Metal Gear Solid: The Twin Snakes (GameCube) – Käärme kahtena

Silicon Knights teki PSonen Metal Gear Solidin uudelleen GameCubelle. Lopputulos ei ole klassikolla rahastus, vaan hieno elokuvamainen seikkailu.

GameCuben Metal Gear Solid: The Twin Snakes on uusversio PSonen Metal Gear Solidista, jonka kontrolleihin on lisätty ominaisuuksia PS2:n Metal Gear Solid 2:sta. Kyseessä ei ole aivan sama peli kuin alkuperäinen Metal Gear Solid, vaan The Twin Snakes on uudelleen miksattu Hideo Kojima -klassikko. Silicon Kinghtsin tekemät muutokset ovat muutoksia parempaan.

Metal Gear Solid: The Twin Snakes on kolmannesta perspektiivistä kuvattu, juoni- ja hahmovetoinen toimintaseikkailu, jossa hiivitään vihollisilta piilossa, nitistetään terroristeja ja tuijotetaan tuntikaupalla elokuvamaisia välinäytöksiä.

Vaikka Metal Gear Solid oli hiiviskelypelien edelläkävijä, puolta on vahvistettu entisestään. Viholliset näkevät aikaisempaa pidemmälle ja käyttäytyvät muutenkin viisaammin turvautuen esimerkiksi yhteistyöhön. Jokainen väkivaltainen kohtaaminen on haaste ja niitä kannattaa siksi välttää. Peli on jonkin verran alkuperäistä vaikeampi, onneksi valittavissa on useita vaikeustasoja.

Tiukassa paikassa

Eläköitynyt superagentti Solid Snake kutsutaan takaisin palvelukseen estämään maailmanloppu. Agentin tehtävänä on soluttautua ydinasetukikohtaan Alaskassa, pelastaa kaksi miestä ja estää ydinaseen laukaiseminen. Vaikka urakkaa olisi yhdelle evp-agentille kyllin, asiat muuttuvat pian monimutkaisemmiksi. Juonenkäänteitä ja melodraamaa riittäisi kymmenen pelin tarpeisiin.

Jos Metal Gear Solid on entuudestaan tuttu, juonellisia yllätyksiä ei ole lainkaan. Tarina kerrotaan eri tavalla kuin PSonen Metal Gear Solidissa, joten lopputulos on alkuperäistä tiiviimpi ja jännittävämpi. Välianimaatiot on tehty uudelleen ja työstä vastaa japanilainen toimintaelokuvaveteraani Ryehei Kitamura. Hän ei näytä vuorosanoista perustavan, joten meno on todella machoa ja veri roiskuu. Välianimaatioita on paljon, mutta niitä katsoo ilokseen.

Myös dialogi on äänitetty uudelleen, mutta teon motiivi ei aivan avautunut. Käsikirjoitus on nimittäin sama kuin ennenkin ja käytössä ovat pienin muutoksin samat näyttelijät kuin aiemmin. Ainakaan ulkomuistista en huomannut suurta eroa alkuperäiseen dubbaukseen. Ääninäyttely on yhä b-elokuvamaisesti hieman keskivertoa parempaa tasoa, vaan ei enempää.

Ulkomuotoa ja animaatioita on viilailtu vastaamaan nykyajan vaatimuksia. Militaristinen harmaan, vihreän ja ruskean sävyttämä värimaailma näyttää hetken oudolta, sillä se vaikuttaa niin epänintendomaiselta kuin mahdollista. Paikalleen hyytyneet ruutukaappaukset eivät tee oikeutta komealle animaatiolle ja vaivattomasti pyörivälle grafiikalle.

Vanha suola janottaa

Asevalikoimaan on lisätty M9-tainnutuspistooli ja kiikarikivääri, ja piiloon voi kömpiä kaapin lisäksi pahvilaatikkoon. Maailmaa voi katsella myös pelihahmon silmin, mikä tuo ammuskeluun uutta viehätystä ja lisää miljöön uskottavuutta. Osuma suoraan päähän on tappavampi kuin kuti reiteen.

Huomatuksi tulemisen välttely on taito sinänsä, koska ruumiit eivät katoa itsestään muutamassa sekunnissa. Raadot pitää raahata nurkkiin varjoihin tai kaappeihin. Jos joku löytää entisen työkaverin lojumasta käytävällä, tulee yleishälytys. Hälytyksen aikana vartijat ovat tavallistakin ärhäkämpiä, joten Snaken on pysyteltävä hetki valvontakameroilta ja vartijoilta piilossa.

Vaikka Metal Gear Solid on yleistunnelmaltaan vakava, sarjassa on aina viljelty omalaatuista huumoria hahmoista alkaen. Silicon Knightsin henkilökunta on osannut myös irrotella ja seikkailussa on paljon Nintendoa koskevaa sisäpiirihuumoria.

Kun Metal Snaken vastustajat eivät ole tappamassa hyviksiä, he pelaavat GameCubea. Ainakin heillä on Nintendon konsoli käytössään, tosin vain yhdellä padilla varustettuna. Putosin nojatuolilta naurukohtauksen vuoksi törmätessäni eräässä laboratoriossa Marioon ja Yoshiin, tai paremminkin heiltä näyttäviin koriste-esineisiin. Seiniltä voi myös bongata tekijöiden muotokuvia. Useat vitsit ovat vain vilahduksia, joita pelaaja ei välttämättä edes huomaa.

Koska alkuperäispeli ei ollut rikki, sitä ei ole tarvinnut korjata, vain hieman parannella sieltä täältä. Seikkailun tarinavetoisuuden takia jälleenpeluuarvoa ei suuremmin löydy, vaikka pari minipelimoodia onkin avattavissa ja uusille pelikierroksille saa lisävermeitä. Se laskee myös PSonella pelin kokeneiden mielenkiintoa, vaikka ihastuinkin uudelleen vanhaan rakkauteen.

Jos ei ole koskaan pelannut Metal Gear Solidia, on onnellisessa asemassa. Metal Gear Solid: The Twin Snakes on hieno, viittä vaille fantastinen hiiviskely- ja toimintapeli.

88