisia, esimerkiksi autioituneita teollisuusalueita tai lumihuippuisia vuoristoteitä.

Erilaisia ratoja ja ajettavaa on tarpeeksi huvittamaan kohtalaisen pitkään yksin pelaavaakin, mutta parhaimmillaan meininki on kaverisakin kanssa. Jostakin syystä kaveria on niin paljon hauskempi kiusata pökkimällä autonsa kuiluun tai kiilaamalla öljylammikkoon! Tietokone toki päästelee ärräpäitä onnistuneen torppauksen jälkeen K12-kyltin verran, mutta kiukustuneet ähinät kaverin suunnalta ovat silti palkitsevampaa kuultavaa.

Supersonic Software teki Micro Machines 2:n (Pelit 1/03, 85 pistettä), joten eipä ihme, että Mashed: Fully Loaded sitä kummasti muistuttaa. Hyvän mielen autopeleistä ei ole liikatarjontaa, joten Mashed: Fully Loaded on erittäin tervetullut lisä ankeiden ryppyotsaisten revitysten joukkoon.

Peli on saatavilla sekä PS2:lle ja Xboxille, eikä versioiden välillä ole merkittäviä eroja.

80