ModNation Racers (PS3) – Super Mainio Kart

Aimo annos Mario Kartia, tujaus LittleBigPlanetia ja ruokalusikallinen hupaisaa huumoria. Sekoita ja nauti hyvien ystävien kera.

LittleBigPlanet ei ollut niin järisyttävä uudistus kuin Sonyn markkinakoneisto väitti, mutta tasoloikkaeditori toi omatekoisine kenttineen ripauksen modikulttuuria konsoleillekin. ModNation Racers yrittää samaa mutta söpöilykartingina.

Vaikka peli on uusi, kaava on tuttu: värikkäitä hahmoja, nopeita kisoja, tehokkaita power-upeja ja yleistä kaaosta. ModNation Racing Championshipiin osallistuu kummallinen kaarti zombeista supersankareihin. Hahmot, autot ja radat ovat mitä tahansa mihin mielikuvitus venyy.

Get ready to rrrrace!

ModNationin juttu numero yksi on kustomointi. Aivan kuin LittleBigPlanetissa voi ModNation Racersissa tehdä omia ratojaan, ajokkejaan sekä kuskejaan, vieläpä mukavan monipuolisilla työkaluilla. Kaaroihin ja kuskeihin käytettäviä osia saa lisää uramoodia pelaamalla, mutta jo alusta asti auki olevilla paloilla voi luoda hyvin häröjä kummajaisia. Kaiken luodun saa myös todella helposti ja kätevästi kaiken kansan nähtäville nettiin, ja toisten luomuksien lataamiseen menee vain pikku hetki.

Editorin ohella kilpa-ajoa väritetään aseilla ja voimamittarilla. Driftaus, draftaus, ilmalennot ja kilpakumppanien kurmotus antavat kaikki osansa voimamittarin kasvattamiseen. Energialatauksella aktivoidaan turbo, suojakilpi tai suhteellisen turha kiilaus. Voimamittarin oikea-aikainen käyttö on tärkein taktinen elementti kisoissa, sillä liika ahneus tai pidättyväisyys voi maksaa voiton.

Aseet napataan radan varsilla kelluvista palloista, mutta perusaseet ovat onnettomia lussuja. Lisäpalloja keräämällä varusteiden tason voi nostaa maksimissaan kolmeen, joilla jo tekeekin jotain. Esimerkiksi kolmostason ohjus laukaisee hakeutuvien taistelukärkien parven, joka osuu kaikkiin edellä ajaviin. Superaseiden hamstraaminen estetään sillä, että yksikin osuma pudottaa tasot nollaan.

Varjoja paratiisissa

Valitettavasti kaikki ei ole kunnossa ModiMaassa, sillä autojen ohjattavuus on ärsyttävän löysää. Jokaisen ajokin ominaisuuksia saa säätää jonnin verran, mutta en onnistunut millään saamaan ohjattavuutta oikeasti hyväksi, ainoastaan tyydyttäväksi. Todella valitettava lapsus muuten vakuuttavassa pelissä ei onnistu pilaamaan pelinautintoa, mutta latistaa sitä kyllä.

Arvosteluversiossa ei myöskään päässyt testaamaan moninpelin toimivuutta. Tai pääsi, mutta journoille pyöri tyhjyyttään hohkaava serveri, jossa ei kilpa-ajoihin löytänyt kaveria. Erityisen koomisena pidin omaa (suhteellisen huonoa) aika-ajotulostani, joka pysyi viikon valotauluilla ykkösenä, koska muita aika-ajoja ei ilmeisesti oltu ajettu. Vain latauspaikan kasvava hahmokatras paljasti muidenkin palvelimella käyneen, mutta ilmeisesti vaan aikoina, jotka eivät suomalaiseen arkeen sopineet.

Yksinpelin pääkoukku on uramoodi, jonka parinkymmenen radan kesto ei päätä huimaa. Kisojen välillä seurataan oikeasti hauskoja pätkiä ModNation Racing Championshipin kulissien takaa. Pelkkänä yksinpelinä ModNation Racers on viihdyttävä mutta lyhyt rataeditorista huolimatta. Tuskin moninpeliä on mitenkään ratkaisevasti onnistuttu sössimään, mutta koska peliseuran puutteesta johtuen en päässyt sitä kokeilemaan, joudun jakamaan pisteet vain ja ainoastaan yksinpelin perusteella.

81