NBA Jam Tournament Edition – Isopäät vauhdissa

Koripallopelit ovat viime vuosina olleet PC:llä varsin harvinaista herkkua. Nekin harvalukuiset viritykset ovat etupäässä digitoidulla videokuvalla varustettuja näytösohjelmia, joissa ei pitkän päälle pelattavaa juuri ole. Acclaim tunkee nyt markkinoille NBA Jam Tournament Editionilla.

Konsolikorista

NBA Jam on käännös kolikkopelistä, joten se on hyvin toimintapainotteinen, ja taktista suunnittelua ei pelissä ole lainkaan. Eikä sellainen tämäntyyppisessä sovituksessa oikein olisi mahdollistakaan, sillä kentällä hyörii vain neljä koripallistia, kaksi kummassakin joukkueessa.

Joukkueina toimivat tietenkin NBA:n joukkueet tähtipelaajilla höystettyinä. Pelaajiin on yritetty saada yhdennäköisyyttä esikuviensa kanssa, mihin ei pelin tiimellyksessä liiemmin ehdi kiinnittää huomiota. Ukot on muotoiltu hieman hassunkurisesti, ja muuta vartaloa tarkemmin piirrettyjen päiden vuoksi ne näyttävät välistä melkoisilta vesipäiltä.

Otteluun voi osallistua yhdestä neljään pelaajaa, joita ohjataan joystickeilla, näppäimistöllä tai gamepadeilla. Kahden pelaajan peli on mahdollinen joko vastakkain tai samalla puolella, lisäksi yhden pelaaajan kontrolloidessa joukkuetta voi valita kontrolloidaanko pallollista pelaajaa vai koko ajan samaa miestä.

Sukkana sisään _ ääntä nopeammin

Pakkauksen mukaan peli vaatii koneelta vähintään 486SX/33:n (joskin suosituksena on 486/66) ja megaisen SVGA-kortin. Molemmat osoittautuivat turhaksi pullisteluksi: ohjekirja myöntää, että peli pyörii tavallisella VGA:llakin. Hassuinta on se, että ohjekirjan englanninkielinen osuus väittää pelin vaativan SVGA:n, mutta vieraskielisissä näyttövaatimus on oikein. Ohjeet ovat myös suomeksi, tosin kömpelösti ja kankeasti käännettyinä.

Itse pelissä prosessorivaatimus osoittautuu tuulesta temmatuksi, sillä jo testikokoonpanolla peli on aivan liian nopea. Pääsyy tähän on onnettomassa skrollauksessa, joka ei seuraa pelaajia kunnolla: pikseli-Pippenit ehtivät kiitää kentän toiseen päähän ja paiskata pallon koriinkin virtuaalikameran vielä ihmetellessä omaa puolustuspäätyä. Tällöin pelaaja ei tietenkään näe mitä pallollisen pelaajan lähellä tapahtuu, ja tilanteen kontrollointi on erittäin hankalaa. Muutenkin pelaajat viipottavat pitkin kenttää niin, ettei silmä meinaa perässä pysyä, ja koko peli on lähinnä älytöntä koheltamista yliäänennopeudella.

NBA Jamiin on arcademaisuutta lisäämään tuotu lisäominaisuuksia, jollaisten virkaa toimittavat kentänpintaan silloin tällöin ilmestyvät merkit. Mikäli niiden päältä onnistuu heittämään korin saa pelaajiinsa pientä lisäpotkua _ lisää heittotarkkuutta, turbon (kuka hullu sellaista vielä kaipaa?!), muut pelaajat maahan lyövän pommin ja sen semmoista. Toisista bonuskohdista saa yksinkertaisesti enemmän pisteitä. Lisäksi jos sama pelaaja saa pallon koriin kolmesti peräkkäin, hän syttyy "tuleen", jolloin hänen tehonsa nousee väliaikaisesti. Realistisiksi näitä optioita ei voi sanoa, ne saakin kytkettyä pois, jos moinen arcademaisuus ärsyttää.

Grafiikka ei silmiä häikäise, mutta ajaa asiansa. Äänet ovat nekin vankkaa keskitasoa, joskin digitoitujen puheenpätkien katkonaisuus häiritsee.

Suoraan suihkuun

Yleisvaikutelma NBA Jamista on äärimmäisen kaoottinen ja sekava. Liiallinen nopeus tekee pelitapahtumien kontrolloimisen lähes mahdottomaksi, koneen hidastaminenkaan ei tuonut sanottavampaa helpotusta. Arcadeoptioiden kanssa pelissä ei ole realismin hippuakaan, toisaalta ilman niitä peli on entistäkin tylsempi. Joystick-kontrollit tökkivät pahasti, peli ei osaa käyttää kahta joystickin nappia, vaan syötöt joudutaan hoitamaan näppikseltä! Koska pelaajia on vain kaksi ja vauhti mieletön, ei tämäkään liiemmin haittaa sikäli, ettei syöttely ole erityisen välttämätöntä. Tiheän tempon vuoksi näppiksen kanssa sohlaamisesta on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Kaiken kaikkiaan NBA Jam ansaitsee lähinnä viisi virhettä ja passituksen suihkuun. Peli antaa koripallosta yhtä realistisen kuvan kuin Kauniit ja rohkeat tosielämästä, ja on suurin piirtein yhtä mielenkiintoista katsottavaa. Vakavasti otettavaa koripalloa siitä ei saa tekemälläkään, tavalliseksi toimintapeliksi se on aivan liian huolimattomasti toteutettu. En voi suositella juuri muille kuin hitaiden koneiden omistajille _ heillekin erittäin suurella varauksella.

52