Microsoft Sidewinder Mouse & Logitech G9 Laser Mouse

Vakava harrastus vaatii kunnon työkalut. Logitech ja Microsoft kilpailevat pelihiirillään ohjaintuunaajien sydämistä.

Tavallinen perushiiri riittää useammille harrastajille, mutta intohimoinen räiskintäfanaatikko ei saa taviskamasta kuin ranteensa kipeäksi. Viimeisin tulokas kovaan käyttöön tarkoitettujen pelihiirien markkinoille on Microsoft, joka aikaisemmin ehti lisensoimaan itselleen Razorin pelihiiren. Nyt tarjolla on ensimmäinen kokonaan itse suunniteltu tuote, Sidewinder. Se on suora kilpailija Logitechin G9:lle.

Kokoa ja näköä

Designiltaan Sidewinder ja G9 eivät voisi erota enempää toisistaan. Logitech on pieni ja pyöristetty, Microsoft luottaa kookkaaseen ja kulmikkaaseen muotoiluun. Viimeistelyltään Sidewinder tuntuu aluksi muovisen heppoiselta jämptin G9:n rinnalla. Onneksi ensivaikutelmat eivät kerro koko totuutta, ja käytössä molemmat osoittautuvat yhtä tukeviksi ja luotettaviksi. Erilaisista luukuista ja irrotettavista osista huolimatta hiiret on rakennettu hyvin ja kaikki pysyy siististi paikallaan.

Käteen molemmat hiiret istuvat hyvin, vaikka Sidewinderin terävät kulmat näyttävät aluksi pelottavilta. Itse pidän enemmän Sidewinderin suuremmasta koosta ja erityisesti reilummasta pituudesta, G9 tuntuu hiukan liian pieneltä. Kyseessä on silti enemmän makuasia, myös G9:llä pelaa mielikseen ilman pelkoa jännetuppitulehduksesta.

Nappuloita hiirissä on periaatteessa yhtä paljon, jos unohdetaan G9:n myös sivusuunnassa liikkuva rulla. Molempien vieritysrullat ansaitsevat erityiskehut, sillä ne ovat muovisten rimpuloiden sijasta tukevan raskaita metallipyöriä, jotka liikkuvat tyydyttävän tarkasti pykälittäin tai nopeammalla liikkeellä reilummin kerralla. G9:n rullasta voi avata pykälälukituksen kokonaan, jolloin pyörä viuhuu vauhdilla ilman vastusta. Logitechin rullassa on pieni kumikarhennus, joka Microsoftilta valitettavasti uupuu. Sidewinderin rullaa on helpompi napauttaa, Logitech vaatii liikkeeseen hiukan enemmän voimaa. Lopputulos on tiukka tasapeli kahden erinomaisen rullan kesken.

Vasempaan kylkeen rakennettujen peukalonappien suunnittelussa Microsoft vie ylivoimaisen voiton. Juuri sopivasti voimaa vaativien painikkeiden sijoittelu on parempi kuin yhdessäkään hiiressä tähän asti. Nappeja ei tule painettua vahingossa, mutta ne löytyvät peukalon alle aina tarvittaessa. Päällekkäisen järjestyksen ansiosta kumpaankin painikkeeseen pääsee käsiksi yhtä helposti. Tästä muiden pitäisi ottaa oppia. Logitechin perinteisesti sijoitetut kylkinapit ajavat asiansa, mutta peukaloa joutuu liikuttamaan liikaa ja etummaista nappia on turhan hankala painaa.

Tarkkaa hienosäätöä

Kummankin hiiren tarkkuutta voi säätää lennossa. Sidewinderissä on kolme eri esiasetusta, joille jokaiselle on loogisesti valaistut omat painikkeensa. Lisäksi tarkkuuden näkee kyljen pienestä näytöstä. Logitechilla asetuksia voi määrittää yhdestä viiteen ja niiden välillä hypitään vasemman napin vieressä olevalla kytkimellä. Ledeistä voi periaatteessa nähdä, mikä tila on käytössä, mutta pelkillä palkeilla esitetty järjestys menee sekavaksi, jos käytössä on yli kolme vaihtoehtoa. Molemmissa hiirissä tarkkuudet voi säätää ajureissa ja tallentaa ohjaimen muistiin. Liikkumavaraa on takuulla riittävästi, Logitechilla suurin tarkkuus on huikeat 3200 dpi ja Microsoftilla 2000 dpi.

Painon säätämistä varten hiirien mukana tulee tukku painoja, jotka voi ladata ohjaimen sisällä olevaan kelkkaan. Homma on molemmissa nopeaa ja helppoa, mutta G9:ssä säätövaraa on enemmän. Sidewinderissä vaihtoehtoisia painoja on hiukan liian vähän, vain yksi viiden gramman ja kolme kymmenen gramman painoista. Bonuksena Sidewinderin painolaatikkoa voi käyttää hiiren johdon lukitsemiseen sopivalle etäisyydelle, mikä helpottaa elämää yllättävän paljon. Painon ansiosta voi vihdoin sanoa hyvästit takkuilevan kaapelin pöytään teippaamiselle.

Logitechissa ei ole vaihdettavia tassuja, mutta valittu pinnoite on vaivattoman liukas materiaalilla kuin materiaalilla. Sidewinderissa jalat voi valita kolmesta eri vaihtoehdosta, joista löytyy sopiva eri pinnoitteille.

Sidewinder ja G9 ovat molemmat erinomaisia pelihiiriä, joiden välillä valitseminen on kiinni lähinnä omasta mausta. Makroja voi ohjelmoida kätevästi kumpaankin, Sidewinderilla homma onnistuu oman makronapin ansiosta myös pelin aikana. Sidewinderin hihassa on myös yksi lisä-ässä: supernäppärä quick turn. Sen avulla yhden napin painallus kääntää hahmoa silmänräpäyksessä 180 astetta, mikä tuntuu netiräiskinnöissä jo melkein huijaukselta. Mutta loppujen lopuksihan kyse on kilpavarustelusta. Häviäjät valittavat ja voittajat käyttävät parempia työkaluja.

  • Microsoft Sidewinder Mouse
  • www.microsoft.com
  • Logitech G9 Laser Mouse
  • www.logitech.com

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…