MX vs. ATV Unleashed (PS2) – Mukkelis makkelis

Rainbow Studiosin moottorinpärinän sulostuttama pelijatkumo vie sekä kaarojen että krossipyörien sompaimiin. Hypyt, pomput ja temput ovat kaikenlaisen maaston menopelien arkea.

Mx vs. ATV Unleashed on kelpo kaahauspeli, jonka ajotuntuma on intensiivinen ja ajokin vauhdissa pitäminen vaatii herpaantumatonta keskittymistä. Kukkulalta kukkulalle pongahtelu on hauskaa ja täydellinen alastulo hieman mäennypyn jälkeen lisää sekä vauhtia että tyydyttävyyttä. Hurmahenkinen venkoilu ilmalennoissa kartuttaa tiliä, joten temppunappia on painettava senkin uhalla, että ajokki rämähtää katolleen.

Pelivaihtoehtoja on cupista haastekisaan. Välillä sompaillaan jossakin jumalan selän takana tunturimaisemissa ja välillä iskeydytään hurraavan yleisön eteen stadionille. Hupaisat mäennousukisat ovat taatusti hauskaa kaksinpeliaskaretta, haastekisat tuovat talliin uusia ajokkeja. Jenkkiversion nettipeliä ei arvosteluversion valikonkätköistä jostain syystä löytynyt.

Katso äiti: lentävä mopo

Ajopeli ei ole ajopeli ilman outoja ajopelejä. Otin melkein lukua kun kymmenentuhannen pompun jälkeen, ilman mitään ennakkovaroitusta, löysin itseni lentokoneen ohjaimista! Kontrollit ovat lentäessä erilaiset, raskaat ja hitaat maastossa köröttelyyn verrattuna, joten kokemus oli ensi alkuun liki koettelemus. Menin mukkelis makkelis siiven osuessa lähimpään kuuseen, vieläpä monta kertaa. Mukana on toki perinteisempiä bonusvempaimia sekä helikopteri.

Mx vs. ATV Unleashed on hyveistään huolimatta oudon vanhakantainen. Kisat toistavat rankasti itseään, eivätkä eri suuntiin kääntyvät mutkat ja vaihtuvat taustanäkymät jaksa pitää pelielämystä tuoreena. Kun krossipyörän ohjaaminen tuntuu lähes samalta kuin ATV-ajokin veivaaminen, jokin alkaa tökkiä.

Turhanpäiväiset välivalikot, varmistukset siitä, haluanko varmasti tallentaa pelitilanteen ja mille muistikortille, ja oletko ihan varma -kyselyt vievät jonnekin menneen vuosituhannen hämäriin. Kun latausajat ovat lisäksi käsittämättömän pitkät, alkavat kärsimyksen karpalot väkisin ilmestyä ohimoille.

Silkkiä moottoriin

Sekin ihmetyttää, miksei PS2-pelin ruudunpäivitystä saada silkkisen silkoiseksi. Moinen on ehkä saivartelua, sillä eiväthän kaikki laatupelitkään rullaa Gran Turismon tavoin eikä osaa pelaajista tuo edes haittaa. Miksi moinen sitten korpeaa juuri nyt?

Kuvaruudulla mönkivät ajokit ovat muutaman polygonin yksinkertaisia luomuksia, radat pääosin silkkaa harmaata kuoppamössöä ja maisemat yksinkertaisia muutaman männynkäkkärän kuvatuksia. Taustat vilisevät nopeasti kääntyvissä kurveissa inhottavasti ja tiukkoja mutkia on enemmän kuin muissa ajopeleissä yhteensä. Efekti korostuu ison laajakuvatöllön kautta pelattuna. Silmäraukat.

Mx vs. ATV Unleashed on Rainbow Studiosin kikkaran kiharaisten ajopelien looginen jatkumo. Pelaaminen on rentouttavaa. Ei hienoa, ei uskomatonta eikä loistavaa vaan rentouttavaa.

77