Mikä on kaikkien aikojen paras peli?

deusexpelitfi

Pelit.fin nörtit selvittivät äänestyksellä historian parhaan pelin, ja tulos on sama kuin viisi vuotta sitten pidetyssä äänestyksessä: pelitaiteen kirkkain helmi on edelleen Deus Ex, jonka teki Ion Storm kesällä 2000.

Ehdokaslista koottiin ihmisten ilmoittamista suosikkipeleistä. Äänestys toteutettiin cup-tyyliin, jossa arvotuista pareista vain eniten ääniä saanut peli meni jatkoon. Finaaliin selvisivät kyberpunk-teemainen toimintaroolipeli Deus Ex ja emergentin tarinankerronnan mestariteos, taktinen strategiapeli UFO: Enemy Unknown vuodelta 1994.

Pelit-lehden tavoittama peliharrastaja Wikström kommentoi voittajaa: "Itse äänestin Deusia koska nautin pelin juonesta ja maailmasta suunnattomasti. Monipuolinen, älykäs ja pelaajaa kunnioittava kokemus, joka on nykypäviänäkin kuranttia kamaa varsinkin modaamisen jälkeen. Deus Exän jenkkipahvilaatikko löytyy vieläkin hyllystä muoveissa, itse peli on tietysti GOG.com:ista hankittu ja oli minulla joku halpapeliversiokin, jonka möin pois, eli vaatimattomat kolme kertaa ostettu."

Viitalalta löytyi ymmärrystä molemmille finalisteille, mutta ääni meni UFO:lle: "UFO on edelleen genrensä kärkipeli. Siinä on omat kömpelyytensä, vaikka huvittavaa kyllä, se taitaa edelleen olla sutjakkaampi pelata kuin esim. Silent Storm. Erinomainen taistelusysteemi, joka antaa pelaajalle tarpeeksi, mutta lopulta aika vähän informaatiota, tuottaa yllättäviä tilanteita ja strategia-taso on hauskaa puuhastelua."

Armoton cup-systeemi paljastaa ainoastaan voittajan, joten kakkossijasta voidaan vielä keskustella. Finaalissa Deus Ex voitti UFO:n, mutta aikaisemmin kaaviossa Deus Exälle hävisivät Planescape Torment, Elder's Scroll V: Skyrim, Doom, The Witcher, Mass Effect 2, Portal 2 ja Command & Conquer: Red Alert. Mikä tahansa peleistä voi olla maailman toiseksi paras.