NHL 2K10 (Xbox 360) – Roolit jakoon

Lätkäjoukkueeseen mahtuu monenlaista sankaria. NHL 2K10:ssä järkevä roolijako on nopein tie menestykseen.

NHL 2K10 tekee monimuotoisuudesta vahvuuden antamalla kaikkien kukkien kukkia. Äijien väliset erot tulevat korostetusti esiin luistelussa, jota on viilattu realistisempaan suuntaan. Seisovilta jaloilta ei sännätä hetkessä täyteen vauhtiin, eikä paikallaan seistessä voi väistellä taklauksia.

Toisinaan ohjaus tuntuu liiankin jäykältä, kun ukot eivät suostu reagoimaan komentoihin. Kiekollisena on pakko käyttää harkintaa. Kankealla voimahyökkääjällä on viisaampaa heittää kiekko ränniin kuin yrittää peippailla hyökkäysalueelle.

Taitoerot näkyvät myös mailankäsittelyssä. Herkkäkätiset starat ampuvat laatan kohti maalia vaikka makuuasennosta, kun pakkijärkäleet tarvitsevat viikon vetonsa virittelyyn. Äijien erilaisuus pakottaa aiempaa tarkempaan roolijakoon. Ykkös- ja kakkosvitjat huolehtivat maalinteosta, jarrukentät käyvät vain pitämässä oman pään puhtaana ja antavat tähdille huilivuoron. Idean mukaisesti jokaiselle ketjulle voi säätää omat taktiikkansa.

Maalinikkarien lisäksi myös rymistelijöitä tarvitaan, sillä fyysisen pelin roolia on korostettu. Äijät tönivät toisiaan kaksinkamppailutilanteissa ilman erillistä käskyä ja osaavat jopa tehdä skriiniä. Taklaustilanteissa koolla on väliä: Saku Koivu ei edes horjuta yli kaksimetristä Zdeno Charaa.

Ohjekirjasta ei löytynyt opastusta laitapelin saloihin, enkä onnistunut kertaakaan painamaan vastustajaa päin pleksiä. Tekoäly tietenkin taitaa touhun, ja käyttää etulyöntiasemaansa surutta hyväkseen. Puolivillainen laitakahinointi vesittää muutoin hyvin toimivaa fyysistä peliä.

Tehottomasti hyökkäyspäässä häärivä tekoäly puolustaa maaliaan uhrautuvasti. Kone osaa blokata laukauksia ja hyödyntää tehokkaasti puolustuspään tärkeintä uudistusta, mailannostelua. Tekoälyn ohjaamat pelikaverit tekevät kiekottomina muutakin kuin seisovat tumput suorina. Koneella on vain yksi pimeä kohta: pakit saattavat sännätä kaksissa miehin maalin taakse luistelevan hyökkääjän perään. Maalin takaa veskarin nenän eteen kiepsahtaminen on lapsellisen helppoa, kun kukaan ei ole varmistamassa maalinedustaa.

Pakkeja voi viedä kahville ohjaustatilla onnistuvilla vartaloharhautuksilla. Spurttinapin vauhdittamat nopeat sivuttaisliikkeet eivät ole lainkaan tasapainossa muun liikkumisen kanssa. Vartaloharhautukset yksipuolistavat hyökkäyspeliä, sillä vikkelillä staroilla on aivan liian helppoa luikerrella maalipaikkoihin. En onnistunut liukusäätimillä pudottamaan tarpeeksi vartaloharhautusten tehoa muun pelitasapainon kärsimättä.

Liigaa Livessä

NHL 2K10 hienosäätää vanhaa runkoa, mutta unohtaa merkittävät pelilliset uudistukset. Lukuisat uudet kikkaliikkeet jäävät kuriositeeteiksi, ne voi korvata tavallisilla vartaloharhautuksilla. Hyviä ominaisuuksia on jopa karsittu, esimerkiksi lättysyöttö on poistunut passivalikoimasta. Pelaajat muistuttavat aiempaa enemmän esikuviaan, mutta muutoin NHL 2K10:stä huokuu viimeistelemättömyys. Tönkköjä välianimaatioita ja pelin pysäyttävää aloitusbugia ei voi painaa villaisella.

Pelimuodot ovat aiemmista versioista tuttuja. Uutuutena kausipelin yksittäisiä otteluita voi Liven välityksellä tahkota kaverin kanssa joko samalla puolella tai vastakkain. Maajoukkueet tekevät vuoden tauon jälkeen paluun, MM-kisoihin mahtuu tosin vain 12 tämän hetken parasta kiekkomaata. Kumisuikulaa voi halutessaan lätkiä myös lammen jäällä tai minikaukalossa. Vanhahtavat yksinpelimuodot kaipaisivat kipeästi lisäsisältöä, nyt tekeminen loppuu lyhyeen.

NHL 2K10 panostaa liigakiekkoiluun myös Livessä. 12 pelaajan liigamatseissa kukin ohjaa vain yhtä äijää. Ensin on luotava oma joukkue tai liityttävä valmiiseen, mutta itseään ei voi tunkea EA Sportsin tyyliin kaukaloon, vaan jäällä ohjataan tuttuja NHL-tähtiä. Testijakson aikana liigapelit eivät olleet vielä täydessä vauhdissa, eikä peliseuraa tahtonut löytyä. Nettipelailua häiritsi myös 2K Sportsin palvelimen jatkuva kaatuilu.

NHL 2K10 on kelpo lätkäpaketti, mutta se ei vie pelisarjaa riittävästi eteenpäin. Turhan tehokkaat vartaloharhautukset ja merkittävien uudistusten niukkuus jättävät suuhun eilisen pullan maun. EA Sportsin versio on kaudella 2009–2010 vahvempi.

78