NBA Live 06 (Xbox 360)

Xbox 360:n NBA Live 06 ei ole sama peli kuin konsoliveljillä, sillä pelimuotoja on karsittu kovalla kädellä ja kausiuudistus eli pelaajatyyppikohtaiset erikoisliikkeet puuttuvat tyystin. Pelimuodoista puuttuvat donkkikisa, All-Star-viikonloppu, katukoris ja dynasty-moodi. Pelivaihtoehdoiksi jäävät vain yksittäiset matsit ja kausipeli, mutta yksittäisiä matseja pääsee pelaamaan linjoille toista pelaajaa vastaan.

Pelitasapainoa järkyttävien erikoisliikkeiden uupelo voi olla hyväkin uutinen, sillä Xbox 360:n Live 06 tuntuu kivasti retrolta. Miehet osaavat vain peruskikkoja kuten pallon siirron jalkojen läpi tai vartaloharhautuksia, ja pelaaminen vaatii supertähtien erikoisliiketykityksen sijasta monipuolisempaa hyökkäyspeliä. Otteluissa harmittaa vain tekoälyn epätasainen puolustaminen. Välillä korille ei pääse ajamaan mitenkään ja kaikki kaukoheitotkin blokataan, seuraavassa hyökkäyksessä pallon voi kuljettaa omasta päästä layuppiin asti ongelmitta.

Piippuhyllykuvakulmissa teräväpiirtotöllössä ja laajakuvalla perspektiivi näyttää liioitellun voimakkaalta, jolloin joko korilla tai keskiviivalla miehet sulautuvat yhdeksi nipuksi. Ainoa käyttökelpoinen kuvakulma on päätykamera, sillä näyttävimmällä eli tv-lähetyskameralla ei pelaamaan pysty. Tv-kuvan jatkuvat leikkaukset ja kuvakulmavaihdokset ovat komeita, mutta sotkevat heittojen rytmitystä melkoisesti. Lähikuvien ilmeinen tarkoitus on esitellä pellepainifaneille, kuinka musta hikinen mies voikaan näyttää hyvältä.

Grafiikat ovat komeita, mutta animaatiot tökkivät. Tekoälyn ohjaama Tim Duncan nousee komeasti korille, mutta syötön vastaanotossa Timppa seisahtuu paikalleen, josta donkkianimaatio käynnistyy tönkköjaloilta. Eri liikkeiden välillä on selkeitä nopeuseroja, mikä tekee menosta omituista nykimistä. En usko arvosteluversion olevan aivan finaalitasoa, mutta hiottavaa jää liikaa, sillä edes Rodman ei liikkunut yhtä kankeasti Helsingissä käydessään.

NBA Live 06:n lukuisista kompromisseista huomaa, että tekijöillä on ollut kiire. Ottelutempoa on alennettu ilmeisen tarkoituksella, jotta nykimistä ei huomaisi heti. Parhaimmillaan NBA Live on hetkinä, joissa Shaq asettuu vapariviivalle Superman-tatska hiestä kiiltäen, lihakset värähdellen ja hiukset heiluen. Juuri sitä kamaa, jolla PS2:ta aikanaan hypetettiin. Xbox 360:n Live 06:ssa kaikki vain on totta.

Kaksi tähteä