Mig-29 1.0: Deadly Adversary of Falcon 3.0 – Toveri Ässä

Spectrum Holobyten Mig-29 saapui vihdoinkin paitsi tekemään totta Electronic Battlefield -käsitteestä myös puhkaisemaan Falcon-kuskien paisuneet egot. Mig-29 on nimittäin aika lailla Falconista poikkeava kone.

Mig-29:ssa ei tietokone avusta lentäjää pätkän vertaa. Mig-pilotti voi tempaista reippaan yli 17 g:n käännöksen, jolloin Migistä irtoaa kaikki ylimääräinen, niin kuin siivet. Falconiin tottuneelle Migin lentäminen realistisella lentomallilla on uskomattomattoman painajaismainen kokemus koneen keikkuessa kuin kumipatja aallokossa, ja koko tehtävä saattaa kaatua yhteen koneen romuttavaan jyrkkään käännökseen. Lentomallia yksinkertaistamallakin meno on kiikkerää.

Asejärjestelmät on orjuutettu pilotin kypärässä olevaan monokkeliin, jolloin aseet voi laukaista ilman koko koneen kääntämistä. Padlock-moodi on siis syytä hallita. Migissä on myös näppärä tietokoneohjattu konetykki, joka osaa automaattisesti ampua kun vihollinen on oikeassa kohdassa. Tosin liian monta maalia sekoittaa senkin. Mig on varustettu myös kymmenen mailin infrapunapohjaisella haku- ja seurantalaitteistolla, jonka etu on se, ettei Falcon-kuskin TWR-systeemi inahdakaan Migin seuratessa tulevaa maaliaan.

Vähän leluja

Migin AA-aseistus on jokseenkin identtinen Falconin kanssa, tietysti venäläisin asein. Pääasiallisesti ilmataisteluihin tarkoitettu Mig pystyy maataistelutehtäviinkin, mutta leluvalikoima on pienehkö ja teknisesti vaatimattoman puoleinen. Muun muassa Maverickin korvike Kerry vaatii kohteen pitämistä haarukassa kunnes jytisee ja HARMin/Shriken korvikkeita ei ole lainkaan.

Pommien sijoittaminen oikeaan paikkaan ei ole maailman helpointa. Migin pommitähtäin on nimittäin viritetty niin, että se on tarkka vain jos pommittaminen tapahtuu 2000 jalan korkeudelta 30 asteen Angle of Attackilla.

Mainitsemisen arvoinen ero on myös ILS:n puuttuminen. Autopilotilla muuten on hauska taipumus silloin tällöin laskea Mig kauas itse kentästä.

"Varnink! Varnink!"

Koska Mig-29 on rakennettu Falconin päälle, grafiikka ja äänet ovat emo-ohjelman kanssa liki identtisiä. Mig itse on päivitetty paremman näköiseksi ja digitoidut siipimieskommentit ovat uusia. Ei, he eivät väännä venäjää, vaan puhuvat hilpeän murteellista englantia. Kampanja-alueita ei tule uusia, mutta luonnollisesti ne kaikki voi lentää (entisen) vihollisen näkökulmasta. Valitettavasti tällöin kohtaa jenkkien Patriotit, Stingerit ja Rolandit. Ikävä tulee Graileja ja SA-6:tta.

Migin mukana tulevat myös Falcon-päivitykset 3.0E ja OFT:3.02, mikäli niitä ei vaikka Pelit-BBS:stä ole hakenut. Uudessa versiossa on todella paha bugi: joystick-kalibrointi on yhtä helvettiä. Yleisimmät lentomallit ovat "karuselli", jossa kone pyörii hurjasti keskiakselinsa ympäri, ja "antisnobi", jossa nokka ei nouse vaikka tekisi mitä. FCS:ää en saanut kertaakaan kalibroitua kuin korkeintaan siedettävästi toimivaksi, Graviksella sain jonkinnäköisen lennettävän Migin aikaiseksi, mutta näppäistölentoon verrattuna kovin oli jäykemmän tuntuista.

Vaikka kalibrointi toimisikin kunnolla ei Mig-29 ole joka pojan kone. Se poikkeaa Falconista niin paljon, että koneen hallitseminen vaati kilometrin enemmän työtä, puhumattakaan uuden mittariston syöpymisestä selkäytimeen. Mikäli ei ole valmis panostamaan runsaaseen harjoitteluun ei ole valmis Mig-lentäjäksikään.

Lopultakin!

Spectrum Holobyten Electronic Battlefield -konsepti on nyt totta. Vihdoinkin Falconissa/Migissä voi modeemin kautta lentää myös täysiä kampanjoita. Kun Falconin maali saattaa olla sillan pommitus, niin Migin tehtävä vastaavasti on lentää CAPia samaisen sillan lähellä. Varsinainen iloinen yllätys harvoille valituille on se, että verkon (Novell Netware) kautta voi kuusi pelaajaa lentää samaan aikaan haluamallaan puolella.

Seuraava Falcon-lisä on F-18 Hornet, sillä A-10 on siirretty jäihin odottamaan Falconin maastorutiininen kohentamista. Viimehetken tietojen mukaan Migiin on jo tekeillä päivitys 1.01, joka korjaa kalibroinnin ja pehmentää lentomallia. Betaversio kuulemma on joillekin onnellisille mennytkin, muttei ole yleisessä jakelussa. Pelit-BBS tarkkailee tilannetta.

89