NFL – Tie Super Bowliin

Amerikkalainen jalkapallo on suosituimpia Pohjois-Amerikassa seuratuista urheilulajeista. Myös Euroopassa, etenkin Saksassa ja Suomessa, on amerikkalainen jalkapallo kerännyt vankan seuraajakunnan 80-luvun alkupuolilta lähtien. Jenkkifutis on toisaalta älyä vaativa peli, toisaalta taas isojen rumien miesten kova peli, jossa luut rutisevat ja nivelet paukkuvat (kokemusta on). Konamin jenkkifutispelin parissa penkkiurheilijat voivat kokeilla riittääkö yläpää nurmikenttien shakkiin, ja me vanhat kehäraakit voimme verestää muistojamme, kuinka vahvoja silloin joskus olimmekaan.

NFL (National Football League) on Yhdysvalloissa amerikkalaisen jalkapallon kattojärjestö, joka hoitaa NFL:n pelikauden järjestelyt. Lisäksi se hoitaa monenlaisia sponsorointiin ja sopimuksiin liittyviä asioita, esimerkiksi Konamin NFL on virallinen NFL-tuote.

NFL:n pelikausi jakautuu kahteen alaliigaan, jotka ovat NFC ja AFC. Seitsemäntoista luita musertavan peliviikon jälkeen taistellaan alaliigojen mestaruuksista. Huipennuksena NFC:n ja AFC:n mestarit kohtaavat Super Bowlissa, joka on, kuten kaikki jenkkifutisfanit tietävät, Vaahteramaljan jälkeen amerikkalaisen jalkapallon tärkein tapahtuma.

Pelissä on tietysti mukana kaikki NFL:n joukkueet, joten valinnan varaa on. Valitulla joukkueella voidaan pelata kauden ulkopuolinen peli (preseason game), hioa kuvioita harjoituskentällä tai aloittaa itse pelikausi.

Harjoituskentällä, jossa joukkueen hyökkäys pelaa joukkueen puolustusta vastaan, on syytä opetella pelin toimintoja ja pelaajien kontrollointia. Itse pelikuvioitakin on syytä hiukan katsastaa, jotta kuviot menisivät nappiin sitten varsinaisessa pelissä.

Vaikka NFL:n manuaali on painettu Englannissa, meitä eurooppalaisia ei ole muistettu edes jenkkifutiksen perussäännöillä. Ainakin pelikuviot olisi pitänyt selostaa manuaalissa, vanhaltakin oli päässyt unohtumaan mikä kuvio olikaan "Mish Mash Cover 2".

Kun harjoituskentän pelikuvioista alkaa saada edes hiukan tolkkua (vihje: suunnittele Play Editorilla itse pari peliä, niin alkaa valjeta), kannattaa seuraavaksi pelata kauden ulkopuolisia pelejä. Nämä soveltuvat myös mainiosti kaksinpeliin, jota NFL tukee hyvin.

Mielenkiintoisin piirre Konamin NFL:ssä on täyden pelikauden pelaaminen, sillä se on toteutettu todella aidosti. Esimerkiksi peliaikataulut ja eliminointipelit ovat täysin esikuvansa mukaisesti tehtyjä, mukana tietysti yliopistopelaajien rekrytointi ja pelaajakaupat. Lisätunnelmaa pelikauteen luo pelien väliajoilla ruutuun ilmestyvät väliaikatiedot muiden NFL:n joukkueiden menestymisestä.

Grafiikka on todella kaunista, pelaajilla on oikeanväriset peliasut ja joukkueiden logot ja nimitekstit ovat tarkalleen esikuviensa mukaisia. Pelaajien animointi on riittävän hyvin tehty, ja mikä tärkeintä, kuvioiden juoksu ja blokkaaminen tapahtuu aivan oikealla tavalla. Hiotun grafiikan lisäksi myös samplatut äänet ovat erittäin hyviä aidon ilmapiirin luomiseksi. Kyllä se niin on, että pelin tunnelman luomisessa äänet ja etenkin digitoidut efektit ovat lähes yhtä tärkeitä kuin hyvä grafiikka.

Joukkuepelisimulaatioissa on erittäin tärkeää pelaajien sujuva ohjaaminen. Amerikkalaisen jalkapallossa se on varsin helppo toteuttaa, koska kussakin pelikuviossa on yleensä vain kaksi aktiivista pelaajaa, pelinrakentaja ja juoksija/heiton vastaanottaja. Muut pelaajat tekevät avustavia tehtäviä, hämäävät tai blokkaavat. Konamin NFL on onnistunut tässä suhteellisen hyvin. Nopeussäätö saisi olla, sillä NFL on tehomikrolla aivan liian nopea pelattavaksi. Lisäksi valittu kuvakulmakaan ei ole ihan parhaita: peli näkyy kuin katsoisi sitä pummilla takakatsomon aidan takaa.

Pisteitä tiputtaa nopeussäädön puuttuminen sekä liian ylimalkainen ohjekirja, mutta toisaalta grafiikka ja äänet ovat varsin nautittavia, ja kun hidastin apuohjelmalla mikroni AT:n tasoiseksi, alkoi peli todella kiinnostaa. Eli näin on: NFL on erittäin hyvä simulaatio amerikkalaisesta jalkapallosta.

88