NBA 2K10 (PS3) – Tavoitteena taalaliiga

NBA on suomalaiskoripalloilijalle yhä harvinaista herkkua. NBA 2K10:ssä kuka tahansa voi seurata Hanno Möttölän jalanjälkiä maailman arvostetuimmille kentille.

My Player -pelimuoto siirtää urasimulaation onnistuneesti virtuaaliparketeille. Tavoitteena on luotsata nuori keltanokka ensin NBA-seuran harjoitusleirille ja lopulta ammattilaiskentille dollareita vuolemaan.

Tie tähtiin on pitkä ja kivinen: mikäli kesäliigan ottelunäytöt eivät vakuuta, tulokas passitetaan farmiin kehittymään. Taitoarvoja kartutetaan paitsi harjoittelemalla myös pärjäämällä matseissa. Joukkuepelaamista ei sovi unohtaa, sillä taitopinnoja saa onnistuneiden suoritusten lisäksi myös joukkueen voitoista.

Tekoäly on mukiinmenevä pelikaveri. Toisinaan koneukkojen ratkaisuille voi vain pyöritellä päätään, mutta useimmiten tekoäly palkitsee tyhjään tilaan hakeutumisen vapauttavilla syötöillä. Puolustustehtävien sujuminen riippuu paljolti suojatin pelipaikasta ja sitä kautta raameista. Kukkakeppini tönittiin puolustuspäässä kerran jos toisenkin parkettiin.

Harmillisesti simuloidut ottelut ovat täysimittaisia, mikä vääristää sekä joukkue- että pelaajatilastoja. Toivottavasti virhe korjataan päivityksellä, sillä viiden minuutin erillä pelattaessa oman äijän hinaaminen tilastokärkeen on käytännössä mahdoton tehtävä. NBA-kenttien valloituksen jälkeen suojattinsa voi siirtää nettiin ja ottaa osaa enintään kymmenen pelaajan matseihin.

Tavallisen kausipelin uutuutena on mahdollisuus tahkota tosipelien lomassa myös farmijoukkueen matseja. Kaverin kanssa voi mitellä paremmuudesta niin katukoriksessa kuin kolmos- ja donkkikisassa. NBA 2K10 seuraa tiiviisti myös oikean NBA-kauden kulkua ja päivittää pelaajasiirrot, tilastot ja kommentaattorien jorinat todellisuutta vastaaviksi.

Fyysisyys kunniaan

Peruskontrollit ovat pääpiirteiltään yksinkertaiset. Harhautuksiin tarvitaan vasemman tatin, liipaisimen ja sorminäppäryyden lisäksi riittävän taitava äijä. Heittotatti tuo pistetehtailuun aimo annoksen vapautta, sillä ukkojen heittovalikoimaan voi vaikuttaa suoraan tatin veivauksella. Kun tattia kääntää vasemmalle, korin alle parkkeerannut sentteri yrittää pussittaa puolustajan vasemmalta puolelta. Perusasioiden opettelun jälkeen riittää vielä työsarkaa, sillä pieniä yksityiskohtia on valtavasti.

NBA 2K10:n realismipyrkimys tulee esiin etenkin hyökkäyspelissä, jossa riittää vaihtoehtoja. Pelikaverit hakeutuvat tyhjään tilaan ja osaavat reagoida pallollisen miehen liikkeisiin. Kenet tahansa pallottomista ukoista voi halutessaan kaapata hetkeksi haltuunsa. Lisäksi pelikavereita saa käskeä tekemään skriiniä, säntäämään vapaaseen paikkaan tai aloittamaan jonkin lukuisista valmiista pelikuvioista. Sekä kontrolleja että taktisia kiemuroita voi treenata mainiossa harjoitusosiossa, joka opastaa kädestä pitäen pelin saloihin.

Puolustaminen on aidon fyysistä. Vastustajan liikkeitä varjostetaan automaattilukituksella ja pallottoman hyökkääjän tie korille suljetaan painautumalla äijää vasten. Tähtipelaajille voi tarvittaessa panna kaksi päällystakkia. Tasapaino hyökkäys- ja puolustuspelin välille on tosin etsittävä liukuvalikoilla, joilla pelikaverien puolustustyöskentelyyn saa lisää ryhtiä. Slidereille riittää muutenkin käyttöä: oletusasetuksilla pelitempo on liian hätäinen ja kone pussittaa epärealistisen tarkasti.

Kuvakulmia on pitkälti toistakymmentä, mutta en löytänyt yhtään moitteetonta pelikameraa. Parhaassakin kuvakulmassa osa pelikavereista jäi hyökkäyspäässä pimentoon, eikä kameramies tahtonut ehtiä mukaan nopeisiin vastaiskuihin.

NBA 2K10 kärsii kiekkoveljensä tavoin useista pikkubugeista. Tanssitytöt voivat aikalisän jälkeen jäädä keskikentälle hyppimään, vaikka peli on jo käynnissä. Ruudulla vilahtelevat tilastoesitykset jumiutuvat toisinaan näytölle peittäen näkymän kentälle.

NBA 2K10 on lajiuskollinen ja syvällinen korisvääntö, jossa on tämän hetken urheilupeleistä toimivin urasimulaatio. Varoituksen sana on silti paikallaan: NBA 2K10 ei ole kevyttä pintaviihdettä. Noviisien kannattaa tähyillä pelkistetymmän NBA Live 10:n suuntaan.

87