Microsoft Sidewinder X6

www.microsoft.fi

Kunniakas Sidewinder-ohjainsarja kaivettiin haudasta jo vuosi sitten, mutta vieläkään ei omaa pelinäppäimistöä Microsoftilta ole nähty. Nyt on hanskalla läpsäytetty Logitechia.

Pelikäyttöön tarkoitettujen näppäimistöjen valtamarkkinat ovat toistaiseksi olleet tiukasti Logitechin hallussa. G15:stä alkaneen näppäimistösukupolven uusien jäsenien ominaisuuksia on karsittu alkuperäisestä. Microsoft taas on perinteisesti tuottanut tukuittain erilaisia näppismalleja, mutta pelaajalle kohdennettua tuotetta ei ole näkynyt. Uusi Sidewinder X6 todistaa, että hyvää kannattaa odottaa.

Sidewinder X6:n suunnittelijat ovat selvästi opiskelleet Logitechin tuotteet läpi ennen piirustuspöydän ääreen istumista. X6 on monella tavalla kuin turboversio Logitechin G-sarjasta: turhat asiat on karsittu pois ja monia tärkeitä juttuja on hienosäädetty paremmiksi.

Erinomainen tuntuma

Nykyään näppäimistöissä on aivan liian usein löysä kirjoitustuntuma, mikä on esimerkiksi Logitechin pelinäppäimistöjen suurin ongelma. X6:ssa näppäintuntuma on yllättävän hyvä. Se on jopa niin hyvä, että X6:n ansiosta vanha leivänmurujen täyttämä Keytronic-dinosaurukseni pääsee vihdoinkin eläkkeelle. Voimaa tarvitaan juuri sopivasti ja painikkeista tulee riittävän napakka palaute, jotta viestin perille menoa ei tarvitse arvailla. Pelaamisen lisäksi X6:tta kehtaa käyttää oikeaan kirjoitustyöhön.

Vähän ruikutan siitä, että näppäinhattujen pinta on melko liukas ja osa kokonaisuudesta on pinnoitettu kiiltävän mustalla muovilla. Näppäimistö näyttää jo lyhyen käytön jälkeen rivolta, kun jokainen pizzarasvainen sormenjälkeni hohtaa kauniissa pinnassa.

Toinen moite tulee korotusjalkojen puutteesta. Näppäimistön kulmaa ei voi säätää lainkaan, mikä häiritsee jalkojen käyttöön tottuneita. Tasaisempi näppäimistö on parempi ranteille, mutta jalkojen pois jättäminen on silti outo ratkaisu muuten loppuun asti mietityssä tuotteessa.

Valoa kansalle

Pelinäppäimistö vaatii taustavalaistusta. X6:ssa asia on hoidettu tyylikkäästi punaisella ja oranssilla, jotka kertovat käytössä olevien painikkeiden funktion. Punainen viestii perusnäppäimistöstä, oranssi makropainikkeista. Valon voimakkuutta voi säätää portaattomasti omalla säätöpyörällä, minkä ansiosta kirkkauden saa asetettua aina huoneen valaistukseen sopivaksi. Iso vahvuus Logitechiin verrattuna on myös se, että näppäimien merkinnät näkyvät selvästi päivänvalossa ilman taustavaloakin. G15:n harmaat kirjaimet ovat usein vaikealukuisia.

Makropainikkeet ovat toinen pelinäppäimistön perustoiminnoista. Niitä on X6:ssa 24 kappaletta, joihin voi eri yhdistelmillä tallentaa 90 makroa. Nauhoittaminen onnistuu helposti pelin aikana ja makroja voi hienosäätää mukana tulevalla editorilla. Yhden vasemmassa reunassa olevan nappularivin lisäksi koko numeronäppäimistön voi määrittää makromoodiin.

X6:n numeronäppäimistössä on makro-ominaisuuden lisäksi toinen erikoisuus: sen voi irrottaa ja kiinnittää kumpaan reunaan tahansa. Tämä on erittäin kätevää ja vaihtaminen onnistuu vaikka lennossa nopealla magneettikiinnityksellä. Halutessaan koko numero-osan voi jättää pois, jolloin näppäimistön leveys pienenee ratkaisevasti.

Viimeinen silaus erinomaiseen kokonaisuuteen on turhien lisähärpäkkeiden puute. Näppäimistön yläreunassa on taustavalon ja äänenvoimakkuuden säätöpotikoiden lisäksi vain ehdottomasti tarvittavat nappulat, ei mitään muuta. Yksi näistä painikkeista on kätevä cruise control, jota painamalla halutun nappulan saa pysymään pohjassa. Tämä on mainio apu moniin räiskintäpeleihin, joissa tekijät ovat unohtaneet autorun-toiminnon. Cruise control ei kuitenkaan korvaa yhden nappulan jatkuvaa hakkaamista, joten se ei ole vastaus World of Warcraft -pelaajien makronappulan rämpyttämiseen.

Sidewinder X6 nostaa Microsoftin kerralla pelinäppäimistöjen huippuluokkaan. Jäämme odottamaan Logitechin vastausta haasteeseen.

Arvostelu on luettavissa www.pelit.fi:ssä 1.12.2008.

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…