Maxi-aids TV Screen EnlargerMuovilinssillä jättimonitori

Tuumakokoaan häpeileville on tarjolla monitorin suurennusleikkausta halvempi vaihtoehto. Fresnel-linssi kasvattaa pienenkin monitorin ruudusta jättimäisen näkökentän täyttäjän. Eikä kuvan laatu juuri kärsi.

Fresnel-linssi on PC:n monitorin eteen asetettava suurentava linssi. Se kasvattaa ruudun näkymät noin kaksinkertaiseksi, enemmänkin jos linssin ja ruudun etäisyyttä pidentää. Samalla se luo lievän illuusion kolmiulotteisuudesta, koska silmiä ja jopa päätä pitää liikuttaa, että näkisi koko monitorin kuva-alan.

Koulunpenkillä koulittu

Fresnel-linssi lainaa toimintamekanisminsa tutusta piirtoheittimestä. Linssi on vain vajaan sentin paksu ja ainoastaan hieman kupera. Läheltä katsottuna sen keskipisteen ympärille on hiottu vajaan millimetrin välein suurenevia, kapeita, ympyränmuotoisia uria. Urat muodostavat laajenevan sarjan kehiä, joiden keskipisteenä on linssin keskipiste. Näiden kehien urahionnassa piilee se oivallus, jolla kuva saadaan suurennettua tarkasti, ilman vääristymiä ja myös hyvin läheltä monitorin pintaa.

Fresnel-linssit ovat erityisesti lentosimulaattoriharrastajien suosiossa. Lentämisen tunne paranee, kun kapea tunnelinäkö laajenee yli kaksinkertaiseksi. Liikkeen tuntu kasvaa kummasti, kun esimerkiksi vaakakierrettä tehdessä näkee jo ääreisnäölläkin, että horisontti todella pyörii. Linssin avulla ruudun näyttämä alue ei kasva yhtään, mutta jo näkökentän laajeneminen riittää kasvattamaan lentämisen illuusiota merkittävästi. Fresnel on ratkaisuna monta kertaa halvempi kuin projektori tai kolme monitoria vierekkäin, eikä Fresnel vaadi erikseen pelitukea.

Fresnelit eivät ole kalliin hintansa takia nousseet kovin suureen suosioon. Useimmat linssit maksavat reilusti yli sata dollaria ja särkyvän tavaran rahdit päälle. Lisäksi Fresnel-linssi on perinteisesti sumentanut kuvaa enemmän kuin pelkkä pikselien suurentaminen antaisi olettaa.

Maxiaids on tehnyt linssinsä muovista, joka ei tarkoita huonompaa laatua vaan halvempaa hintaa, kestävämpää pinnoitetta ja keveyttä. Näin linssien pahimmat ongelmat on ratkottu.

Tarkkuus ei kärsi

Ennakkoluulo sumeasta kuvasta ja mittarien muuttumisesta vaikealukuisiksi osoittautui vääräksi. Kuva pysyy lähestulkoon yhtä kirkkaana kuin ilman linssiä. Falcon 4:n mittaristot, jopa heijastusnäyttöjen pienimmät luvut pysyvät selkeinä.

Linssi vaatii tarkkaan suunnatun valaistuksen. Takaa tuleva valo heijastuu takuuvarmasti linssin pinnasta niin, että osaa ruudusta ei enää näy. Myös sivuvalo voi häiritä, joten parhaimmillaan Fresnel on hämärässä. Ruudun oma kirkkaus saattaa aiheuttaa ylimääräisiä heijastuksia, jotka näkyvät valkoisten tai muiden kirkkaiden alueiden "repeilyinä" hionnan säteen suuntaisesti. Ongelma on kuitenkin varsin mitätön.

Maxiaidsin Fresnel-linssejä myydään neljää eri kokoa monitorin koon mukaan. Linssi sopii aina 13-tuumaisesta 29-tuumaiseen. Jos oma monitori on valittavan mallin kannalta rajatapaus, kannattaa mieluummin ottaa isompi, koska siitä ei ole muuta haittaa kuin pöytätilan kuluminen. Tuotetta myydään nimellä TV Screen Enlarger, joka selittää massiivisimman 26#29 tuuman mallin.

Suurin ongelma on kiinnitys. Linssiä ei kiinnitetä näyttöön, vaan näytön alle molemmille puolille tulevaan kahteen hieman heppoiseen telineeseen. Linssin kiinnittäminen ja irrottaminen on helppoa, mutta näytön ja linssin välistä kulmaa ei voi hienosäätää. Itselläni näyttö on hieman kallellaan ylös, mutta linssin saa telineellä ainoastaan pystysuoraan. Kiinnitysmekanismi on sen verran yksinkertainen, että sen muokkaaminen monitoriin paremmin sopivaksi on parin tunnin askartelutyö.

Vain pelaamista varten

Fresnel-linssi aiheuttaa kuvaan pientä tynnyrivääristymää, joten esimerkiksi tekstinkäsittely tai nettiselailu ei ole mukavaa. Tarkkuudeltaan jopa työpöydän kuvakkeiden pieni teksti pysyy täysin lukukelpoisena, mutta vääristymän takia kuva ei ole viivasuora koko kuvaputken alueella.

Normaalissa Windows-käytössä pienikin vääristymä muuttuu nopeasti häiritseväksi. Olenkin rajoittanut linssin käytön ainoastaan pelaamiseen, jossa vääristymää ei edes huomaa. Tarvittaessa linssin saa irti ja kiinni alle minuutissa. Irrottaminen on järkevää, sillä kyseessä on tosiaankin linssi: Jos auringonvalo osuu siihen sopivasti, tuloksena on pahimmassa tapauksessa tulipalo.

Linssi on jo parin viikon jälkeen saanut varauksettoman suosioni kaikissa lentosimulaattoreissa. Jopa niin pitkälle, että 21-tuumainen nokialaiseni näyttää itkettävän pieneltä, kun kirkkaassa päivänvalossa olen joutunut jättämään Fresnelin heijastusten takia sivuun.

Fresnel ja Thrustmasterin Cougar ovat kaksi asiaa, jotka ovat tänä vuonna kasvattaneet lentosimulaattorien tunnelmaa uskomattomasti. Seuraava askel onkin sitten itse rakennettu ohjaamoreplika.

Maxiaidsin linssi on kohtuullisen hintainen. Se kolahti kotiovelle parissa viikossa amerikkalaisesta nettikaupasta 80 dollarilla. Siitäkin summasta puolet oli postikuluja.

Maxi-aids TV Screen Enlarger

Testikappale: www.maxiaids.com

Hinta: 34,95 dollaria

Rahti: noin 40 dollaria

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…