Microsoft SideWinder FreeStyle Pro - Hei me heilutaan

Vapaasti ilmassa liikuteltava peliohjain ei ole uusi idea. Sellaista on yrittänyt yksi jos toinenkin peliohjainten valmistaja, mutta Microsoft onnistuu siinä missä monet muut eivät: tekemään oikeasti toimivan, vapaasti liikuteltavan peliohjaimen.

Hyvin käteensopiva ja onnistuneesti muotoiltu FreeStyle muistuttaa aluksi isoksi kasvanutta SideWinder-padia. Kahdeksan tulitusnappia ovat SideWinderista tutuissa paikoissa: kuusi nappia on ryhmitelty oikean peukalon alle ja kaksi etusormien alle ohjaimen etuosaan. Lisäksi on pieni vaihtonappi, jolla napeille voi määritellä kaksi eri toimintoa. Ristiohjain on tutusti vasemman peukalon kohdalla.

Siihen yhtäläisyydet sitten loppuvatkin. Uutuutena ohjaimessa on pieni kaasurulla ja nappi, josta voi lennossa valita, käytetäänkö FreeStyleä perinteisenä digitaalisena padiohjaimena vai ohjataanko vapaasti.

Hassu ohjain

FreeStylen vapaata ohjausta on vaikea kuvailla. Sitä ei käytetä kuten perinteisiä peliohjaimia, vaan liikuttelemalla koko peliohjainta. Kallistaminen eteen ja taakse vastaa perinteisen tikun pystyliikkeitä ja sivuttain kallistelu vaakaliikkeitä. Ohjaus on analogista, eli pieni kallistus ohjaa vähän ja isompi liike enemmän. Kivana pikkujippona digitaaliselle ristiohjaimelle voi määritellä esimerkiksi kuvakulmien vaihtelemisen, silloin kun vapaa ohjaus on päällä.

Siinä missä aikaisempien vastaavien ohjainten liikuttelu on ollut holtitonta heilumista, on FreeStyle yllättävän tarkka. Pienetkin liikkeet välittyvät oikein.

Kallisteluohjaus ei sovi läheskään kaikkiin peleihin, mutta mukana tulevassa Motocross Madnessissa ohjaus on luontevaa. Samoin kevyemmät kaahailut, erilaiset kolmiulotteiset avaruuspelit ja vähemmän realistiset lentosimulaattorit hoituvat sillä varsin mukavasti, tosin ohjaustavan soveltuvuus tuntuu olevan pelikohtaista. Joihinkin se sopii hyvin, joissain tikku on kuitenkin luontevampi ja joissain FreeStylellä ohjaaminen on turhauttavaa sohimista. Ohjauksen tarkkuutta vaativiin peleihin kuten realistisiin lentosimulaattoreihin se ei sovi lainkaan.

Tarkkaa keikkumista

Vaikka FreeStyle on tarkka, niin ilmassa roikutettavan ohjaimen ongelma on neutraalin keskikohdan löytäminen. Ohjain tuntuu aina olevan kallellaan johonkin suuntaan, ja varsinkin pidemmissä pelisessioissa ohjaimen ilmassa pitely alkaa väsyttää, ellei kyynärpäitä voi tukea johonkin. Ongelma on oikeastaan siinä, että neutraalin keskiasentokin pitää ohjata paikalleen, kun taas tavallinen joystick palautuu keskelle vaikka päästämällä tikusta irti. Jos FreeStylestä päästää irti, se tippuu lattialle.

Jos FreeStylessä olisi pelkästään vapaa ohjaus, jäisi se helposti pelkäksi kummalliseksi marginaaliohjaimeksi. Siihen onkin parempi suhtautua tavallista laadukkaampana padiohjaimena, jossa vapaa ohjaus on hauska lisäominaisuus. Sääli vain, ettei SideWinder Padien erinomaista mahdollisuutta ohjainten ketjuttamiseen yhteen peliporttiin ole siirretty FreeStyleen.

Kaikkien SideWinder-ohjainten tapaan FreeStylen kaikki napit ovat ohjelmoitavissa erillisellä ohjauspaneelilla, josta voi myös tallentaa nappein toiminnot pelikohtaisesti.

Tavallista padia aika lailla kalliimpi hinta kompensoituu osittain mukaan pakatulla täydellä versiolla Motocross Madnessista. Sen kanssa padin hinnaksi ei jää kuin reilu satanen, olettaen että peli kiinnostaa tai sitä ei ole hyllyssä jo ennestään. Hyvän padiohjaimen hankkimista harkitsevalle FreeStyle on tutustumisen arvoinen vaihtoehto.

SideWinder FreeStyle Pro

Valmistaja: Microsoft

Testikappale: Microsoft