Munamies 60 v.

Suomessa on sarjakuvia julkaistu menestyksekkäästi jo yli sata vuotta, mutta kuudenkymmenen viimeisen vuoden ajan yksi on ollut ylitse muiden: Aku Ankka.

Suomalaisten menestys kansainvälisissä oppimisvertailuissa on pitkälti Aku Ankan ansiota. Kaiken sivistyksen perusta on hyvä lukutaito, ja se on hankittu näillä raukoilla rajoilla jo vuosikymmenten ajan Aku Ankkaa lukemalla. Nyt kuusikymmenvuotisjuhlan kunniaksi Aku Ankka -lehti tarjoaa suomalaisille mahdollisuuden hioa myös kirjallisia kykyjään ja julkaisee kuluvan vuoden numeroissa kuusi Suomessa kirjoitettua Ankka-sarjista.

Tekijät pidetään salassa aina tarinan julkaisemiseen asti, joten vasta ensimmäisen sarjan kynäilijät ovat selvillä.

FinnAnkka

Vaikka Suomessa Ankkoja painetaan ja luetaan maailmanennätystahtiin, sarjan tekijätiimiin ei Kari Korhosen lisäksi liiemmin Suomesta tunkua ole ollut. Kunnaksen Mauri taitaa olla käsikirjoittajista se legendaarisin. Mutta ajat muuttuvat, myös Ankkalinnassa.

Sarjakuvallisista tekemisistäänkin tuttu Johanna Sinisalo parinaan Hannu Mänttäri avasivat kotimaisen sarjan Maailman muhkein pizza -tarinallaan Aku Ankka -lehden numerossa 8/2011.

2000-luvun kansallisruokamme pitsa on herkullisen taistelutarinan keskiössä ja ainakin minä nautin palkitun kirjoittajaparivaljakon aikaansaannoksesta ylenpalttisesti. Tarinaa on selvästi ollut hauska tehdä ja tekemisen riemu on siirtynyt tuoreena tekstiinkin.

Samaa tuoreutta olisin kaivannut piirroksiinkin, mutta Maximinon kädenjälki on valitettavasti kotipitsa-tasoa eli nälkä lähtee, mutta silmänruokaa ei lautaselta löydy.

Seuraava suomi-Ankka on luvassa toimituksen omin sanoin: ”kesän korvalla”. Historiaan jäävä erilainen Ankka-ajanmääre tämäkin!

Vuosikerta-Ankka

Ankkaa juhlitaan myös juhlakirjalla, kuinkas muuten. Aku Ankka: Yhtä juhlaa -kirja kokoaa yksiin kansiin valikoiman lehdessä eri vuosikymmeninä julkaistuista sarjoista. Mukana on etenkin lehden alkuajoilta ankkojen lisäksi myös muita Disney-sarjoja – sellaisia kuin Pikku Paha Hukka, Tiku ja Taku sekä Pepi. Tämän ymmärtää, vaikka se harmittaakin, kun muistaa, että alun perin lehden nimi oli Aku Ankka ja kumppanit. Ja erikoisnumeroitten kansissa saattoi otsikkona lukea niinkin eksoottiset nimet kuin Mikki Hiiri tai Lumikki.

Menneitä aikoja kunnioitetaan kirjassa myös siten, että eri vuosikymmenten tavat tekstittää kuplat on säilytetty. Lisäksi sarjojen otsikointi on vanhaa ”värit sinne sun tänne” -tyyliä, mutta aiemmista vuosikertakirjoista poiketen itse sarjat on väritetty uudelleen. Värittäjien nimiä on kirjasta kuitenkin turha hakea, sen verran vanha (tekijät unohtava) Disney-henki on vielä voimissaan. Milloinkahan…

Crème de la Ankka

Niille, jotka vannovat vain yhteen Ankantekijä-nimeen, on tarjolla myös oma juhlakirjansa: Carl Barksin parhaat. Kirjan sarjat on tietysti jo moneen kertaan Suomessa julkaistu, mutta parhautta on aina syytä olla saatavilla.

Juhlavasta ulkoasustaan huolimatta tämänkertainen Barks-uutuus tuntuu lähinnä lyhennetyltä Köyhälän painokselta, kun vertaa sitä massiiviseen Barksin kootut -sarjaan, jossa puolitoista tonnia on sekä sarjan hinta että paino. Mutta sehän on vain pari baari-iltaa.

Barksin kootuista pari kirjaa painettiin uusiksi, kun niissä oli jäänyt pikselöinti päälle. Jos painotuotteen pikselit nyt alkavat häiritä, voi aina mennä Päivälehden museoon Aku Ankka -juhlanäyttelyyn. Siellä on nimittäin näytillä Barksin omakätistä ja alkuperäistä Ankka-taidetta, jonka edessä on suorastaan pakko kumartua. Barks-sarja on nimittäin sijoitettu näyttelytilassa liki lattian rajaan.

Joten polvistukaamme mestarin edessä.

Sekä Aku Ankkaa että Pelit-lehteä kustantaa Sanoma Magazines Finland.

Johanna Sinisalo, Hannu Mänttäri, Maximino: Maailman muhkein pizza, Aku Ankka nro. 8/2011, Sanoma Magazines

Aku Ankka – Yhtä juhlaa, Sanoma Magazines 2011, 176 sivua, 23,90 euroa

Carl Barksin parhaat, Sanoma Magazines 2011, 192 sivua, 30,90 euroa

Räpylän jälkiä – Aku Ankka -lehti 60 vuotta Suomessa, Päivälehden museo (Hki), 11.3.–7.9.2011

Lisää aiheesta