NBA Live 06 (Xbox) – Pallojonglöörit

Donkkaa Shaqin lailla tai pussita kuten Kobe. NBA Live 06 tuo supertähtien temput olohuoneeseesi.

NBA Live 06:ssa liigan nimekkäimmillä pallisteilla on oikeilta kentiltä tuttuja ominaisuuksia, joista rivimiehet voivat vain uneksia. Supertähtiä on eri pelipaikoille kaikkiaan kuutta lajia, ja starojen määrä vaihtelee joukkueesta toiseen.

Shaquille O´Nealin kaltaiset power-sentterit murjovat väkisin pallot koriin ja puolustajat parkettiin. Kobe Bryant tehtailee pisteitä erilaisista hyppyheitoista oveliin donkkeihin ja Steve Nash pitää vastapelureita pilkkanaan näyttävillä syötöillään. Lisäksi hyökkäyspäässä häärii yliluonnollisen tarkkoja pussittajia ja käsittämättömiä pomppukoneita. Puolustuksen nimimiehet kääntävät hyökkäyksen suunnan blokeilla ja nopeilla pallonriistoilla.

Supertähdet vaikuttavat etenkin hyökkäyspelin luonteeseen ja korostavat roolituksen tärkeyttä. Tasaisissa otteluissa palloa kannattaa jakaa miehille, jotka pussittavat kovalla prosentilla ahtaista paikoista ja vastustajan häirinnästä huolimatta. Vastapainoksi kentälle täytyy heittää tarkkaan puolustuspeliin ja pallonriistoihin kykeneviä työmyyriä. Näin homma toimii myös oikeilla NBA-parketeilla.

Pelilliset yksityiskohdat ovat kohdallaan: tekoälylliset pelaajat taitavat skriinin ja tippaamisen. Eniten marmatettavaa on animaatioista, jotka tuntuvat ajoittain ohjaavan miehiä pelaajan sijasta. Selvärajaisten animaatioiden yhdisteleminen ei ole onnistunut jouhevasti, vaan pelaajien liikkeet vaikuttavat melko tönköiltä.

Oletusasetuksilla pelaaminen on yhtä tuskaa. Vauhtia on enemmän kuin järkeä, eivätkä heitot uppoa edes lähietäisyydeltä. Asian saa korjattua lukuisilla liukusäätimillä, mutta sopivien asetusten löytäminen vie aikansa. En ylipäätään ymmärrä eri vaikeustasojen merkitystä, jos liukuvalikoilla pelin vaikeustaso voi ja pitää vääntää uuteen uskoon.

Liveä Livessä

Dynastia-tilan managerointi on toteutettu kiehtovasti ja seuran pitkäjänteinen johtaminen vaatii sopivassa määrin vaivannäköä. Pelaajien taitoja kehitetään treeneissä apuvalmentajan avustuksella ja varaustilaisuutta varten täytyy lähettää scoutti vakoilemaan lupauksia. Ennen draftia lupauksia testataan joukkueen runkomiehiä vastaan pelattavissa 1 vs. 1 -matseissa.

All Star -viikonlopussa on pelattavana kaksi näytösottelua ja donkki- ja kolmoskilpailu. Itse jäin koukkuun etenkin kolmoskisaan, joka on kuin tehty kimppapeliksi. Jos kaverit kyllästyvät jatkuvaan häviämiseen, tämän vuoden painosta voi pelata myös Livessä.

Otteluiden tunnelmasta pitää huolen aktiivinen selostuskaksikko, jolta irtoaa knoppitietojen lisäksi hervottomia kaksimielisyyksiä. Parivaljakko pääsee vauhtiin etenkin All Star -viikonlopun näytöslajeissa. Kotiyleisön reaktiot vaihtelevat aidonoloisesti ja urkuri kokeilee vongutuksillaan vapaaheitoissa epäonnistuneiden vieraspelaajien huumorintajua.

Pelin kameramies ei ole selostajien tasolla. Sivusta seuratessa kamera on sopivalla etäisyydellä vain silloin, kun pallo on keskialueella. Hyökkäyspäässä kamera tunkee liian lähelle pelitapahtumia ja pallo häviää ajoittain isojen miesten keskelle. Arvosteluversiossa oli myös pari pikkubugia: turvalleen rojahtanut äijä saattoi jäädä istuskelemaan parketin pintaan seuraavaan koriin asti ja välillä tekoälyn pelintekijä hyytyi koko hyökkäysajaksi uneksimaan pallon kanssa.

NBA Live 06 oli positiivinen yllätys. En yleensä tervehdi ilolla ajatusta urheilupeleissä kikkailevista supertähdistä, mutta koripalloon ne sopivat tiukan roolituksen vuoksi erinomaisesti. Pelaaminen on tosin edelleen tutun kulmikasta verrattuna ESPN:n sarjan hienovaraisempaan otteeseen.

85