Newman-Haas Racing (PSone) – Vielä kerran

Psygnosis ottaa kaiken ilon irti Formula ykkösiään varten tehdystä pelirungosta. Newman-Haas Racingiä varten radat on vaihdettu Amerikan formuloiden vastaaviin, samoin tietysti ajajat. Muutoin peli näyttää ja tuntuu mystisen tutulta...

Newman-Haas Racing on yksi CART-sarjan talleista. Näyttelijä Paul Newman ja autokilpailualan liikemies Carl Haas kamppailivat keskenään talliherruudesta Pan Am -sarjassa ja päättivät sitten panna hynttyynsä yhteen vuonna -83. Mestaruuksia tallille on ehtinyt kertyä kolme, ensimmäinen Mario Andrettin kyydissä -84, viimeisin Nigel Manselin tuomana -93. Nigel Mansel oli muuten ensimmäinen CART-sarjan voittanut rookie ja kaiken lisäksi myös ensimmäinen ajaja, joka voitti peräkkäisinä vuosina sekä Formula ykkösten että CART-sarjan mestaruuden!

Aito asia?

Vaikka kyseessä onkin Newman-Haas-lisenssin varaan rakentuva peli, pelaaja saa valita kuskinsa kaikkiaan kuudentoista huippuajajan joukosta. Mukana ovat tietysti Newman-Haas-tallin Christian Fittibaldi ja Michael Andretti, mutta myös kaikki muut CART-sarjan huiput. Radat mallaavat oikeita CART-sarjan ratoja ja niitä on aluksi tarjolla kaikkiaan 11 kappaletta. Ahkera pelaaja palkitaan lisäksi parilla mielikuvitusradalla.

Newman-Haas Racing yrittää pontevasti olla oikea simulaatio. Ajokkeja voi säätää, mutta toisaalta säätökohteita ei ole niin paljon kuin täysverisissä PC-simulaatioissa. Jarru- ja ohjausavut löytyvät ja niitä myös tarvitaan, muuten radan reunustat tulevat ainakin aloittelijalle kovin tutuiksi. Varikkokäynnit ovat luonnollisesti mukana, samoin keltaiset liput.

Valitettavasti ajotuntuma on kaukana oikeasta simulaatiosta, se tuo pikemminkin mieleen kehnon kolikkopelikaahauksen. Kontrollit ovat aivan liian nopeat ja näpsäkät, jotta ne sopisivat pelin luonteeseen. Makuasiat ovat toki makuasioita, mutta esimerkiksi Papyrusten Indy-pelien hienostunutta ajotuntumaa etsivä pettyy varmasti. Jopa Psygnosiksen ensimmäisen Formula 1 -pelin kontrollit ovat tähän verrattuna taidetta!

Oiva Ovaali, ympyröiden ystävä

Vaikka formuloilla ja CART-kaahaamisella onkin paljon yhteistä, ovat erotkin ilmiselvät. Radat ovat yleensä leveämmät ja ohittaminen on CART-kisassa keskimäärin helpompaa. Myös ovaaliradat tuovat oman säväyksensä, vaikka ideana ympyriäisen radan kaahaaminen kierros kierroksen jälkeen saattaakin formuloihin tottuneesta kuulostaa käsittämättömän yksioikoiselta puuhalta. Joka tapauksessa CART-pelin hankkiminen ei siis ole täysin järjetön ajatus, vaikka jo omistaisikin nipun F1-viritelmiä. Valitettavasti Newman-Haas ei ole läheskään täydellinen lajinsa edustaja ja jää Psygnosiksen F1-versiointien varjoon.

Teknisesti Psygnosiksen F1-peleistä on kohkattu aivan tarpeeksi ja osittain turhaan. Ne eivät ole missään vaiheessa olleet hypen veroisia. Newman-Haas jatkaa tässä suhteessa edeltäjiensä viitoittamaa tietä. Autot ovat toki todella hienosti mallinnettuja, mutta muutoin grafiikka on paikoitellen jos ei ihan rumaa niin ainakin rujoa. Ruudunpäivitys tahmaa myös ajoittain raskaasti, mikä vie vauhdintunteesta osan pois. Ohjelmakoodia olisi siis pitänyt hioa hitusen enemmän, sillä tällaisenaan Newman-Haas tuntuu väkisinkin keskeneräiseltä. Lisäksi herkistä kontrolleista johtuen auton kekkulointi ruudulla on pahimmillaan täysin epärealistisen ja töksähtelevän näköistä toikkarointia.

Newman-Haas Racing jää tositoimia kaipaavalle simulaatiofriikille vieraaksi. Vaikea kuvitella siitä kovinkaan monen kolikkopelikaahaajankaan innostuvan. Toisaalta jos herkät nopeat kontrollit, tehokkaat namuautot ja CART-kisat kiinnostavat, roponsa voisi tuhlata paljon tyhmemminkin. Testiajo ennen lopullista hankintaa on kuitenkin suositeltavaa.

70