NBA 2K12 (Xbox 360) – Parkettien partaveitsi

Pois alta LeBron James ja Dirk Nowitzki, täältä tulevat ”Magic” Johnson ja Michael Jordan! NBA2 K12 nostaa estradille menneiden vuosikymmenien suurimmat tähdet.

Ennen oli kaikki paremmin. Koripalloilijat pelasivat, eivät taistelleet lisämiljoonista jo entisestään muhkeisiin sopimuksiinsa. NBA-tähdillä oli vielä tyyliä, eivätkä lausunnot olleet poliittisen korrekteja, tylsiä. Miehissä oli luonnetta, pelissä tunnetta. Kampauksetkin olivat tuhdimpia.

Vuoden takaisesta mainiosta NBA 2K11:stä ei ole helppoa parantaa, mutta Visual Concepts luottaa menneisyyden ja entisaikojen tähtipelaajien voimaan. Eikä syyttä. Larry Birdin, Kareem Abdul-Jabbarin – Michael Jordanista nyt puhumattakaan – kaltaisia pelaajia ei enää ole. Nykypäivän tähdet LeBron Jamesin johdolla ovat kovia urheilijoita, mutta he eivät ole samalla tavalla suuria pelaajia kuin vanhat starat.

Ei aika mennyt koskaan palaa

NBA 2K12:n kiinnostavin uusi pelimuoto on NBA’s Greatest, jossa pääsee käskyttämään 15 legendaarisen NBA-tähden joukkueita menneiltä vuosikymmeniltä. Kirjo vaihtelee Bill Russellin vuoden 1964 Boston Celticseistä Hakeem Olajuwonin vuoden 1994 Houston Rocketsiin.

Eri aikakausien tyylissä on pyritty autenttisuuteen: vuoden 64 ottelu pelataan ilman kolmosviivaa, rakeinen kuva on mustavalkoinen ja grafiikat esitetään retrotyylisellä isolla fontilla. Tähtipelaajat on mallinnettu uskollisesti vapaaheittotyylejä ja harhautuksia myöten. Michael Jordanin hyppyheitto irtoaa uskomattoman vaivattomasti, Julius Erving donkkaa tykeimmin ja Jerry West hehkuu silkkaa tyyliä.

Huoliteltu graafinen tyyli ja komeat animaatiot herättävät vanhat suuruudet eloon, yleisön pauhu ja urheilupelien parhaiden kommentaattoreiden tarinat viimeistelevät tunnelman. Menneisyyden matsit voitettuaan eri aikakausien joukkueet voi asettaa vastakkain. Kumpi on kovempi, vuoden 1964 Los Angeles Lakers vai vuoden 1996 Chicago Bulls? Mikään ei estä ottamasta siitä selvää.

Penkiltä ratkaisijaksi

NBA 2K12:n koukuttavin osa on My Player -urasimulaatio, jossa luodaan oma pelaaja maailman kovimpaan korisliigaan. Uran alkutahdit lyödään näytösottelussa, jonka perusteella seurat tekevät varausvalintojaan. Onnistuminen parketilla ja fiksu esiintyminen seurojen haastattelutilaisuuksissa avaa ovet ammattilaisuuteen.

Kahden vuoden tulokassopimuksen jälkeen voi päästä käsiksi isoihin rahoihin, mutta sitä ennen tulos on tehtävä kentällä. Hyvät suoritukset, kuten korit ja niihin johtaneet syötöt, palkitaan kokemuspisteillä, typeryyksistä sakotetaan. Kentällä koheltava itsekäs egoisti ei kehity ja joukkuekaverien arvostus karisee. Kokemuspisteillä voi kohentaa pelaajan fyysisten ja henkisten ominaisuuksien lisäksi erilaisia hyökkäys- ja puolustuspään taitoja sekä erikoisliikkeitä.

Joukkuekaverit ja vastustajat hyökkäävät järkevästi ja puolustavat tiiviisti, illuusio oikeasta NBA-pelistä on vahva. Supertähdet ratkaisevat otteluita omalla panoksellaan, mutta tärkeintä on pelaaminen joukkueena. Onnistumiset ilostuttavat, epäonnistumiset kismittävät ja joitain vastustajia oppii vihaamaan. Dwyane Wade, vielä minä sinut kuriin saan!

Association-kausipelissä voi yrittää rakentaa 1990-luvun Chicago Bullsin kaltaista dynastiaa. Palkkakaton kanssa taiteilu, pelaajien pitäminen tyytyväisenä ja samaan aikaan menestyminen on haastava yhdistelmä. Kun pohjalta ponnistaneen rupujengin saa lopulta nostettua liigan huipulle, on mielihyvä suuri. Uudistuksena kausipeliä voi tänä vuonna pelata myös verkossa.

Hyvä, parempi, NBA 2K12

Visual Conceptsin koriksen valttikortti on veitsenterävä pelattavuus. Aloituskynnys on korkealla, mutta kun NBA 2K12:n tatteihin, liipaisimiin ja olkanappeihin perustuva ohjaustuntuma tulee tutuksi, muuttuvat ihminen ja ohjain yhdeksi. Fuusio vie hetken, sillä pelkästään kattavan harjoitusosion läpi kahlaaminen kestää useamman tunnin.

Hyökkääminen perustuu puolustajien liikuttamiseen ja vapaan tilan etsimiseen. Syötöt eivät napsu automaattisesti omille ja harhauttelu perustuu taitoon. Valmiiksi purkitettuja harhautusliikkeitä ei ole, vaan ne pitää ketjuttaa itse liipaisinten ja vasemman tatin yhteispelillä. Heittäessä tärkeintä on ajoitus. Pallo kannattaa lingota koria kohti hypyn lakipisteestä.

Kärsivällisyys on hyve sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa. Turhanpäiväinen säntäily päästää huippumiehet heittopaikkoihin, joista he rankaisevat joka kerta. Järkevämpää on odottaa hyökkääjän aloitetta ja puolustaa vastustajalta tila pois. Pituudella ja massalla on myös suuri merkitys: hujopit haalivat levypallot, minimiin on turha tunkea väkisin korin alle.

Erinomaisen pelin akilleenkantapää on edelleen nettipeli. 1 vs 1 -ottelut toimivat kohtalaisesti, mutta kymmenen ihmisen pelit takkuavat pahasti. Verkkoviive ja peleistä tippuminen tekevät pelaamisesta tuskaa.

Verkkopelin ongelmista huolimatta NBA 2K12 on vastustamaton paketti. Korispelien kuningas näyttää, kuulostaa ja ennen kaikkea tuntuu oikealta koripallolta. Audiovisuaalinen toteutus on huippuluokkaa, pelattavuus sulavaa ja eri pelimuodot paiskaavat hienosti kättä menneisyyden ja nykyisyyden kanssa. Edes työsulku ei pilaa tätä koripallokautta.

92