NBA Street (PS2) – Asennetta ja ilmaa

Koripallo on miljoonakentillä NBA:ssa kovaa taistoa, jossa vauhtia ja toimintaa riittää. Kun säännöt unohdetaan, pelataan keskellä ghettoa ja lisätään kehään korisukallinen asennetta, on tuloksena taatusti jotain suurta. Tämä peli ei ole koripalloa, tämä on katukorista.

Electronic Arts on luonut erityisen Big-osaston viihdyttämään pelikansaa toiminnalla ja vauhdilla. Osaston ensimmäinen peli SSX Snowboarding on PS2:n paras lumilautapeli ja saman ryhmän tuorein NBA Street ei jätä sekään ketään kylmäksi. Katukoris ei ideana ole uusi, mutta EA Big on saanut NBA Streetillään aikaan erittäin addiktiivisen ja hauskan pelielämyksen.

Idea on yksinkertainen. Kentillä kikkaillaan kolmimiehisin joukkuein 21 pisteeseen tavoitteena tehdä vastustaja naurunalaiseksi upeilla liikkeillä ja donkkauksilla. Vastustajan naruttaminen comboilla tuo turbopalkkiin pisteitä ja palkin täyttyessä on mahdollisuus lopulliseen nöyryytykseen, gamebreakeriin. Kenttiä kierretään ympäri Yhdysvaltoja 12:lla kentällä ja voitot tuovat bonuksia, kuten lisäpelaajia. Pelaajina betonihäkeissä kikkailevat maailman kovimmat koristähdet Michael Jordanista Shaquel O'Neiliin.

Mustat donkkaa hauskimmin

Tunnelma on hauskalla tavalla yliampuvan "cool" ja pelattavuus on enemmänkin näyttävää kuin realistista. Koristähdillä riittää pomppua kuin hattupäällä Telian mainoksessa ja kikat, roikkumiset, selostukset ja blokkaukset ovat todella komeita.

Pelimuotoja on harmittavasti vain kaksi. City court on yksinpeli, jossa kolmikkoonsa voi valita maailman kovimmat pallotaiturit tai muokata oman tähtensä itse. Vastustajia kohdataan eri kentillä ympäri mannerta ja tason jälkeen vastustajaksi tulee erikoisjoukkue, joka koostuu yleensä hauskoista hip-hoppareista tai nuorista tytöistä. Voittopalkintona saa valita rivistöönsä vastustajajoukkueen jäsenen.

Hold the court on kaksinpeli, jossa kotikenttää puolustetaan valloittavia vierasjoukkueita vastaan. Kaksinpeli on NBA Streetin ehdoton suola, joka saa kaverit maleksimaan olohuoneessa kyllästymiseen asti. Harmi vain, että kaverin kanssa samassa joukkueessa pelaaminen ei onnistu.

Vähäistä pelimoodimäärää pehmittää Create a player, jossa oman hujoppinsa voi muokata mieleisekseen. Pelaajalle voi määrittää lähes kaiken sukupuolesta kenkiin ja pelatut ottelut tuovat pankkiin aina lisäpisteitä, joilla hahmoa voi viritellä.

Pelituntumaan pääsee nopeasti, sillä jo muutaman minuutin jälkeen napit ja kikat ovat hallussa. Muutamalla turbonapin ja kikkanapin yhdistelmällä jo pärjää, mutta erilaiset harhautukset ja donkit pitävät kiinnostuksen yllä.

Ladies and Gentlemen, M.J is in the house

Paitsi pelaajat, myös kentät on mallinnettu erinomaisen hyvin. Visuaalisiin virheisiin ei pahemmin törmää muutamaa hahmonläpijuoksua lukuun ottamatta. Animaatio on poikkeuksellisen sulavaa eikä liike pysähdy kovasta ruuhkasta huolimatta.

Äänet sopivat lähiökorikseen paremmin kuin pubi kortteliin. Pelejä selostaa gansterislangia hauskasti vääntävä Joe "The Show" Jackson, joka kehuu tai nöyryyttää pelaajia häpeilemättömästi pelinäytöistä riippuen. Toki MC Jackson jää joskus hokemaan samoja juttuja. Erinomainen musiikki on Ninja Tunen käsialaa ja kuulostaa tunnelmaa mukaillen hip-hopin ja rapin sekoitukselta.

Latausajat ovat paikoin turhan pitkiä ja osa vastustajista on vaikeimmallakin vaikeustasolla vastaantulijoita, mutta pätkivä tekoäly ei vaikuta kaverin kanssa kentän herruudesta taisteltaessa. NBA Street on vetovoimainen ja vauhdikas pelikokemus, joka on varma hitti kavereiden kanssa ja hupaisaa ajanvietettä myös soolona.

86