NHL 2k6 (PS2) – Vaikea paluu

NHL toipui vuoden pakkolevosta odotettua paremmin onnistuneiden sääntömuutosten ansiosta, mutta videopelit ovat edelleen hajallaan työtaistelun jäljiltä.

Katsojat eivät hylänneet taalaliigaa työtaistelun aikana, vaikka kaikkitietävät analyytikot niin lupasivat. Kiitos kuuluu uusille säännöille ja vanhojen tarkemmalle noudattamiselle. Tärkeimpinä linjauksina kahvata ei enää saa, ja maalivahtien king size -kokoihin kasvaneiden patjojen koolle vedettiin rajat. Maaleja tehdään enemmän kuin vuosiin, taitopelaajat nousevat esiin ja jääkiekkoa jaksaa pitkästä aikaa katsoa.

NHL 2k6 julkaistiin Amerikassa jo ennen lätkäkauden alkua, joten pelin sopimustilanne on levällään kuin pelikamat perstaklauksen jäljiltä. Kokoonpanoissa lilluu liuta nelikymppisiä, jotka ehtivät lakon aikana syödä itsensä turvoksiin ja lopettaa uransa, ja nuoria tuoreita pelureita puuttuu läjäpäin. Kaikki joukkueet ovat arvoiltaan käytännössä yhtä hyviä.

Lätkäosuudesta oudot pelaajalistat eivät tee yhtään huonompaa, mutta kausitila ja etenkin yksinpelin sielu eli managerihenkinen franchise-moodi kärsivät pahasti. Vapaista agenteista (Kariya, Selänne ja kumppanit) kasaa itselleen kauden alussa pari huippujoukkuetta ennen kuin kone ehtii väliin.

Kuivakkuutta kaukaloon

Lakon aikana kilpailu sarjapelirintamalla kävi kuumana, mutta NHL ei onneksi myynyt sieluaan yksinoikeudella ja saamme edelleen nauttia kahdesta kilpailevasta lätkäsarjasta. Virallinen ESPN-kuorrutus sen sijaan vaihtoi omistajaa. 2k-sarjan uusi geneerinen 2k Sports -ilme on asiallinen, mutta kuivakka. Lähinnä huomaa uudet selostajat, jotka ovat masentavia verrattuna ESPN-vuosien Gary Thorne and Bill Clement -loistokaksikkoon. Ovat nykyselostajat sentään parempia kuin Saukkonen ja Juti, mikä ei toki paljon vaadi.

Kun kliinistyneen kuorrutuksen unohtaa, huttu on tuttua, sillä sarjapelityyliin muutokset edellisen vuoden malliin ovat pieniä. Uudet NHL-säännöt mallinnetaan oikein, mitä nyt pitkää kiekkoa laukoessa ketjun ehtii vaihtaa ennen kuin tuomari viheltää pelin poikki.

Samalla kun käy viilaamassa simulaatioasetukset kuntoon (NHL 2k6:ta ei ole tarkoitettu arcadeksi), kannattaa jäähyvipuja säätää estämisten osalta rennommaksi. Tekoälypelaajat eivät ole sisäistäneet tiukkaa tuomarilinjaa, joten pari äijää istuu poksissa koko ajan ellei asiaan puutu.

Punakone jauhaa

Teknisesti jääkiekkopelit ovat polkeneet jo useamman vuoden paikallaan. NHL 2k3:n peruja oleva ikääntyvä grafiikkamoottori on selkeä, mutta ei enää kaunotar. Esipurkitetut pelaaja-animaatiot ja rullakiekkomainen liike saisivat pikku hiljaa haipua historian hämäriin. Uudet konsolit tekevät esiinmarssinsa sopivalla hetkellä, joten ensi vuonna näemme toivottavasti jotain uutta.

Kiekko tottelee fysiikan lakeja ja käyttäytyy realistisesti. Torjuakseen laukauksen maalivahdin on ehdittävä kumilaatan tielle, ja jos peliväline löytää sopivan reiän varusteista, kiekko plompsahtaa verkon perukoille. Maalit syntyvät uskottavasti: reboundit, one-timerit ja näyttävät kuviot kannattavat aina. Maskista on oikeasti apua, ja ohjaukset toimivat automaattisesti, jos joku sattuu maalilla sopivasti kyttäämään.

Digipadissa on neljä pikapelikuviota sekä puolustukselle että hyökkäykselle. Taktiikoita sompaillessa peukalon joutuu väkisin irrottamaan tatilta, jolloin kiekon helposti menettää. Pikataktiikoiden käyttö kuitenkin kannattaa, sillä ruhojen käskeminen maalivahdin eteen hakattavaksi on tuloksia tuottava taktiikka.

Ylivoimapelin NHL 2k6 hoitaa nerokkaasti. Nimikkonapilla mieheltä miehelle kiekkoa kiidättäviä ikonisyöttöjä voi ketjuttaa ja laukaus suoraan syötöstä lähtee tuplaklikkauksella, joten sisäisen punakoneensa voi viimein vapauttaa. Pakkopelimylly ja kauniit klap-klap-kuviot eivät ole koskaan aiemmin toimineet näin hienosti.

Kontrollit ovat kokonaisuutena hyvät, mutta vaativat monimutkaisina perehtymistä. Tärkeintä on, että ohjaus sallii jääkiekon pelaamisen jääkiekkona eikä mitään yksittäistä toimintoa jää kaipaamaan, sillä rännikiekkoja ja laitakahinoita myöten kaikki toimii upeasti.

Näyttävyydessä ja tunnelmassa NHL 2k6 häviää EA:n NHL:lle mennen tullen, mutta minkä peli näyttävyydessä häviää, se syvyydessä enemmän kuin voittaa. Lakon ynnä muiden hankaluuksien jäljiltä ja konsolisukupolven vaihdoksen varjossa NHL 2k6 tuntuu lievästi välimallilta. Jos edelliset versiot eivät tursua korvista ulos, on NHL 2k6 parasta ja taktisinta kiekkoa jota kaupasta saa.

87