Miehet, jotka vihaavat naisia

Yle Puheen Maria Pettersson nosti tammikuussa ohjelmassaan esille ongelman, jonka olemassaolosta olin kyllä tietoinen, mutta en todellakaan sen laajuudesta. Nyt tiedän yhden vastauksen ikuiseen kysymykseen, miksi naiset eivät pelaa. He eivät uskalla.

Tiesin kyllä, että nettipeleissä aloittelijoita haukutaan ja mokaamisia kommentoidaan äänekkäästi, mutta sitä en tiennyt, että naiset ovat lähtökohtaisesti avointa riistaa.

Jatkuvan uhkailun ja vonkaamisen rinnalla ”tavanomainen” huorittelu on ihan normaalia. Täysin sallittua tuntuu joidenkin mielestä olevan myös oman peniksen kuvien lähetteleminen tuntemattomille naispelaajille.

Ohjelmassa monet naiset kertoivat lopettaneensa mikrofonin käytön nettipeleissä kokonaisuudessaan, mutta tekstinä silmillä tuleville uhkauksille ei voi mitään. Kamalin tilanne on, jos nainen sattuu pelaamaan paremmin kuin mies. Erään naisen oli pelkäämisen takia jopa pakko lopettaa Xbox Liven käyttö, kun suomalainen mies uhkasi tulla ja viiltää kurkun poikki, koska naisten kaverilista oli täynnä. Silkasta kateudestako siis?

Tämäkö on normaalia nettikäyttäytymistä? Miksi joistakin miehistä tulee apinoita nettipelissä, jonka osaamisessa ei sukupuolella ole todellakaan väliä? Joskus kuulemma riittää, että pelkkä pelihahmo on nainen.

Jos netissä olisi pakko joka puolella käyttää omaa nimeä, johon omat puheet huoritteluineen kaikkineen olisi yhdistettävissä, hillitsisikö se kielenkäyttöä? 

Jyrki Kasvi kirjoitti aiheesta oman bloginsa, joka sai Pelit.fi:n keskustelijat vauhtiin. Seuraavat lainaukset Pelit.fi:stä.

”Nuorten miesten katkeruus ja viha on ollut aika selvästi havaittavissa ympäri internetiä jo monen vuoden ajan. Ilmapiiri on muuttunut siinä mielessä, että nykyään juurikin jotain raiskausjuttuja on ihan ok esittää lähes kenestä tahansa, paikasta riippuen joko suoraan tai epäsuorempaan.”

”Miltä nettimaailma tuntuisi, jos itse olisin jonkin vähemmistöryhmän jäsenenä jatkuvan toiseuttavan kielenkäytön kohde? Ja jos oma yhteiskunnallinen asema olisi muutenkin epävarma ja keskustelun alla ja netissä kaikki asiaan liittyvä setti olisi äärimmäistä ja usein vihapuheen täyteistä. Millainen kuva minulle muodostuisi yhteiskunnan tilanteesta ja omasta suhteesta siihen? Joskus myös pohdiskellut, että olisiko hieman tämänkaltainen tilanne osasyynä tuohon perinteiseen, miksi naiset ei pelaa (samoja pelejä kuin miehet) -kysymykseen. Kiinnostaisiko pelata jotain nettipelejä, jos sukupuolen paljastuminen johtaisi heti joko tökeröihin iskuyrityksiin tai sitten joissain tapauksissa suoranaiseen vihaan?”

”Kaikki saavat vihapuhetta, mutta naisten kohdalla se menee tyypillisesti paljon henkilökohtaisemmaksi ja siihen sisältyy myös paljon suorempaa väkivallalla uhkailua ja vihjailua. Nimenomaan tuo henkilökohtaisemmalle tasolle meno erottaa todella paljon miehiin ja naisiin kohdistuvaa postittelua.”

Näytä tissit tai etsin sut ja raiskaan! Arvon miehet, näinkö niitä naisia isketään?

Lisää aiheesta

  • Pääkirjoitus: 250 lehteä myöhemmin

    Tämä juttu pitää alkaa jo miltei muinaisista roomalaisista. 23 vuotta sitten Suomi oli täysin toisenlainen kuin nykyisin: televisiokanavia oli kaksi, kännyköitä ei vielä ollut ja pelikelpoiset pc:t maksoivat monta kymmentä tuhatta markkaa.
    Silloin 250 lehteä sitten, emme mitenkään…
  • Pääkirjoitus: Pelikansan edustajat

    ELinkeinoministeri Jan Vapaavuori oli pitämässä juhlapuhetta Finnish Game Awardsissa, jossa juhlittiin pelialan 20-vuotistaivalta. Tosin me jo kauemmin pelialalla olleet olimme sitä mieltä, että termi oli väärä. Suomen "oikea" peliteollisuus syntyi varmaankin 20 vuotta sitten Housemarquen…
  • Pääkirjoitus: 20 vuotta Eekolmosta

    Jo ennen E3:sta pelejä esiteltiin muun muassa ECTS-messuilla Lontoossa parhaimmillaan kaksi kertaa vuodessa sekä Consumer Electronics Show’ssa Las Vegasissa. Sitten ala alkoi paisua ja Los Angelesiin perustettiin ne ainoat oikeat pelimessut.
    Olin mukana jo ensimmäisessä tapahtumassa – minä…