Misadventures of P. B. Winterbottom (Xbox 360)

P. B. Winterbottom on eriskummallinen herrasmiesvaras, jonka suurimpana intohimona ovat makeat piirakat. Maallisen nautinnon tavoittelu saa vinhan käänteen, kun kuvioihin ilmestyy ajan ja avaruuden lait kumoava jättipiiras. Bakersburgin pikkukaupunkiin sijoittuvassa ajojahdissa ei säästy yksikään leipomotuote.

Winterbottomissa viehättää hieno esillepano. Grafiikka on lähes kokonaan mustavalkoista ja tavoittelee vanhojen mykkäelokuvien fiilistä aina ruudun reunoilla vipeltävää filmiä myöten. Kenttien välillä etenevää tarinaa kerrotaan lastenloruja matkivissa tekstipätkissä. Vuoroin pöhkö, vuoroin pelottava musiikki sointuu taustalle täydellisesti.

Vaikka alku lupaa muuta, The Misadventures of P. B. Winterbottom on lopulta tavanomainen tasohyppelypuzzle. Vertailu Braidiin on väistämätön, etenkin kun sieltä on vohkittu koko pelin perusidea: Winterbottom pystyy tekemään itsestään kopioita. Liian korkean seinän voi esimerkiksi ylittää luomalla paikallaan seisovan Winterbottom-kloonin, jonka päältä ponnistaa ylemmäs.

Yksinkertaista kikkaa varioidaan kiitettävästi. Välillä saa pähkäillä rauhassa, toisinaan refleksit ja tasohyppelytaidot pannaan tiukkaan testiin. Myös käytössä olevien kaksoisolentojen määrä vaihtelee. Useimmat pulmista ovat pienimuotoisia, mutta erityisesti loppupuoli on (kirjaimellisesti) yhtä kloonien hyökkäystä. Tarinamoodin vaikeustaso vaeltelee kummallisesti. Monet puzzlet ovat läpihuutojuttuja, mutta seassa on pähkinöitä, joiden särkemiseen tarvittaisiin Tšaikovski. Kokonaisuutta ongelma ei onneksi pilaa.

Hauska pelattavuus ja hiottu toteutus tekevät Winterbottomin kommelluksista helposti lähestyttävän kokonaisuuden. Tarinapeliin saa kulumaan 3–4 tuntia, plus parikymmentä erillistä puzzlea päälle, joten rahoilleen saa kelvollisesti vastinetta.

82