Megaman X7 (PS2)

Megaman X -pelisarja eteni seitsemänteen osaan ennen kuin Capcom uskalsi siirtää veteraanihahmonsa kolmiulotteiseen maailmaan. Siirtymä ei tosin ole totaalinen: Megaman X7 -pelissä vanha kunnon kaksiulotteisuus vuorottelee kolmiulotteisuuden kanssa.

Juoni on totutun megamanmainen: uhoa ja dramaattisia käänteitä piisaa roppakaupalla. Uusi hahmo on Axl, joka on Megaman X:n ja tutkaparin Zeron tavoin eronnut pahisrobotteja jahtaavasta Red Alert -järjestöstä. Kolmikon ja Red Alertin välille puhkeaa kiista, joka ratkeaa vain rakettireppujen ja plasmatykkien voimalla.

Kolmikon yhteistyöhön liittyy myös innovatiivisin uudistus eli tiimityöskentely. Jokaiseen kenttään valitaan kaksi hahmoa, joita voi vaihdella lennossa. Aluksi valittavissa ovat vain Axl ja Zero, mutta seikkailun edetessä vanha siniseppokin kaivetaan naftaliinista.

Hahmojen vaihtelu kesken tasojen kannattaa, sillä ukkojen ominaisuudet poikkeavat kiitettävän paljon toisistaan. Zeron miekka tekee lähitaistelussa tuhoisaa jälkeä ja Axl pystyy pyssykällään listimään yläilmoissa liitelevät pahikset. Axlin rakettireppu on pitkiä etäisyyksiä hypittäessä käytännöllinen, mutta Zeron tuplahypyt tulevat refleksejä vaativissa tilanteissa tarpeeseen.

Kankea kamerakulmien vaihtelu nakertaa Megamanin mielenkiintoa ylivaikean loppupahiksen lailla. Siirtymät perinteisestä 2D-kuvauksesta nykyaikaiseen 3D:hen ovat kaikkea muuta kuin jouhevia, ja välillä kamera on niin pahasti pihalla, että aivan lähietäisyydellä jököttävät pahikset jäävät kokonaan kuvan ulkopuolelle. Ei ole kovin hauskaa yrittää arvailla, missä suunnassa raketinheitintään virittelevä mörriskö mahtaa seisoskella.

Tasosuunnittelussa on katseltu enemmän taakse- kuin eteenpäin. Mielikuvituksettomat, vanhahtavat kentät toistavat pahasti itseään ja antihuipentuvat loppupahiksiin, joista osa on epäinhimillisen vaikeita. Kentät voi onneksi pelata läpi missä järjestyksessä haluaa.

Megaman X7 alkaa olla jo niillä rajoilla, että kiihkeimpienkin Megaman-fanien kannattaa harkita kahdesti ostopäätöstä. Megaman-henki on edelleen vahvasti läsnä, mutta se alkaa jo haiskahtaa eltaantuneelta.

66