MouseVision Cam2PanHandsfree-hiiri

Oikeat taistelulentäjät katsoivat IL-2:n ohjaamosta ympärilleen liikuttamalla päätään, eivät joystickin hattuohjainta. Miksen siis minäkin?

TrackIR (Pelit 9/2002) on mielestäni vuoden 2002 lisälaite, enkä enää tulisi toimeen ilman sitä. Vimpaimen ainoa todella iso miinus on hintalappu, ja sitä miinusta kertyykin peräti kolmisensataa euroa. MouseVision Inc:in vastine on kuin TV Shopista: samankaltainen toimivuus, parempi käyttöergonomia, lisäominaisuuksia - nyt vain 17,99 dollaria! Tämä on mahdollista, koska Cam2Pan ei vaadi erikoistunutta rautaa, vaan käyttää tavallista nettikameraa.

MouseVisionin mukana ei tule rautaa, vaan sille kelpaa lähes mikä tahansa halpakin nettikamera. Kameralta ei edellytetä muuta kuin kykyä ottaa vähintään kolmekymmentä kuvaa sekunnissa. Resoluutiolla ei ole niin väliä ja Cam2Pan toimii itse asiassa paremmin pienellä resolla. Me kokeilimme jo myynnistä poistuneella Creativen halpismalli WebCam5:llä.

Idea on, että monitorin päälle viritetty kamera kuvaa pelaajan päätä ja ohjelmisto tulkitsee saatua kuvaa. Liikuttamalla tai kääntämällä nuppiaan saa hiiren osoittimen liikkumaan vastaavaan suuntaan, mikä tarkoittaa sitä, että hiirtä tukevissa peleissä voi siirtää vaikkapa tähtäintä tai katsettaan ilman käsiä. Toiminta on portaatonta ja ohjaimien hatut säästyvät muuhun käyttöön. Näin teoriassa.

Kun TrackIR:ssä tulkittava kuva on lätyskä "mustaa", jossa liikkuu yleensä yksi pyöreä "valkoinen" alue, on MouseVisionin kakunpala kurkkuun juuttuvaa harmaasävyistä mössöä. Kontrastierot, heijastumat ja ennen kaikkea valaistus vaikuttavat aivan liikaa.

Cam2Panin ohjastama virtuaalihiiri nykii, heilahtelee, vaeltaa itsekseen ja jumittelee. Noudatin jopa MouseVisionin vinkkiä kiinnittää valkoinen paperinpala tummaan hattuun, mikä samalla vei käyttömukavuusvalttina toimineen ei tarroja otsaan -edun. Epätoivo lannisti lopullisesti, kun Cam2Pan ei lopettanut häröilyään, vaikka puin päälleni pelkkää mustaa ja viritin tumman kankaan tuolin taakse kuvan taustaksi. Vedin rajan tähän, enkä alkanut maastovärjätä naamaani.

Vaikka ohjelmistossa on valtavasti käteviä TrackIR:stä puuttuvia ominaisuuksia, kuten kuollut alue ruudun keskellä (deadzone), logaritminen koordinaatisto (ohjausherkkyys kasvaa ruudun keskustaa kohti) ja automaattikeskitys (auttaa tähtäämisessä), saa Cam2Panin toimimaan joko huonosti tai hyvin huonosti.

Ehkäpä Cam2Pan toimii jossain muodossa tulevaisuudessa, mutta tällaisenaan: unohtakaa. Itse unohdin jo, sillä en ole valmis pelaamaan hetkeäkään ohjaimella, jonka toimivuus on tätä tasoa. Toisaalta Cam2Panin imurointi ei maksa mitään ja sitä saa kokeilla kuukauden ilmaiseksi, joten eipä kokeilussa mitään menetäkään jos nurkissa sattuu lojumaan ylimääräinen nettikamera. Ostamaan kameraa ei kannata lähteä näin epävarmasti toimivan virityksen takia.

Cam2Pan

MouseVision Inc

www.mousevision.com

Versio: 1.02 trial

Testattu: Windows 2000, Creative WebCam 5

Minimi: Nettikamera, joka ottaa 30 kuvaa sekunnissa. Tarkkuudella ei niin väliä.

Hinta: 18 dollaria

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…