Mass Effect 2: Kasumi – Stolen Memory (Xbox 360, PC) – Galaktinen selkäänpuukottaja

Ruostumaton teräsrotatar Kasumi täydentää viimeisen vapaan kolon Shepardin itsemurharyhmässä, mutta ei ilmaiseksi.

Cerberus Networkin kautta tipoittain jaettu ilmainen sisältö on pitänyt Mass Effect 2 -fanit tyytyväisinä, mutta eihän kukaan odottanut loputtomia ilmaisia lounaita. Rahahanat avattiin parin euron hintaisella asupaketilla, jonka hyvä idea rikottiin hahmojen silmät peittävillä aurinkolaseilla. Ensimmäinen isompi lisä on huhtikuun alkupuolella ilmestynyt Kasumi – Stolen Memory.

Kasumi on galaksin kuuluisin varas, joten hän kuulostaa oudolta valinnalta Collectoreiden lahtaamiseen tähtäävään erikoisjoukkoon. Mutta Cerberus on toista mieltä. Koska kuvetta on kaivettu tarpeeksi, ei edes tehtävän itsemurhaluonne tunnu ketterää japanitarta pahemmin haittaavan.

Kylki kyljessä hienostopiireissä

Toivoin, että maksullinen nainen Kasumi olisi ilmaista Zaeed-ryhmäläistä monipuolisempi paketti. Reilusta 765 megatavun koosta huolimatta Kasumikin liittyy kollegansa tavoin Shepardin tiimiin vain lyhyen keskustelun jälkeen ja jää taas puolikkaaksi. Rekrytointi- ja uskollisuustehtävistä Kasumi tarjoaa siis vain jälkimmäisen.

Onneksi erilainen käsikirjoitus ja rytmitys tekee eroa Zaeediin. Kasumin tehtävä muistuttaa enemmän Samaran ja Thanen tarinapainotteisia uskollisuustehtäviä ja keskittyy alkupuoleltaan vähemmän toimintaan. Shepard ja Kasumi soluttautuvat tunnetun asekauppiaan ja taidekeräilijän seurapiiribileisiin, joissa kauniit ja rohkeat uiskentelevat äkkirikkaiden keskellä. Päämääränä on tehdä Ocean’s Elevenit ja murtautua isännän supervartioituun kassaholviin, jossa taideaarteiden seassa makaa Kasumin kuolleen ystävän muistot sisältävä rasia.

Päästäkseen sisään Shepard joutuu luopumaan aseistaan ja sonnustautumaan hienoimpiinsa. Niinpä paketista löytyy uusi vaate, jota voi pitää niskassaan myös Normandyssa. Naishahmon tiukka pikkumusta on kokonaan uusi asu ja sopii juhliin, mutta ei niinkään aluksen komentamiseen. Miespuoliset Shepardit jäävät heikommalle, sillä juhla-asu on vain uudelleenteksturoitu versio tutusta kapteenintakista. No, ainakaan puvussa ei ole rumaa Cerberus-logoa.

Alkupuoli on tehtävän dialogivetoisin ja samalla onnistunein osuus, vaikka jutustelua olisi voitu kirjoittaa mukaan paljon enemmänkin. Nyt suurin osa on Kasumin monologeja, mutta onneksi toimivia sellaisia. Kasumi on hahmona onnistunut ja taustoja avataan noin tunnin pituisen tehtävän aikana sopivasti. Ikävä kyllä tehtävän päätyttyä Kasumin kanssa ei voi Normandylla heittää lainkaan läppää. Keskustelunpoikaset on hoidettu samalla yksinkertaisella mekaniikalla kuin Zaeedin vastaavat, eli Kasumi vain kommentoi jotain häntä tai ympäristöä klikattaessa. Jutut ovat kyllä monipuolisempia kuin Zaeedilla ja reagoivat muun muassa pelaajan muihin ihmissuhteisiin, mutta eivät ne silti riitä korvaamaan kunnollisia keskusteluja. Romanssia (epärealistisesti) odotelleet joutuvat myös pettymään.

Mutta ei niin paljon huonoa, ettei jotain hyvääkin: Normandyssa on vihdoin oma baari. Tai oikeammin se on ollut siellä koko ajan, mutta ovi aukeaa vasta Kasumin asetuttua taloksi.

Paremman puutteessa

Kasumin hinta ei ole etenkään PC:llä paha, joten rahalle saa riittävästi vastinetta. Silti kokonaisuus tuntuu vähän pikaisesti ja halvalla tehdyltä. Itse näkisin Mass Effectille mieluummin isompia DLC-paketteja, vaikka hinta olisikin kovempi. Tuskin muitakaan haittaisi maksaa laadusta. Nyt tarjonta tasapainoilee liian tarkkaan arvioidulla partakoneenterällä. Tehtävä on kyllä hauska, mutta turhan lyhyt.

Kassakaappikeikalla taskuihin tarttuvat oman varkaan lisäksi uusi Locust-konepistooli, tekniikkataitojen tehopäivitys sekä 60 000 krediittiä mammonaa. Locust on niin kova peli, että sen jälkeen kannattaa muilla kuin solttuhahmoilla harkita, ottaako juonen edetessä rynkkytaidon vai sijoittaako sittenkin kivääriin. Uutuuden tarkkuus kun vastaa pitkilläkin matkoilla rynkkyä, eikä osuma-alue edes pahemmin kasva liipaisinta pohjassa pidettäessä. Mukavasti aseella on myös mahdollista ampua kertalaukauksia, joten se ei kuluta ammuksia imurin lailla.

Taistelutukena Kasumin hyödyllisyys vaihtelee vaikeustason ja oman hahmoluokan mukaan. Normaalilla ninjan selkäänpuukotus tappaa normiötöt kertakaalista, korkeammilla vaikeustasoilla Overloadista on puolestaan iloa. Uusi erikoiskyky Flashbang-kranaatti tainnuttaa isolla alueella, mutta en silti keksinyt sille kunnollista hyötykäyttöä.

Kasumin kadonnut muisto on hauska pikkutehtävä, mutta Biowarella olisi rahkeita vielä paljon parempaan.

78