MTX Mototrax (featuring Travis Pastrana) (PS2, Xbox) – Totuus löytyy kurapuurosta

Motocross on vaarallinen laji, mutta padia naputellessa sormen nyrjähtäminen on ainoa todellinen riski.

MTX Mototrax tasapainoilee temppuilun ja kaahailun välissä, sillä ajettavana on yhteensä kuusitoista erilaista motocross- ja supercrossrataa sekä useampi freestyle-areena.

Mielenkiintoisessa uramoodissa oma hahmo rakennetaan releitä ja kampausta myöten. Myöhemmin mukaan tulevat sponsorit, joilta saa rahaa ja uusia ajovarusteita, mikäli suoritus kisoissa antaa aihetta.

Ennen kuin noviisilla on mitään asiaa yleisön eteen, pitää treenata piristävästi toteutetussa freeride-tilassa. Suurella tantereella ajellaan ihka vapaasti, minkä lisäksi mukaan lisensoidut prätkäjulkkikset antavat haasteita, joiden selvittäminen edistää uraa. Painovoimaa uhmaavia temppuja harjoitellaan sopivasti ripotelluissa hyppyreissä.

Opeteltavia temppuja on yli sata ja kikan voi tehdä vasta, kun oikea näppäinyhdistelmä on paljastettu. Onnistuminen edellyttää sähäkkää kättä, sillä nappisarjan pitää lähteä kuin konekiväärin piipusta rat-tat-taa. Fantasiatemppuja en nähnyt, joten kaikki näyttävät stuntit voi tehdä oikeassa elämässä. En suosittele kokeilemaan.

Ikioma Hartwall Areena

Vauhdin nälkä tyydyttyy super- tai motocrosskisoissa. Vaikka ratoja on vähän, vaihtelua ja mielenkiintoisia hyppyreitä on kiitettävästi. Stadionilla kurvailtava supercross edellyttää hyvää ajorytmiä, eli oikea-aikaista ponnistusta kumpareelta toiselle. Prätkää hyppyytetään joko tatista tai napista, mutta nappi oli ainakin minulle helpompi.

Kivana bonuksena Dirt Wurx USA -editorilla voi kyhätä muutamassa minuutissa omia halliratoja. Käyttöliittymä on intuitiivinen ja tulos on siedettävä, vaikka valmisratojen eleganssi lopputuloksesta puuttuukin. Radat tallentuvat joko Xboxin kiintolevylle tai PS2:n muistikortille.

Motocrossissa vauhtia on stadion-kisoja enemmän, mutta välillä meno sorakuopassa hyytyy ärsyttäväksi pomppimiseksi. Jos hyppyrytmi menee sekaisin suoran alussa, vauhti on heti pilalla. Konekuskit mokailevat inhimillisesti ja kisaavat rehdisti ilman häiritsevää kuminauhaefektiä. Koska yksikin tyritty hyppy tietää tappiota, uusintalähdön voi onneksi määrätä koska tahansa ilman sanktiota.

Ajotuntumaltaan MTX Mototrax edustaa arcadea, jossa on mausteena realismia. Vaihteet vaihtuvat automaattisesti ja yhdellä napilla jarrutetaan. Prätkää saa tosissaan vääntää mutkiin, mutta apuna on kätevä kytkin, jonka avulla kurvasta voi ampaista salamana kaasua hölläämättä. Uskottavuutta syö eniten kaatumisen jälkeinen pikateleportaatio, joka on niin nopea, että sijoitus ei usein edes heikkene.

Vaikea, mutta ei helppo

Uudet tantereet aukeavat vasta, kun luokan mestaruus on hanskassa, joten samoja kisoja saa jauhaa melko tiiviisti. Uramoodin lisäksi kisata voi haamukuskia eli aikaa vastaan tai jaetulla ruudulla kaverin kanssa, jolloin radalla ei ole muita kilpailijoita.

Molemmissa versioissa on verkkopeli, jossa voi ajaa kilpaa, temppuilla tai leikkiä kukkulan kuningasta. PlayStation 2:n verkkopelistä on kerrottu tarkemmin PS2-nettipelijutussa.

Grafiikka soljuu jouhevasti, ainoastaan isoimmissa lähtökahinoissa voi havaita pientä nykimistä. PlayStation 2- ja Xbox-versiot ovat ulkonäöltään varsin identtiset. Peli on perusnätti ja radat hyvännäköisiä, vaikkakin hieman steriilejä. Taustalla meuhkaavat rock ja moottorit.

Satunnainen kaahailija on lujilla uramoodissa, jossa ahkera kisaaminenkin palkitaan hitaalla mutta varmalla etenemisellä. Erikseen avattavat stunttipätkät ovat myös kiva yllyke läpipelaamiseen. En voi olla pitämättä, vaikka ratoja ja motskareita olisi saanut olla toinen mokoma lisää.

85