New Play Control! Pikmin (Wii) – LittlePikMin

Koska GameCuben myynti oli mitä oli, Nintendo kierrättää edellisen konsolinsa huippupelejä Wiille New Play Control -sarjassa. Mikäs siinä, hyvät pelit kelpaavat aina halvalla.

Meteoriitin kanssa kolaroiva avaruusalus tekee pakkolaskun. Aluksen ainoa matkustaja Olimar selviää hengissä, mutta hengityskaasua riittää vain 30 päiväksi. Määräajassa pitää kerätä  planeetalle singonneet raketin palaset tai Olimarista voi tehdä avaruusrukkaset.

Onneksi planeetalla elää avuliaita pikmin-otuksia. Yhdellä pikminillä ei tee vielä mitään, mutta otukset lisääntyvät helposti. Kun pikmin kantaa maastosta löytyvän napin alukseensa, alus purskauttaa siemenet maahan. Pian siemenistä kasvaa uusia pikminejä, jotka Olimar kiskaisee ylös kuin nipun porkkanoita.

Keinosiemennystä on syytä harrastaa ahkerasti, sillä raketin osat tarvitsevat kantajikseen kymmeniä pikminejä. Hävikkiä ei voi välttää, koska paikalliset predatorit herkuttelevat tilaisuuden tullen pikmin-tapaksilla. Jos petoa ei voi kiertää, se on tuhottava, mikä ei isolle kukkapääarmeijalle ole ongelma. Lisäksi tapettu raato on oivaa materiaalia uusien pikku-minien kasvattamiseen.

Kasvin kostea ja lyhyt elämä

Pikminit ovat kuin duunareita. Ne pyörivät toimettomina jaloissa, kunnes niille osoittaa kohteen tai nakkaa ne kaaressa hommiin. Tarvittaessa pikminpoppoo nikkaroi tukista sillan, hajottaa kevyen muurin tai työntää tiellä olevan pahvilaatikon syrjään. Mettä nähdessään ne unohtavat työnsä ja jäävät ryypiskelemään. Mesi on pikminin kossu, joka muuttaa hetkessä hissukan lehtipään ylivilkkaaksi ja uhmakkaaksi.

Vahvojen ja tulenkestävien punaisten pikminien lisäksi on myös keltainen ja sininen rotu. Keltaiset osaavat käsitellä maastosta löytyviä pommeja, joilla saa aikaan kaikenlaista kivaa vahinkoa. Lisäksi kevyinä niitä voi viskoa paikkoihin, jonne muut eivät pääse. Vesi on pikmineille akkuhapon veroista myrkkyä, paitsi tietenkin sinisille, joita myös uimamaistereiksi kutsutaan.

Tekemistä riittää vaikka millä mitalla, mutta noin 15 minuutin mittainen vuorokausi aiheuttaa ikäviä aikapaineita. Kun 30 päivää on kulunut, peli päättyy, olipa tarvittavat raketin osat kasassa tai ei. Mahdollisuus palata aiemman päivän tallennukseen on laiha lohtu. Olisin halunnut puuhastella pikminien kanssa kaikessa rauhassa ilman jatkuvaa kiirettä.

Pikmin-neitsyille uusittu versio on hyvä ostos, mutta Cube-version omistajille ei laajakuvatuen lisäksi tarjota mitään. Jos odottaminen ei ole ongelma, myöhemmin ilmestyvä New Play Control! Pikmin 2 on vielä parempi, sillä siitä on poistettu tyhmä 30 päivän raja. Itse suuntaan katseeni horisontissa siintävään Pikmin 3:een.

* * * * *

Uusi Toisto Kontrolli

New Play Control! -sarjassa julkaistaan vanhoja GameCube-pelejä Wiille sovitettuna. Käsiteltyihin peleihin lisätään laajakuvatuki ja uusitut kontrollit. Lisäksi koteloon lätkäistään normaalia halvempi hintalappu.

Pikminissä ohjauksen justeeraus on toteutettu maltillisesti. Olimarin käskyttämiseen tarvitaan Wiimote ja nuntsa. Hahmoa liikutetaan nuntsan tatilla, mikä ei eroa mitenkään alkuperäisestä ohjauksesta. Nuntsan Z asemoi kameran (vanhassa vasen olkapäänäppäin) kun C-näppäin (vanhassa X) vapauttaa pikminit Olimarin komennosta.

Moten kohdalla erot ovat selvemmät. Wiissä Olimarin komentokursorin voi siirtää haluamaansa kohtaan kaukosäätimellä, kun alkuperäisessä kursori piti vemputtaa haluttuun asemaan tatilla. Pikminien kutsuminen tapahtuu molemmissa B-näppäimellä, mutta Wiimotella jengin kokoon kutsuminen on padiohjausta luontevampaa.

Padi puolestaan vie voiton pikminien suorassa ohjauksessa. Cube-version pienet vipeltäjät menivät haluttuun suuntaan kätevästi C-tattia vääntämällä. Nyt sama hoituu epäkäytännöllisesti painamalla alas kaukosäätimen ristikko-ohjainta ja osoittamalla komentokursorilla haluttuun suuntaan.

Sekä uutta että vanhaa kokeilleena on pakko tunnustaa Wii-versio himpun verran sujuvammaksi, joskaan ero ei ole suuren suuri. Laajakuvatuki on myös hyvä parannus, mutta muuten grafiikassa ei ole tapahtunut kehitystä. Koska Cube-versio toimii ongelmitta Wiillä, alkuperäisen Pikminin omistajat voivat jättää huoletta New Play Control! -version kauppaan.

Ari Kekkonen

* * * * *

Tulossa olevat New Play Control! -julkaisut

Pikmin: 26.2.2009 (julkaistu)

Mario Power Tennis: 26.3.2009

Donkey Kong Jungle Beat: vuonna 2009

Pikmin 2: vuonna 2009

Chibi-Robo!: ilmoitetaan myöhemmin

Metroid Prime: ilmoitetaan myöhemmin

Metroid Prime 2: Echoes: ilmoitetaan myöhemmin

80

Lisää aiheesta