Moebius

Ennakko: Moebius

Sellainen bon voyage -fiilis

Siddhartha Gautama sen tiesi, kaikki kiertää kehää.

Jane Jensen palaa voimalla. Gabriel Knightin uusversion lisäksi ihan uusi episodipohjainen päänavaus, Moebius, saapuu seikkailuhenkilöiden ulottuville.

Siinä missä varjojääkäri luottaa nostalgian voimaan, Moebius tarjoaa kokonaan uuden tarinan, tuoreen hahmokattauksen ja mielenkiintoisen taustatarinan, joka tällä kertaa ammentaa mystisen osuutensa sielunvaelluksesta.

Ensimmäisen episodin mittainen ennakkoversio avaa varovasti pelin taustoja ja jättää mukavan näläntunteen vatsaonteloiden sopukoille.

Sano mua Rectoriks

Moebius nostaa pääosaan antiikkikauppias Malachi Rectorin. Slim fit -puvussa viihtyvä koppava kaupparatsu on kuin sliipattu versio Gabriel Knightista. Pelin käynnistyessä Rectorin antiikkiliikkeestä avustajan sättiessä pomoaan, ritari-Kaapo-vibat ovat vahvat.

Antiikkiromua rikkaille trokaava Rector ei sentään ole varjometsästäjien sukuhaaraa. New Yorkissa majaansa pitävän sankarin vahvuuksia ovat valokuvamuisti, knoppitieto historiasta ja kerrassaan erinomaiset päättelytaidot.

Niinpä Yhdysvaltojen hallinnon alaisuudessa toimiva salajärjestö kiinnostuu Rectorista ja kauppias lähetetään myynninedistämismatkalle Venetsiaan. Italialaisen mahtisuvun tytär on kuollut hämärissä olosuhteissa, joku on vastuussa ja jonkun on tartuttava tapaukseen.

Rectorin kulmat kohoavat, kun toimeksiantaja sanoo, ettei ole juuri kiinnostunut itse murhasta, vaan siitä, onko kuolleella italomimmillä sama kohtalo kuin jollakin historian suurnaisista. Näillä eväillä seikkailu siirtyy saapasmaahan ja mysteerin ensimmäinen kerros alkaa kuoriutua.

Rectorin kanslia

Episodipelin lähtölaukauksessa on tasan yksi isompi passle, joka ei vaadi kovin teräviä hoksottimia ratketakseen. Myös juoksupoikailua on ilahduttavan vähän.

Moebius on selvästi rakennettu juonenkuljetus edellä, sillä pähkinät ovat verrattain yksinkertaisia. Vuoropuhelua tarjoillaan sitten senkin edestä, mutta se on ainakin ensimmäisessä episodissa ääninäytelty mallikkaasti. Koska tavoitteena on selvitellä uhrin suhteita menneisyyteen, tietoa on pumpattava monesta lähteestä.

Kun murhatun naisen taustoista on kasassa riittävästi tietoa, Rector siirtää havaintonsa excel-taulukkoon, jonka jälkeen pelaajan on pääteltävä, kuka oli veivinsä heittäneen historiallinen esikuva. Päättely toimii eliminoimalla vääriä vaihtoehtoja annettujen tietojen perusteella.

Ensimmäisessä episodissa kyhätään kolmentoista pääkohdan ja kolmen vaihtoehdon matriisi, josta on pudotettava kaksi väärää vastausta pois. Pelaajan oman päättelykyvyn varaan rakentava pulmailu lupaa hyvää jatkon kannalta ja erottaa Moebiuksen muista seikkailupeleistä.

Päättelykyvyn peruspalikalla voi puolestaan hankkia hieman kevyempää tietoa pelimaailman bittikansalaisista. Hahmojen silhuetteja klikkailemalla voi selvittää ammatin, taloustilanteen ja sen, miten näitä asioita voi hyödyntää vuoropuhelun aikana.

Kognitiivinen vara-Rectori

Moebiuksen teknisestä toteutuksesta vastaa Cognitionista tuttu Phoenix Online. Työläs käyttöliittymä on siirtynyt Erica Reedin seikkailusta Malachi Rectorin maailmaan käytännössä sellaisenaan.

Kun hotspottia klikataan, ruudulle aukeaa erillinen valikko, josta valitaan erikseen suoritettava toimenpide. Inventaario on puolestaan taas varustettu omalla käyttöliittymällään. Kolmen toimintonappulan tango ei ole enää nykypäivää. LucasArts ja Sierra todistivat jo ammoisella ysärillä, että koko seikkailupelin pelimekaanisen selkärangan voi tunkea kahteen nikamaan, hiiren vasempaan ja oikeaan painikkeeseen.

En käsitä, miksi seikkailupelien käyttöliittymä pitää aina keksiä uudelleen, eikä ylimääräisiä ponnahdusvalikoita kaipaa kukaan.

Cognition-tausta näkyy myös pelin graafisessa toteutuksessa, vaikka nyt pelissä ei sovelletakaan cel-shadingia. Pökkelömäisten hahmomallien suut eivät liiku dialogin tahtiin ja muutamasta perusnaamasta kasattu emotion engine ei välitä tunnetiloja ruudun toiselle puolelle. Onneksi graafisia käpyjä paikkaillaan onnistuneella dubbauksella.

Digijakelun ja yhteisörahoituksen mahdollistamalla seikkailupelien uudella kultakaudella rouva Jensenille näyttää edelleen riittävän elintilaa. Vaikka teknisten ongelmien riivaama betaversio valmisteli vasta näyttämön, arkirealismia mystiikkaan sotkevalla trillerillä on hyvät ponnistuskuopat.

Mystiikkaa arkirealismiin sotkeva Jensen näyttää edelleen olevan iskussa.

 

Juho Kuorikoski

KUVATEKSTIT:

Moebius1: Malachi Rector recrytoidaan hämäräperäisen viraston leipiin heti kättelyssä.

Moebius2: Vanha setä on italialainen poliisimies, joka sai selvitettäväkseen mahtisuvun tyttären murhan.

Moebius3: Polygonihahmot istuvat hyvin käsinpiirrettyihin taustoihin, mutta Malachin hartiat ovat kuin ladonovet.

PC, Mac,

Phoenix Online/Pinkerton Road