MTV Sports: Skateboarding Featuring Andy MacDonald (PSone) – Reikä päähän ja laudalle

Virtuaaliskeittareille viime ajat ovat olleet yhtä laudalla tanssimista, sillä Tony Hawk's Pro Skater 2:n johdolla hyviä rullalautapelejä on vyörynyt tasaiseen tahtiin. Nyt pelihyllyille tömähtää THQ:n MTV Sports: Skateboarding Featuring Andy MacDonald.

Ammattiskeittari Andy MacDonaldin nimellä ja Music Televisionin katu-uskottavuudella ratsastava peli on vasemmalla kädellä ohjelmoitu tekele. MTV Sportsin suurin ansio on, että sen jälkeen kaikki muut skeittipelit tuntuvat entistä paremmilta.

Elämäntapana rupiset polvet

Yksinpelissä vaihtoehtoja on harjoittelusta erilaisiin pisteiden- ja esineidenkeruusessioihin. Pääpelimuoto on lifestyle, jossa käydään läpi pelaajan ohjastaman hahmon uraputki epävarmasta amatööristä kansainväliseksi skeittitähdeksi.

Jokaisen kentän alussa ilmoitetaan tehtävä, joka pelaajan on suoritettava edetäkseen. Yleensä vaatimukset ovat tyyliä: hanki tuomareilta vähintään 6,5 pistettä ja kerää neljä valokuvaikonia. Sitten annetaan muutama minuutti aikaa tehdä mahdollisimman paljon temppuja ja kerätä vaaditut esineet. Etenemisen myötä hahmot saavat käyttöönsä erilaisia vaatteita ja lautoja, mutta eivät kumma kyllä kehity taidoissa.

Kaksinpelissä valinnanvaraa on neljän vaihtoehdon verran. Nämä ovat pistekaksintaistelu, esineidenkeruukilpa, kaksintaistelu heittoasein sekä muunnelma hipasta, jossa välineenä on kosketuksen sijaan aikapommi.

Kaiken kaikkiaan pelivaihdot ovat varsin monipuoliset ja lifestyle-moodi on ideana jopa suhteellisen toimiva. MTV Skateboarding ei myöskään kaadu hahmojen, ratojen tai temppujen määrään, sillä niitä on todella paljon.

Ramppeja ja nyrjähdyksiä

Oli pelattavaa miten paljon tahansa, se ei kuitenkaan pelasta mitään, jos tärkein, eli pelattavuus ei ole kunnossa. MTV Skateboardingissa se on ryssitty totaalisesti. Ensinnäkin temppuja on erittäin vaikea tehdä, painoi nappeja miten huolellisesti tahansa, ja törmäysfysiikka toimii täysin miten sattuu. Kaatuileminen on harjoittelusta huolimatta lähes jatkuvaa ja usein tuntuu siltä, että kone arpoo, mitkä temput onnistuvat ja mitkä eivät.

Rampeissa voi vielä hyppiä melko sujuvasti, mutta jos yrittää esimerkiksi liukua kaiteita pitkin tai yhdistellä liikkeitä toisiinsa yritykset epäonnistuvat ilman näkyvää syytä. Odottamattomat kaatumiset, satunnaisperiaatteella onnistuvat temput ja näiden kannustamat kirosanat ovat MTV Skateboardingin arkipäivää.

Hahmot ovat pienikokoisia, tönkösti animoituja ja tekstuurit puuroilevat pahasti. Kamera seuraa tapahtumia enimmäkseen miten sattuu, ruudunpäivitys tahmailee ja latausajat on onnistuttu venyttämään todella pitkiksi.

Äänet ovat peruskamaa kolinoineen ja hyrinöineen. Taustalla soiva musiikki on ainoa valopilkku ja menoa vauhdittavia kappaleita kuullaan Cypress Hilliltä, Pennywiselta ja Deftonesilta. Pikanttina yksityiskohtana mainittakoon, että aina musiikkikappaleen vaihtuessa peli jumahtaa hetkeksi.

Lyhyesti sanottuna MTV Skateboarding on surkea skeittipeli, jota ei ole kiva pelata ja jonka olemassaoloon ei pitäisi olla oikeutettua syytä. Vaikka ideapuolella pientä yritystä omaperäisyyden suuntaan onkin, kompastuu kaikki kelvottomaan pelattavuuteen ja ainekset täydelliseen fiaskoon ovat kasassa. Vanhaa sanontaa lainatakseni: ei kannata antaa ruman ulkonäön hämätä, sillä sisältö on paljon rumempi.

45