NHL Hockey – Teemu ja kaverit

Vaikka jääkiekko Pohjois-Amerikassa suosittu laji onkin, on se silti jäänyt aina baseballin ja jenkkifutiksen varjoon etenkin pelirintamalla. Hyviä lätkäpelejä on tehty todella harvakseen, vaikka muista jenkkihössötyksistä tulee uusia pelejä alvariinsa.

NHL Hockey oli pitkään vain konsoleiden herkkua kunnes Electronic Arts vihdoin sai aikaiseksi tietokoneversion.

Urheilullista tilastotiedettä

Alunperin Hockey oli konsoleilla varsin yksinkertainen toimintapainotteinen viritys kansainvälisine maajoukkueineen. NHL tuli peliin mukaan vasta myöhemmässä versiossa, johon NHL Hockey pohjautuu. Nyt mukana ovatkin jo kaikki NHL-joukkueet kaudelta 1992_93 asiaankuuluvine statistiikkoineen sekä oikeilla pelaajakokoonpanoilla.

Itse asiassa yllätyin mukana tulevasta hurjasta tietomäärästä. Kattavien joukkuetilastojen lisäksi myös kaikista pelaajista löytyy tehopisteet, maalisyötöt, jäähyminuutit, laukaisuprosentit ja paljon muuta. Käytännössä kaikista merkittävistä pelaajien ja joukkueiden tekemisistä pidetään kirjaa. Pelaajille on myös annettu taitopisteet lyöntivoiman, luistelunopeuden ja tusinan muun ominaisuuden mukaan. Tämähän on kuin tietokoneistettu versio kokoelmasta jääkiekkokortteja, varsinkin kun lähes joka pelaajasta on saatu mukaan kasvokuvakin!

Itse pelikin on paljon mielenkiintoisempi kun tietää millaisten pelaajien ja joukkueiden kanssa on tekemisissä. Tietysti nippelitiedot voi jättää huomioimatta ja keskittyä vain itse asiaan tai päinvastaisesti pelaamisen voi antaa kokonaan tietokoneen hoidettavaksi. Mitään todellisia managerin tehtäviä ei mukana ole, ainoastaan ketjukokoonpanoja voi muuttaa.

Tanelin kuppi

Näytösotteluiden lisäksi voi pelata koko kauden ottelut tai vain playoffit. Normaaleiden NHL-joukkueiden lisäksi mukana ovat myös eri lohkojen all-stars-joukkueet, joista vaikka kaikki voivat olla ihmisen ohjauksessa.

Liigan läpi pelaaminen kavereiden kanssa on toteutettu varsin omaperäisesti. Sarjataulukkoa pitää yllä yksi pääkone, josta sitten jaetaan kavereille joukkuelevykkeet, jotka käydään sovituin väliajoin päivittämässä pääkoneella. Mutkikkaan oloinen systeemi toimii, joskin manuaali kertoo asiasta hieman ylimalkaisesti. Jostain kumman syystä on kuitenkin jätetty pois mahdollisuus päivittää sarjataulukkoa modeemin välityksellä. Joka tapauksessa hyvä idea, joka tuntuu kuitenkin jääneen hieman kokeilun asteelle.

Kaksinpelissä voi pelata joko vastakkain tai samalla puolella, mutta ainoastaan yhdellä koneella. Modeemi- tai sarjakaapeliyhteyksiä ei ole, vaikka urheilupelit ovatkin parhaimmillaan kaksinpelinä. Yksin pelattaessa voi osan otteluista jättää myös kokonaan koneen hoidettavaksi ja keskittyä itse pelaamaan vain tärkeimmät.

Kovien miesten kova laji

Pelin seuraamisen kannalta selkeä grafiikka on tärkeää. Pienillä yksityiskohdilla on saatu aikaan elävyyttä, vaikka mitään erikoisen silmiä hivelevää ei sinänsä olekaan tarjolla. Joukkueet tunnistaa helposti peliasuistaan eikä kiekon seuraaminenkaan vaadi liikaa tihruttelua. Hieman suuremman kaukalon olisivat voineet tehdä vaikka sitten pienemmän näkyvän pelialueen kustannuksella, nyt kentällä on ajoittain turhan ahdasta.

Pelaajahahmot ovat mukavan suuria, mutta samalla kentästä näkyy varsin pieni osa kerrallaan. Kiekkoilijoihin on vaivauduttu tekemään kiitettävän paljon animaatiota, joten pelitilanteet ovat varsin eläviä. Maalivahtien pelastukset, mojovat taklaukset ja jopa tuomarin käsimerkit rangaistuksia jaellessa ovat kaikki oikeannäköisiä. Muutenkin pieniä mutta tärkeitä yksityiskohtia on paljon, esimerkiksi erätauolla esitettävät huippuhetket päivän muista otteluista tai ottelun jälkeen valittavat parhaat pelaajat.

