Microsoft Flight Simulator 5.0 – Siviililentäjän poika

Microsoft Flight Simulator on ollut pitkän olemassaolonsa aikana yksi tunnetuimmista tietokonepeleistä ja lähes ainoa mikropohjainen lentosimulaattori, johon oikeat lentäjätkin ovat voineet suhtautua vakavasti. Edellisen version julkaisusta on kulunut jo pari vuotta ja sinä aikana sekä mikrojen grafiikkaominaisuudet että laskentakyky ovat kehittyneet niin nopeasti, että realistisemmalle ja näyttävämmälle versiolle on ollut selvästi tarvetta. Nimenomaan näihin asioihin nyt saadaankin eniten uudistuksia.

Tarkka ja näyttävästi värejä käyttävä grafiikka on varmasti ensimmäinen asia, johon huomio kiinnittyy. Uskomatonta, millaisen eron tarkempi resoluutio saa aikaiseksi, maailma ohjaamon ympärillä on nimittäin hyvin todellisen näköinen. Valokuvantarkat SVGA-näyttötilat ovat näyttäviä (ja raskaita), mutta onneksi hitaampien mikrojen omistajia ei ole unohdettu, sillä tarkkuutta ja yksityiskohtia voi varsin monipuolisesti säätää mieleisekseen.

Ulkoasun lisäksi myös äänimaailma on kokenut remontin. Tällä kertaa toimintaa säestävät digitoidut efektit ja myös ulkomaailman tapahtumat, kuten ympärillä lentävät muut koneet, tunnistaa omista äänistään.

Ensituntumalta ulkoasua lukuunottamatta kaikki muu näyttäisi olevan ennallaan, vasta syvempi tutkiskelu osoittaa että etenkin sään muokkaamiseen ja navigointiin on tullut paljon muutoksia, samoin lento-ominaisuuksien toteutusta ja mittareiden toimintaa on tarkennettu. Lennettävät koneet ovat samat kuin ennenkin ja mukana tulevien maisemien valikoima on pieniä poikkeuksia lukuunottamatta entisensä. Sääolosuhteet, vuodenaika, ohjauksen realistisuus ja oikeastaan lähes kaikki muutkin pelin toiminnot ovat muokattavissa. Aloitteleva lentäjä muuten varmasti osaa arvostaa valmiita lentotunteja ja opastavaa sekä loputtoman kärsivällistä lennonopettajaa.

Flight Simulator ei ole millään muotoa taistelulentäjän unelma ja muutenkin kysymyksessä on nimenomaan simulaattori sanan varsinaisessa merkityksessä. Toki pelimäisiäkin piirteitä löytyy muodostelmalennon, ensimmäisen maailmansodan ilmataistelun ja pölytyslennon muodossa, mutta pääpaino on kuitenkin navigoinnissa sekä lentämisen opettelussa. Purjekoneella hiljalleen liitely samalla rauhassa maisemia ihaillen on muuten harvinaisen rentouttavaa puuhaa ja tylsistymisen iskiessä radiosuunnistuksessa sekä erilaisissa hätätilanteissa on taatusti riittävästi haasteita.

Uudelle systeemille tehtävistä maisemalevykkeistä julkaistaan ensimmäisinä New York ja Pariisi lähialueineen.

Laitevaatimuksina ovat vähintään 386-tason PC, EGA-näytönohjain ja hiiri. Suositeltava kokoonpano on 486, SVGA, äänikortti sekä joystick.

Esiarvostelussa ollut versio on beta-versio, ja täysin valmis Flight Simulator 5 julkaistaan tämän syksyn aikana. Kunnon arvostelu mahdollisesti jo ensi numerossa.