Might & Magic Heroes VI: Shades of Darkness

Pimentohaltiat palaavat

Kaikki rakastavat lässyhaltioiden ilkeitä pimeitä ja mustia versiota. Huuman aloitti Drowion hittipeli Angry Drizzts.

Legendaarinen, 90-luvun puolivälissä alkanut pelisarja Heroes of Might & Magic sai kauan odotettua jatkoa syksyllä 2011, jolloin ilmestyi sarjan kuudes varsinainen osa, tosin nimimuunnoksella Might & Magic Heroes VI (Pelit 12 / 2011, 87 pistettä).

Soturi- ja velhosankarit seikkailevat vuoropohjaisesti maailmankartalla, keräävät aarteita ja mättävät turpaan sekä toisiaan että karttaa kansoittavia villipetoja niin ikään vuoropohjaisessa taistelussa. Uutta tykinruokaa sankarien armeijoihin tuottaa kaupungit ja niihin pykättävät erilaiset rakennukset. Peruskonsepti on säilynyt suhteellisen muuttumattomana kohta kahden vuosikymmenen ajan.

Teeman viimeisin variaatio Heroes VI oli sinänsä ihan hyvä, mutta julkaisuversiota piinasivat lukemattomat bugit, viimeistelemättömyydet ja Ubisoftin oudot nettiominaisuudet. Virheistä on opittu, sillä lisärin kaltainen Shades of Darkness sisältää myös peruspelin ja on ikään kuin korjailtu versio alkuperäisestä julkaisusta. Tosin Shadesinkin julkaisua lykättiin ”teknisten ongelmien” takia parilla kuukaudella, mikä ei ehkä ole se vahvin tapa herättää luottamusta.

Tervetuloa synkiöhaltiatyrmään

Previkkaversiossa ei valitettavasti pääse käsiksi Shades of Darknessin uuteen kampanjaan, ainoastaan pariin yksittäiseen karttaan. Niiden perusteella meininki tuntuisi olevan suurin piirtein ennallaan. Perusasioihin ei ole koskettu, kaikki Heroes VI:n omat jutut, kuten kokemusta keräävät legacy-esineet (tosin jollain tavalla muokattuna), sankarien veri/kyyneleet-suuntautuminen, osapuolten uniikit erikoisvoimat sun muut ovat mukana. Kaikki viisi kansakuntaa tekevät paluun ja ellei muistini aivan petä, osa sankareista näytti olevan uusia. Mukana on myös sellaista perinteistä lisärikamaa uusien villihirviöiden, esineiden ja vastaavan vähäpätöisemmän lisämateriaalin muodossa.

Drizzt Do’Urden Daermon N’a’shezbaernonin fanien iloksi uutena osapuolena taisteluun liittyvät pimentohaltiat, jotka ovat sarjan viidettä osaa pelanneille tuttu jengi. Luolastokansan yksiköt ovat suhteellisen heiveröisiä, mutta tekevät hyvin lämää ja luottavat mustaan magiaan. Hämykansan erikoisominaisuutena on näkymättömyys. Se mahdollistaa lisävahingon tekemisen, kunhan vieressä ei ole vihollisia eikä näkymätön yksikkö ota pataansa. Tottakai kaikki maanalaisen väen yksiköt ovat vastustuskykyisiä mustaa magiaa kohtaan, mutta vastapainoksi valotaikuus satuttaa enemmän.

Tyrmätyyppien yksiköt tuntuvat yksittäistehtävien perusteella ihan kivoilta. Näkymättömänä aloittavan salamurhaajan kanssa saa vähän miettiä lähestymistaktiikoita, sillä onnistunut selkäänpuukotus tekee murhaveikosta hintaansa tehokkaamman. Pitkän kantaman yksiköinä toimii Xena-tyylisiä, mahdollisesti useampaan kohteeseen osuvia heittorinkuloita viskovat neidot ja kuolemansäteellä suihkivat silmäolennot, joiden säde polttelee kohdettaan vielä seuraavallakin vuorolla. Mantikorit ja minotaurit ovat vähän yllätyksettömiä keskikastin köriläitä. Niitä kiinnostavampi on nukkemestari, joka voi katalilla noitakonsteilla alistaa vastustajan yksikön omaan komentoonsa vuoron ajaksi. Valikoiman kruunaa tietenkin varjolohikäärme.

Rahoille vastinetta?

Haluan uskoa, että pahimmat bugit ja suunnittelumokat on puolentoista vuoden aikana karsittu. Yksittäisissä tehtävissä mitään vakavia ongelmia ei esiintynyt, mutta toisaalta myös alkuperäisen pelin arvostelukappale oli jostain syystä huomattavasti vähemmän ongelmallinen kuin lopullinen myyntiversio. Ongelmia oli muun muassa online-toimivuudessa, josta tämän previkan perusteella on mahdotonta sanoa mitään.

Jos ensimmäisen julkaisun raastavimmat mokat on korjattu niin Shades of Darkness on vihdoin se Heroes of Might & Magicin moderni ja kunniakas perillinen. Suurin kysymysmerkki on kampanjan sisältö. Jos pimentohaltioiden kampanja on samaa pituusluokkaa kuin Heroes VI:n muut kampanjat, en ole aivan varma, onko yksi uusi osapuoli, uusi kampanja ja sekalainen lisäsisältö tarpeeksi iso porkkana niille, jotka ostivat jo alkuperäisen pelin.

Mutta jos se jäi välistä, kannattaa laadukkaan fantasiastrategian ystävien panna Shades of Darkness muistilistalle.

Miika Sillanpää

 

kuvatekstit

01:

Maan alla on mukavaa.

 

02:

Tekoälyllä on edelleen taipumus vyöryttää massalla.

 

03:

Violetti on kevään trendiväri.

 

04:

--

PC

Ilmestynyt 2.5.2013