Onnistuneet ääniefektit lisäävät kummasti tunnelmaa ja niistä NHL Hockey ansaitsee kunniamaininnan. Toimintaa kaukalossa nimittäin säestää harvinaisen onnistunut äänimaailma. Yleisön buuaukset, aplodit, taklausten jymähdykset, kiekon pamahdus päätyyn, mailojen kolina ja monet muut tehosteet ovat mainioita. Urkurikin jaksaa soitella sopivan ärsyttävästi aina kun toiminta jäällä keskeytyy. Selostajan ilmoittamat maalintekijät, rangaistukset sekä muut puheet tulevat kaikki digitoituina.

Ohjaus on hyvin perinteinen, eli kiekon kanssa toisella napilla syötetään ja toisella lämätään, samalla tikulla oikeaan suuntaan tähdäten. Laukaistessa voi yrittää kiekon sijoittamista haluttuun kohtaan maalista, ohjattavan pelaajan taidoista on sitten kiinni, meneekö kiekko vaikka tähdättyyn ylänurkkaan vai johonkin aivan muualle. Usein maali syntyy one-timerina, eli suoraan syötöstä tehdystä laukauksesta. Mukava yksityiskohta, vaikka ei ihan helppoa olekaan.

Kiekottomana on mahdollista yrittää taklausta, kiinnipitämistä tai pikavauhdilla perässä luistelemista. Systeemi toimii muuten hyvin, mutta ohjaus siirtyy turhan herkästi aina lähimpänä kiekkoa olevaan pelaajaan. Nopeissa tilanteissa saattaa välillä olla hieman epäselvää, mikä pelaaja oikeastaan on ohjauksessa. Parempi vaihtoehto olisi ollut mahdollisuus valita myös vain yhden tietyn pelaajan ohjaus jatkuvasti. Tällä tavalla olisi voinut pelata koko ottelun vaikka oikeana laitahyökkääjänä, nyt siihen ei ole mahdollisuutta. Jos pelaajalta toiseen hyppivän ohjauksen kanssa tulee toimeen, niin peli sujuu varsin jouhevasti ja ohjaus on luontevaa.

Jäähypenkin painajaiset

Nopean ja aggressiivisen joukkuepelin siirtäminen tietokonepeliksi ei välttämättä ole aivan helppo asia. Monia pikseliversioita vaivaa usein liika yksinkertaistaminen. Lätkälle tyypillinen tiukka taktikointi voi helposti muuttua yhden miehen sooloiluksi ja monet lajin mielenkiintoiset piirteet unohtuvat täysin.

Tietokoneversiolta ei voi aivan kaikkia jääkiekon hienouksia odottaa, mutta varsin mukavasti NHL Hockeyssä on tärkeimmät asiat saatu mukaan. Liian suoraviivaisella pelillä tai yhden miehen sooloilulla ei peliä voiteta. Lämärit siniviivalta harvoin huijaavat maalivahtia, joten syöttöpelin on pakko sujua. Onneksi koneen ohjaamat pelaajat osaavat toimia sen verran järkevästi, että syntyy hyvä tuntuma joukkuepelistä.

Pelaajien ominaisuudetkin näyttäisivät vastaavan käyttäytymistä kentällä. Aggressiivisella pelaajalla on taipumus viettää aikaansa jäähypenkillä ja Teemu Selänteen ja Wayne Gretzkyn kaltaiset maalikuninkaat osaavat hommansa myös virtuaalikaukalossa.

Kuudes kenttäpelaaja maalivahdin tilalla, ketjujen vaihdot lennossa ja muut lätkän perusasiat toimivat, mutta yli- ja alivoimapeliä peli ei osaa lainkaan. Puolustusneliöt tai hienot ylivoimakuviot jäävät syntymättä, joten jäähyillä ei ole läheskään samaa merkitystä kuin oikeassa pelissä. Kunnon tappeluistakaan ei pääse nauttimaan, vaikka kaveria voikin ohimennen retuuttaa pillin vihellyksen jälkeen. Tuloksena on korkeintaan rangaistus väkivaltaisuudesta, näyttäviä joukkohulinoita on turha odottaa.

Väinön haastaja

Paljon pahaa sanottavaa ei NHL Hockeystä löydy. Ainoa varteenotettava kilpailija on Wayne Gretzky Hockey 3, joka käy kuitenkin pidemmän päälle tylsäksi, ellei hanki erillisenä lisäosana liigasimulaattoria. NHL Hockey on sittenkin sujuvampi ja monipuolisempi kokonaisuus. Vielä kun lisäävät mukaan MM-kisat Suomen maajoukkueella niin minä revin pelihousuni.

92