Muppet RaceMania (PSone) – Ruotsalaisen kokin paluu

Muistatko tv:n Muppet Shown? Nyt voit tutustua Kermitiin, Miss Piggyyn ja muihin tuttuihin hahmoihin istuttamalla heidät auton rattiin, mukana menossa vitsailevat vanhat herrat.

Lapsenmielisillä hahmoilla kansoitetut ajopelit ovat yleensä olleet erilaisia klooneja Mario Kartista ja sellaista nytkin odotin. Ennakkoluulot osoittautuivat kuitenkin luuloiksi, sillä Muppet RaceManiassa on enemmän hupia, pelattavaa ja uusia ideoita kuin kaikissa Mario-klooneissa yhteensä.

Alkutilanteessa voi valita ajettavakseen haluamansa kahdeksasta eri Muppet-hahmosta, joilla on kinkkujensa alla erilaisia kaaroja. Ajokkien ohjattavuus on suhteellisen samantuntuista, tosin pieniä eroja huomaa. Heti alkuvalikoissa havahtuu lukemattomiin kysymysmerkkeihin, kirjaimellisesti. Peli siis lupaa tarjota jatkossa uusia hahmoja, uusia ajokkeja, uusia ratoja. Mitä merkillistä noiden secrets-valikkojen takaa paljastunee?

Aluksi pääsee tournamentin kimppuun, jossa ajetaan kolme kierrosta kutakin eli kuutta erilaista rataa. Ensin pääsee vain yhden ratakokonaisuuden kimppuun mutta valikko lupaa jatkossa kaikkiaan neljä ratarypästä ajettavaksi. Mainitut kuusi rataa on sijoitettu Muppet-elokuvien maisemiin ja ne poikkeavat ilmiasultaan mukavasti toisistaan. Salaisuuksia alkaa paljastua heti, kun selviää yhdellä radalla ykköseksi. Radalta saa pisteitä sijoituksesta (kolme parasta palkitaan) mutta myös parhaasta startista, nopeimmasta kierrosajasta ja osumien määrästä. Autopeleissä tämmöinen pisteidenjakelu on ennenkuulumatonta. Kaikilta radoilta kerätyt pisteet lasketaan yhteen lopullista sijoitusta varten.

Tuttua on erilaisten ammusten nakkelu kohti kilpaveikkoja ja -siskoja. Ammusvalikoima on sinänsä veikeä mutta turhan niukka. Niitä saa mukaansa kun ajaa radalle ripoteltujen tähtien ylitse. Pommin, kanan ja lahnan viskominen on nähty parin kierroksen jälkeen. Hedelmien ja marjojen päältä ajelu kannattaa, sillä ahkera poimiminen johtaa valinnan mukaan joko lisävauhtiin tai uusiin ajokkeihin.

Kahta kilpaa ajettavaa ratarypästä seuraavat battle- ja stunt-turnaukset. Edellisessä taiteillaan Destruction Derbyn malliin eli voittajaksi selviää ruttaamalla muut autot ajokelvottomaan kuntoon. Tähän pääsee pökkimällä, kanoja heittelemällä taikka päälle hyppäämällä. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa on yhdistetty ajopeli tasohyppelyyn _ jälleen jotain uutta ajopelien maailmassa. Rata on selvitettävä läpi kymmenessä minuutissa, eikä ajokin ohjastaminen vaihtelevien taipaleitten lävitse onnistu kuin tiukan harjoittelun jälkeen.

Adventure-muodossa tehtävänä on löytää pelialueelle piilotetut esineet säädetyssä ajassa. Periaatteessa helppoa ja yksinkertaista _ jos roina vain löytyisi edes hitusen järjellisemmistä paikoista.

Sydämellä tehty

Muppet RaceManiassa on videopätkiä Muppet-elokuvista ja jokaisen radan alussa saa nauttia vanhojen herrojen huumorista. Teknisesti peli on varsin moitteeton ja ajokit rullaavat sulavasti lukuunottamatta tiettyjä tuokioita kaksinpelissä. Vauhdintuntu on saatu sopivaksi ja peliohjain tutisee pontevasti törmäyksissä ja marjoja poimittaessa.

Radat ja pelialueet ovat kauniita katsella ja teemoiltaan erilaisia. Kokonaisuudessaan talojen sisälle sijoitetut radat ovat erikoisia ja hilpeitä ajettavia. Muppet RaceMania on väritetty hehkeän kauniiksi, eivätkä kura ja rapa pilaa maisemia edes ulkoradoilla.

Osalla radoista selviää ykköseksi kohtullisen harjoittelun jälkeen, mutta toisilla radoilla tuntuu eteneminen liki mahdottomalta. Tässä vaiheessa huomaa viimeinkin vilkaista alaoikealla olevaa radan pohjapiirrosta ja havaitsee siihen piirretyt oikotiet. Johan alkaa sijoituksia ropista!

Ajopelien mestareille turnaukset saattavat olla hiukan helppoja, mutta normaaleille sunnuntaiköröttelijöille vaikeustaso on täydellinen. Harjoittelu vie eteenpäin sopivan nihkeästi mutta ilman turhautumista. Lukuisat vaihtoehdot tarjoavat toki rahoille vastinetta, vaikka kaikki tournamentin radat saisikin auki yhtenä viikonloppuna. Kaikkia salaisuuksia ja kysymysmerkkejä ei selvitä vasemmalla kädellä huitaisten.

Kaksinpeli ei tarjoa mitään uutta. Tournament-muodossa peli jaksaa pyörittää vain yhtä muuta kisaajaa pelaajien lisäksi: yksinpelissä radalla pöristelee tähän verrattuna moninkertainen määrä kilpailijoita. Kaverista onkin enemmän hupia battle-vaihtoehdossa, jossa toisen lyttääminen on mukavaa ajanvietettä.

Kuinkas sitten kävikään

Muppet RaceMania on tehty ajatuksella ja avarakatseisesti uusia ideoita kaihtamatta. Pelattavuus on hiottu kohdalleen ja tekemistä riittää enemmän kuin voi kohtuudella yhdeltä peliltä vaatia. Kloonauksestakaan ei oikein kehtaa tekijöitä syyttää, sillä vaikka Mario Kart tulee mieleen pelin alkumetreillä, sen muisto haalistuu ja unohtuu hyvin nopeasti. Muppet RaceMania on monipuolisin ajopeli mitä toistaiseksi on millekään pelikoneelle tehty.

91