More Brain Training from Dr Kawashima: How old Is Your Brain? (DS)

www.nintendo.fi

Mikä viikonpäivä oli viikko sitten eilen? Paljonko rahaa pitää antaa takaisin, jos asiakas antaa viiden euron setelin ja ostos maksaa 3,67 euroa? Vastaa jo, kello tikittää.

More Brain Training from Dr Kawashima jatkaa suuren suosion saavuttanutta aivojumppaa. Tohtori Kawashima on keksinyt kymmenen uuttaa pääkoppaa treenaavaa tehtävää, joita on tarkoitus pohtia muutama minuutti päivässä.

Päivittäiset harjoitukset ovat äkkiä ohi, joten mukana on myös sudoku ja Tetristä muistuttava palikkapeli Germ Buster, joilla aivoja voi rentouttaa rankan rääkin jälkeen. Siitä onkin jo aikaa, kun Alkossa kysyttiin viimeksi papereita, joten päätin antaa tohtorin tutkia miten hyvin lanttuni leikkaa.

Ensin oli määriteltävä aivojen ikä. Kohtelias kone tiedusteli, voinko puhua, johon vastasin myöntävästi. Odotin monivalintatehtäviä, mutta ruudulle putkahtikin kivi, paperit ja sakset -testi. Vaikeutena oli, että välillä piti voittaa ja välillä hävitä ja oikea vastaus piti artikuloida mahdollisimman nopeasti DS:n mikrofoniin.

Tunsin miten aivoni jäätyivät, kun symbolit vilkkuivat ruudulla. Huone täyttyi rok-, peipör- ja skissörs-huudahduksista ja DS tulkkasi lausumaani tankeroenglantia parhaan kykynsä mukaan. Harmittavasti puheentunnistusalgoritmi ei tajunnut lukuisia ööö ja eiku -äännähdyksiä, jotka se tulkitsi sattumanvaraisiksi vastauksiksi. Plörinäksi menneen testin tulos oli huimat 76 vuotta.

Jos pilviä hipova high score ei kannusta harjoittelemaan tarpeeksi, leimojen kerääminen toimii aina. Treenin jälkeen kalenteriin merkitään leima ja kun niitä on kertynyt riittävästi, aukeaa uusia tehtäviä tai vaikeampia versioita olemassa olevista. Säännöllisellä harjoittelulla kaikki mahdollinen on avattu 16:ssa päivässä. Homma onnistuu myös tunnissa, mikäli jaksaa askarrella DS:n kalenteriasetusten kanssa.

Sei it in inglis

Englanninkielisyys tuopi lissää huastetta. Sanojen muodostustehtävässä varsinkin suomalaisittain harvinaiset geet, äffät ja deet saavat aivojen synapsit todella napsumaan. Mikä ihme on DFLOAIFD? Entä ERHIT? Vastaukseksi tarjoamani REHTI ei mennyt läpi. Aivojaan voi harjoittaa myös saksaksi, ranskaksi, espanjaksi, italiaksi tai hollanniksi, mikäli ymmärryskyky sen sallii.

Kone tunnistaa styluksella raapustetut hieroglyfit melko hyvin. Silti mikään ei ärsytä enemmän kuin se, että vastaa täysin oikein, mutta kone tulkitsee numeron joksikin muuksi. Puuttuvissa symboleissa itselläni meni jatkuvasti miinus (-) ja jakomerkki (/) jatkuvasti pieleen, kunnes lunttasin ohjekirjasta, miten merkit pitää raapustaa.

More Brain Training hyödyntää DS:n ominaisuuksia nerokkaasti. Konsolia pidetään kädessä kuin kirjaa ja testien tekeminen styluksella on luontevaa. Ainoastaan word blendissä, jossa ideana on erottaa yhtä aikaa lausutut sanat, DS:n surkea vakiokaiutin tekee hommasta todella raastavan vaikeaa. Nappikuulokkeet parantavat kummasti älyä.

Testit ovat ihan kivoja. Pianon kilkutusta ja nuottien lukua yhdistelevä Masterpiece Recital todistaa, että meikäläisestä ei tule uutta Olli Mustosta. Parhaiten huomasin pärjääväni vaihtorahatestissä ja kellontunnistuksessa, jotka ovat myös arkielämässä hyödyllisiä taitoja.

Mikäli ohjekirja ei huijaa, yhteen peliin voi linkittää peräti 16 DS:ää. Aivomyrskyksi voi ehdottaa jotain yhtä neljästä vaihtoehdosta: vaihtoraha, sanojen sekoitus, muistipeli ja piirustusjuttu. Viime mainitussa äänestetään parasta piirustusta, joka toimiakseen kunnolla vaatii vähintään kolme osallistujaa.

Parin viikon teenin jälkeen rohkaistuin tekemään uuden aivojen iänmäärityksen. Varmuuden vuoksi skippasin mikkiin röhkimisen, luotin enemmän stylukseen ja vapisevaan käsialaani. Reaktiotesti meni hyvin, sitä seuraava muistiruudukko myös vähintään kohtalaisesti, mutta laskutehtävässä tuli pari typerää mokaa. Tulos oli silti nuorekas 31 vuotta. Tavastia, täältä tullaan.

80

Lisää aiheesta