NHL Hockey '95 – Kiekkokauden avaus

Toistaiseksi paras jääkiekkopeli NHL Hockey kokee kauneusleikkauksen uudella romppuversiolla. Peli sinänsä on lähes sama kuin vuoden takainen originaali, mutta hieman ehostettuna, monipuolistettuna ja uusin tilastoin varustettuna.

Näkyvimmät uudistukset on tehty itse toiminnan ulkopuolelle: kaikki valikot, tilastot ja välikuvat tarjoillaan tarkalla SVGA-grafiikalla. Kieltämättä pelaajien kuvat, joukkueiden logot ja pelipaidat ovat upeaa katseltavaa, kasvoista voi jopa tunnistaa Teemun kaltaiset supertähdet. Mukana on myös kaksi uutta joukkuetta: Anaheim Mighty Ducks ja Florida Panthers. Ulkoisen loiston hintana ovat lisääntyneet latausajat SVGA-kuvien latautuessa rompulta.

Grafiikka ja animaatio itse pelissä näyttävät identtisiltä vanhan version kanssa. Kaukalo ja pelaajat ovat täysin saman näköisiä kuin ennenkin. Valotaululla pelitilanteiden mukaan näytettäviä hassuja animaatioita on hieman lisätty. Ääniä kehutaan paketin kyljessä paremmiksi, mutta minun korviini ainoastaan musiikit kuulostivat hieman erilaisilta. Pelien välillä on hieman enemmän turhaa puhetta.

Pelkkää somistusta ei uusi versio kokonaan ole vaan mukaan on saatu myös pelillisiä uudistuksia. Pelaajat osaavat nyt hämätä maalivahtia valelaukauksella ja sekoittaa puolustajia drop pass -syötöllä, eli sokkosyötöllä takana luistelevalle pelaajalle. Maalin edustalla puolustajat osaavat heittäytyä kiekon eteen tarvittaessa. Tuomarille on annettu uusia työvälineitä, sillä rangaistuslaukaukset ovat myös mukana, vaikka jääkiekossa harvoin niihin turvaudutaankaan. Peliä kokeilleet väittävät ja niin minustakin tuntuu, että maalivahtien taitoja on parannettu. Hyvä niin, koska aikaisemmin tietyillä tempuilla sai turhan helppoja maaleja.

Managerille on annettu jumalaisia kykyjä. Joukkueiden miehityksiin ei ole pakko tyytyä, vaan uusia pelaajia voi kehitellä itse ja sijoittaa ne joukkueisiin. Valmiitakin pelaajia voi siirrellä mielivaltaisesti joukkuiden välillä. Joukkueiden rakentelu on toteutettu hieman sekavasti ja ainakin minulla meni pari tovia ennen kuin systeemin oppi.

Konehuoneen puolelle on tullut vain pieniä muutoksia. Äänituki on nyt myös Gravis Ultrasoundille. Ikävänä puolena täytyy pitää sitä, että vähimmilläänkin kiintolevy täyttyy yli kymmenellä megatavulla. Tilaa rompulla olisi kyllä ollut muullekin kuin parille kauniille kuvalle: peli vie vain vajaan kuudesosan koko tilasta. Miksi ei saman tien olisi voitu pakata vaikka videopätkiä viime kauden komeimmista maaleista tai pienimuotoisia jääkiekkoa käsitteleviä multimediaesityksiä? Edes kokoelma kuvia joukkueista ja pelaajista olisi ollut varmasti monen lätkäfanin mieleen.

NHL Hockey '95 on ehdoton hankinta niille jääkiekon ystäville, jotka eivät vanhaa versiota omista. Nämä puolestaan saavat olla aika fanaatikkoja, jos maksavat täyden hinnan vain kauniista kuvista ja parista pienestä parannuksesta itse pelissä. Isommilla herkuilla tämä olisi ollut meillekin paljon houkuttelevampi.

92