Muppet Monster Adventure (PSone) – Hirveitä hirviöitä

Muppetit ovat jo käsite. Kukapa ei tuntisi ainakin Kermit-sammakkoa, Miss Piggyä, Fozzie-karhua ja niitä kahta vanhaa vitsejä laukovaa herraa aitiossaan?

Nämä omaa elämäänsä elävät nuket on nähty jo useammassakin tv-showssa ja onpa niistä tehty jokunen - ei niin kovin mieleenpainuva - pelikin. Muppet Monster Adventure on yritys tuoda Muppetien maailma kolmiulotteisena tasohyppelykansan ulottuville.

Pahan pauloissa

Muppetien perusjengi, Kermit ja hänen veljenpoikansa Robin, Fozzie, Miss Piggy, Gonzo ja pari muuta ovat lähteneet lomamatkalle. Robinin harmiksi reissu ei viekään jännittäviin paikkoihin ympäri maailmaa, vaan ankeaan kartanoon, jonka julkisivukin jo karmii selkäpiitä. Robinin pahimmat aavistukset käyvät toteen, kun osa hänen ystävistään joutuu pahojen voimien hyökkäyksen kohteeksi ja muuttuu inhoiksi hirviöiksi. Robinin tehtäväksi jää etsiä ystävänsä ja muuttaa heidät takaisin hyviksi.

Robinin matka vie läpi kaikkiaan kuuden erilaisen teemamaailman, joista jokainen koostuu kolmesta laajasta peruskentästä ja boss-kentästä. Mukana on kummituslinna, hautausmaa, metsäinen kylä, jäämaa, suoalue sekä puiden latvoissa sijaitseva maailma. Jokaista maailmaa hallitsee oma hirviöksi muutettu Muppet-hahmo, muun muassa kreivi Gonzola, karhususi Fozzie, Kerminsteinin hirviö ja Frankensteinin morsian Miss Piggy.

Tasohyppelyille tuttuun tyyliin Robin keräilee etenemiseen vaadittavia jalokiviä sekä erilaisia bonusamuletteja, joista saa välttämättömiä lisäkykyjä. Robin pystyy liitämään lepakkosiivillä, sukeltamaan, kiipeämään seinäpintoja karhunkynsien avulla sekä siirtelemään raskaita esineitä. Lisäksi Robinilla on aseinaan sädepyssy ja vinha kieputusliike, joilla taintuvat viholliset ja avautuvat aarrearkut.

Keskinkertaisuus jyrää

Muppet Monster Adventure näyttää ja kuulostaa erittäin kauniilta. Visuaalinen toteutus tuo mieleen lähinnä Spyro the Dragonin jonkinlaisessa MediEvil-maailmassa. Muppetit itse on tehty kauniisti 3D-pelihahmoiksi: näköisyys on hyvä ja liikehdintä sulavaa.

Pelituntumakin on spyromainen, mutta paljon heppoisempi. Ohjaus on jotenkin yliherkkä, mikä tekee tarkasta etenemisestä ajoittain holtitonta. Robin ei liiku sirosti ja kevyesti kuten pienen sammakon kuvittelisi tekevän, vaan jokainen hyppy on melkoinen jysäys. Luulisi, että sammakon hyppylahjat olisivat vähän paremmat. Robin ei pääse ponkaisemaan kummoisenkaan korkealle, mikä ottaa säännöllisesti aivoon.

Vaikka ääniefektit ovat tavallisia viuhahduksia ja kilkahduksia, musiikin valinta on persoonallinen. Poissa ovat tyypilliset hyppelyihin yhdistetyt renkutukset ja tilalla kaikenlaista eksoottista tangosta erilaisiin tanssi- ja viihdemusiikkiväännelmiin. Välillä musiikki lyö ällikällä, mutta loppujen lopuksi tunnelma on hyvä. Rusinana pullassa ovat autenttiset Muppettien puheäänet animaatioissa.

Itse peli-idea on tylsemmästä päästä. Erilaiset pelastusteemat on kaluttu niin loppuun jo vuonna papu, että mukaan toivoisi edes jonkinlaista omaperäistä ideaa siivittämään tavanomaista tavarankeruuta. Valitettavasti mitään uutta ja erikoista tai edes etäisesti mielenkiintoista ei ole, ja tekemistä on kenttien laajuudesta huolimatta melko vähän. Timanttien keräily on puuduttavan tylsää, vaikka ne ovatkin satunnaisesti parilla vaihtoehtoisella tavalla suljetussa arkussa.

Vastaantulevat viholliset poksahtavat atomeiksi yhdestä osumasta, eivätkä bossitkaan juuri enempää haastetta tarjoa. Kentät eivät kätke mutkikkaita ongelmia saati sitten oivaltamisen iloa. Oikea reitti ja tekemiset selviävät suoraviivaisesti ja ongelmia aiheuttavat oikeastaan vain (yleensä huonon hyppelyn aiheuttamat) äkkikuolemat kinkkisissä paikoissa. Meininki ei kaiken kaikkiaan ole erityisen vauhdikasta ja jännittävää.

Jotenkin tuntuu, että Muppet Monster Adventure on jäänyt toteutukseltaan puolitiehen ja sen takia kohderyhmäksi on helppo laittaa lapset, jotka eivät herkästi valita ohjauksen puutteista tai juonen köykäisyydestä. Ensimmäisenä tasohyppelynä Muppet Monster Adventure saattaa puolustaa paikkaansa, mutta jos on hiukankaan päässyt tiukan vauhdin ja haasteiden makuun, peli kyllä tuottaa pettymyksen jo parin kentän tahkoamisen jälkeen.

76