MTV Sports: Skateboarding Featuring Andy Macdonald – Lautoja ja puupäitä

Skeittaaminen on hauskaa jopa vammavapaana ruutu-urheiluna. Turvalautailu on ollut konsolikansan huvia, mutta nyt pääsee PC-pelaajakin virtuaalilaudan päälle.

MTV Sports: Skateboarding Featuring Andy Macdonald tuli markkinoille juuri kun lautailusta kiinnostunut PC-väki odottaa Tony Hawk's Pro Skater 2:sta. Jos Tony on lupausta täynnä, niin MTV on jälleen esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun konsolipeli käännetään PC:lle sen suurempia yrittämättä.

Hidas mutta kankea

Pelkkien numeroiden valossa MTV Sports: Skateboarding tuntuu varsin vakuuttavalta paketilta. Pelimuotoja on kuusi ja erilaisia ihan hyviä ratoja 35. Sisäradat ovat täynnä erilaisia hyppyreitä, ramppeja ja liukuja, ulkona on lisäksi tyhjiä uima-altaita sekä muita radan teemaan sopivia juttuja, joilla pääsee ilakoimaan laudallaan. Lautoja ja lautailijoita oikeine vaatteineen on valtava nippu.

Jotta lautaileminen tempaisee mukaansa, kontrollien pitää olla luonnolliset ja sujuvat. Ruudulla näkyvän skeittaajan täytyy reagoida ohjaimeen sutjakasti ja oikealla tavalla. Komeat mutta luonnolliset ilmalennotkaan eivät haittaa.

MTV Sports: Skateboarding ei vastaa huutoon yhdelläkään alueella. Ohjaimen nappeja ei pysty itse määrittämään, niinpä Sidewinder Game Padissani jää kaksi nappia tyhjäksi, kun taas osassa napeista on ärsyttäviä kaksoistoimintoja, jotka olisi tehnyt mieli hajauttaa omille napeilleen.

Esimerkiksi grab-nappi on sama kuin vauhdin ylläpitäminen ja kasvattaminen. Toisin sanoen, jos haluaa tehdä grabin sisältävän hypyn, täytyy ensin pitää nappia pohjassa, jotta vauhti pysyy yllä. Sitten napista täytyy päästää irti ja painaa uudestaan, jotta lautailija tekee grab-liikkeen. Tämän jälkeen täytyy taas alastuloa varten päästää napista irti, jottei skeittaaja ota naamallaan tuntumaa asvalttiin. Lopuksi nappi pitää taas painaa pohjaan, jotta vauhti pysyy kovana.

Ilmalentojen aikana napit eivät aina tunnu tottelevan painalluksia, vaan lautailija lentää ilmassa kaikessa rauhassa tekemättä yhtään mitään. Raivostuttavaa. Aina välillä piti Tony Hawkin demon kanssa muistuttaa itselleen, miltä homma voi tuntua.

Kaikkialla ja kaikkea

Pelimuotoja on kuusi: vapaa lautailu, survival, stunt-kisat, highscore, MTV Hunt ja lifestyle-uramoodi. Survivalissa taistellaan armottomasti tikittävää kelloa vastaan. Tarkoituksena on tehdä mahdollisimman paljon erilaisia temppuja, jotta saa lisää sekunteja kelloon. Stunt-kisassa temput tehdään lyhyellä radalla, jossa joutuu käyttämään taitojaan ihan tosissaan.

Highscoressa metsästetään pisteitä ja ennätyksiä, kun taas MTV Huntissa keräilyn kohteena ovat eri puolella rataa olevat MTV-lätkät. Laajin pelimuoto on lifestyle, jossa tarkoitus on kehittyä takapihan amatöörilautailijasta huipputekijäksi. Matkan varrella saa tietenkin käyttöönsä parempia kykyjä, uusia lautoja ja ratoja.

Eniten eri pelimuodoista viehättävät ärhäkät stunt-kisat sekä tietenkin haasteellinen lifestyle. Harmi, että lautailu kuitenkin tuntuu pelimoodista riippumatta turhan työläältä ja kankealta. Ainesta kun olisi ollut vaikka mihin.

Buu! Buu!

MTV Sportsin grafiikka on suoraan konsoliversiosta siirrettyä, joten suurta aistien juhlaa ei ole tarjolla. Taso vaihtelee ihan nätistä armottoman karuun. Kehnohkon äänimaailman päällimmäisenä on kaatumisissa kuuluvaa buuaus ja mylvintä, joka käy välittömästi hermoille. Vielä kun olisivat lisänneet mölinään ivallisen naurun, niin peli olisi skeittaillut ikkunasta ulos.

Mutta kun äänet hiljentää esiin nousee pelin mainio soundtrack, jolla soittavat muun muassa Deftones, Pennywise ja Cypress Hill. Musiikki on niin hyvää ja peliin sopivaa, että peliä pelailee ihan vain musiikkia kuunnellakseen. Hauskana lisänä joillain radoilla on videotaulu, jossa pyörii samalla soivan biisin video.

Hyväkään musiikki ei pelasta peli-iloa, jonka tappaa kankea ja epätarkka ohjaus. Tällaisenaan MTV Sportsin lautailusta ei ole skeittausinnostuksen taltuttajaksi, eikä oikein mihinkään muuhunkaan. Ilman Tony Hawkin demoa MTV Sports: Skateboarding olisi voinut tuntua paremmalta, jään kuitenkin odottamaan messiaan saapumista.

66