Myth II: Green Berets (PC)

Charlies' Jungles

"Silver Wings on their chest, this is mod of America's best." Green Berets vie pelaajan taisteluun kansainvälisen kommunismin käärmettä vastaan. Sen limainen pää murskataan Indokiinan viidakoissa rehdin mutta tinkimättömän amerikkalaisen sotilassaappaan alle. Solidaari-Smush!

Green Berets sijoittuu Vietnamiin, sen kuuluisan sodan aikoihin. Pelaajan ohjastama 3-7 viherpipan joukko räjäyttelee kohteita, pelastaa alasammuttuja pilotteja ja läjää kasapäin Vietkongin sissejä ja Pohjois-Vietnamin sotilaita.

Green Berets on siitä mielenkiintoinen, että se on "vain" puhdas modi vuonna 1998 julkaistuun Myth II:een. Jenkeissä paketti irtoaa hyvin kohtuulliseen 20 taalan hintaan, ja mukana tulee koko Myth II, jossa on 25 tehtävän yksinpelikampanja ja mainio moninpeli päälle. Berets itse tarjoaa 10 tehtävän kyydin, mikä voi tuntua vähältä, kunnes niistä yrittää selvitä.

Myth-moottori on käytännössä neljä vuotta vanha, sillä se ei ykkös-Mythistä ole olennaisesti kehittynyt. Onnekseen Myth (ja Myth II) olivat edellä aikaansa ainakin osittain, ja vielä vuonna 2001 3D-maisema on ihan OK tasoa. Uutuutena puut hajoavat räjähdyksissä. Jopa bittikartta-pelihahmot ovat riittävän hyviä, kunhan ei zoomaa liian lähelle.

Riisipeltojen ja palmujen seassa kapuloita Ho Tsi Minhin rattaisiin nakkelevat perusmosuri M-16-rynnärin ja siihen asennetun kranaatinheittimen kanssa, ryhmänjohtaja jolla on joko C4-räjähteitä tahi palopommeja, kk-mies M-60-kk:n ja käsikranaattien kera sekä lääkintämies. Ja helikopteri, karuna spritenä. Vietkongin ja Pohjois-Vietnamin puolella on tarjontaa viidakkoveitsin varustautuneista kamikaze-joukoista RPG-7-miehiin. Bonuksena kentissä voi olla vielä siviilejä ja Etelä-Vietnamin armeijaa.

Vihreää ja punaista

Peleinä Mythit olivat vähän Shogunin tapaisia tosiaikaisia strategiapelejä. Joukkojen muodostelmat olivat tärkeitä, ja pelin erikoistuntomerkkejä olivat erinomainen fysiikanmallinnus sekä veri ja suolenpätkät. Myth läträä punavärillä kuin ylikierroksilla käyvä Peter Jacksonin varhaiselokuva, lammikot ovat isoja ja irtoraajat lentelevät kauas.

Veren lisäksi Green Berets saa perintönä Mythin viat, varsinkin kun keskiaikaisille aseille viritetty pelimoottori ei konetuliaseisiin oikein sovi, ja ah niin tärkeät muodostelmat ovat nekin wanhan ajan sotureilla suunniteltu. Tekoäly toimii niin ja näin. Kun viherpipan käskee ampua sissiä, tämä pysähtyy ja alkaa ampua, oli välissä kukkula tai ei. Kaaressa lentäviä nuolia se ei hirveästi haittaa, mutta luodit lentävät suoraan.

Tekoäly muutenkin reagoi vähän sattumanvaraisesti. Koomisinta on veitsivietkongia pakeneva sotilas, pari on kuin Tom ja Jerry. Sotilas ei ehdi kääntyä ja ampua ennen kuin AI pakottaa juoksuun, ja identtistä vauhtia etenevänä parivaljakko juoksee kauan ennen kuin veitsimies saa kiinni.

Myth on peli, jota joko rakastaa tai vihaa. Tai tekee kumpaakin, kuten minä. Vihani perussyy ovat Mythin kamerakontrollit, jotka tuntuvat teoriassa toimivilta, mutta käytännössä aina kun kamera osoittaa muualle kuin pohjoiseen, hyvä ystäväni Simo Suuntavaisto on mennyttä miestä. En ymmärrä miksi, sillä jo ykkös-Mythistä asti olen yrittänyt sopeuttaa aistejani tähän, eikä minulla ole missään muussa vastaavassa pelissä samaa ongelmaa. Sääli, koska muuten Mythit ovat hyviä. Käyttöliittymä triplaa pelin muutenkin korkean vaikeustason.

Green Beretissä Mythin pelimoottori jakaa ylimääräisen miinuksen. Näköetäisyys riittää keskiaikaiseen taisteluun, jossa suolet irrotetaan teräaseilla lähitaistelussa, mutta luodit lentävät niin paljon kauemmaksi. Kameraa ei saa kallistettua eikä vedettyä tarpeeksi ylös. Kokonaisuutena Mythien pelattavuus on samankaltaisiin Shoguniin ja Ground Controlliin verrattuna aika huono.

Ihan pelinä Green Berets ei olisi hassumpi, jos tehtävän suunnittelijat olisivat käyttäneet päätään. Sen sijaan että viherbareteille annettaisiin kartta mukaan, johon on merkitty kohde, nämä nakataan mustan sumun peittämään kenttään ja sitten yritetään arvata minne mennä. Tehtävät luhistuvat tylsän pulleaksi komppaamiseksi.

Paljon ärsyttävämpi asia ovat Vietkongin sinko- ja kranaatinheitinmiehet, joilla ei ole vaikeuksia osua kaarella ammutulla ammuksella juoksevaan mieheen, kaukaa pelaajan näkökentän ulkopuolelta. Se yksinkertaisesti oli liikaa ja pilasi pelin minun kirjoissani.

Myth-veteraaneille, joita on paljon ja jotka edelleen ovat voimissaan, Green Berets on varmasti tutustumisen arvoinen. Meille normaaleille Green Beretsistä lohkeaa eniten iloa moninpelissä, joka on ollut Mythien Graalin malja: moninpeli on puhdasta rautaa. Valitettavasti Bungie.netistä en Green Berets -pelejä löytänyt.

Jos tutut tai vanhemmat yli neljännesvuosisata sitten heiluttivat "Jenkit pois Vietnamista!" -kylttejä, kutsu heidät leppeään pelisessioon ja kysy, mitä Vietnamissa sitten tapahtui kun jenkit loppujen lopuksi lähtivät.

72