NFL Street (GameCube)

Electronic Artsin Big-sarja on vallan mainio idea, kuten kaikki NBA Street -koripalloa tai SSX-snoukkausta kokeilleet tietävät. Big-peleissä vanha tuttu suosikkilaji siirretään pois areenoilta keskelle ihmisten arkista elämää. Kontrollit ovat yksinkertaiset ja räppi raikaa.

NFL Streetissä on vastakkain kaksi 7-henkistä joukkuetta. Kaikki pelaavat niin hyökkäystä kuin puolustustakin. Potkupeli on poistettu, mutta heitot, taklaukset, pelikuviot, maalinteko- ja etenemissäännöt on jätetty (jotakuinkin) entisilleen. Tarkoituksena on edetä 10 jaardia neljällä hyökkäysyrityksellä ja päästä lopulta vastustajan maalialueelle. Pisteitä tulee maalista vain yksi tai kaksi, eikä kuutta kuten perinteisesti.

NBA Streetin lailla tyylillä on merkitystä. Erikoistempuista saa lisäpisteitä ja samalla ne täyttävät gamebreaker-mittaria. Mittarin täytyttyä pystyy tekemään yliluonnollisen tehokkaan ihmehyökkäyksen, joka onnistuessaan johtaa maaliin. Tosin temppuilu on turhan vaikeaa eikä erikoiskikkoja kesken hektisen hyökkäyksen ehdi väsäämään. Jos yrittää temppuilla, kolme vastapuolen körmyä käy päälle ja hyökkäys tyssää kasan alle.

Ottelut käydään kekseliäissä ja hyvän näköisissä maisemissa rannoilla, takapihoilla, lähiöissä ja tehdasalueilla. Jaloissa pyörivä rantapallo on esimerkki mainiosta yksityiskohdasta. Muutenkin pelin visuaalinen ilme toimii.

Äänistä en pysty sanomaan samaa, sillä edes selostusta ei ole ja liioitellut luiden rusahtelut ovat rankkaa kamaa ikäsuosituksella 3 varustettuun peliin. Esiintyjälistalla ovat Fuel, Bravehearts, Lostprophets, Baby D, Jakk Frost, Korn, E-cutioners ja Good Charlotte.

Hyökkäys- ja puolustuskuviot valitaan valmiista vaihtoehtoista. Tarkoitus on toimia niitä noudattaen ja improvisointiin turvaudutaan vain, mikäli suunnitelmat a, b ja c menevät pieleen. Hyökkäyksen juoksu- ja heittopelit tulivat nopeasti tutuiksi. Niiden avulla tajuaa väkisinkin sen, että vaikka jenkkifutis näyttää äkkiä vilkaisten ihmisjääkaappien törmäilyltä, pohjimmiltaan laji on erittäin taktinen ja strateginen.

Liekö sitten tyhmyyttäni tai lajituntemuksen puutetta, mutta puolustuskuvioiden kanssa en koskaan päässyt samalla tavalla sinuiksi. En yksinkertaisesti tajunnut, miksi niistä toinen olisi ollut parempi valinta kuin joku toinen.

Yksinpelin sydän on NFL Challenge, jossa oma joukkue matkustaa ympäri Yhdysvaltoja ja kohtaa vastustajia. Vasta kimppapelinä NFL Street herää henkiin, mutta valitettavasti kotoinen euroversio ei tue nettipeliä.

Jos kaveripiiristä löytyy jenkkifutiksesta kiinnostunut ja Madden on tahkottu puhki, NFL Street on mainio valinta. Rentojen urheilupelien harrastajan kannattaa ainakin kokeilla.

82