Nightshade (PS2) – Kunoichin kiirastuli

Hibanan rakkain mantra on: "Tapa nopeasti, tapa tyylillä". Hiipiminen ja varjoissa piileskely eivät kuulu sähäkän naisninjan repertuaariin.

Nightshade-mätkintäseikkailun menu näyttää tutulta: miekkamättöä loikkakastikkeessa ja jälkkäriksi tuhti annos nujakkakakkua. Punavalkoiseen teknopanssariin sonnustautuva kunoichi (naisninja) Hibana kurittaa vihollisia katanalla ja veitsimäisillä bo shuriken -heittoaseilla.

Vikkelästi juokseva ja pomppiva Hibana niittaa typerät perusvastustajat vaivatta ja verisesti. Nakatomi-korporaation kätyrit yrittävät torjua, mutta nekään eivät mahda mitään Hibanan potkuille ja selustakoukkauksille.

Sankarittaren listimät otukset jäykistyvät hetkeksi teatraalisiin asentoihin. Jos teurastusten välinen aika ei veny, tapot lasketaan iskutehoa terästävään tate-komboon. Kun vähintään neljä uhria liiskataan letkassa, kamera keikahtaa ja vastustajat kelataan läpi terävillä välähdyksillä. Kombon kliimaksissa Hibana poseeraa etualalla ja taustalla tönkkönä ventannut porukka pyrkii kuviokuolemisen MM-kisoihin.

Hibana osaa lisäksi painovoimaa uhmaavan tuplapompun. Jokaisen ilmassa tapahtuneen tapon jälkeen kunoichi voi hypätä uudestaan. Liikkumista siivitetään salamasyöksyllä, joka jättää lähtökohtaan vihollisia hämäävän kunoichi-kuvajaisen. Kun tate-kombot yhdistetään loikintaan, matsit näyttävät parhaimmillaan hurmeiselta baletilta.

Shinobi-klooni

Seikkailun rakenne noudattaa orjallisesti perinteistä kaavaa. Kun Hibana viipaloi tarpeeksi vihollisia, reitin tukkiva voimakenttä murtuu ja silpominen jatkuu uudessa ympäristössä. Ninjat, maagiset hirviöt ja oudot sotakoneet ilmaantuvat areenalle aallottain tyhjästä.

Hurmeisen tappoputken päässä odottaa pomoköriläs, joka pistää armotta kovan kovaa vastaan. Puolimatkan krouvin suhteettoman vaikea mutanttininja Onibi testaa taatusti päreiden kuivuuden. Pistetiliä ja läpäisyarvosanaa verottavien uusintayritysten määrää ei rajoiteta, mutta pysyvä tallennus tehdään vasta kentän lopussa.

Vaikeustaso heittelehtii ääripäästä toiseen, sillä vain pomot panevat kunnolla hanttiin, rupusakki rökitetään rämpyttämällä. Asetelmaa kärjistetään ailahtelevasti taistelevilla pomoilla. Helppoa pahista seuraava nilkki saattaa olla läpipääsemätön este. Tallennuspaikkojen lisääminen minimoisi hermoja raastavan pomojunnauksen.

PS2-Shinobissa murskatun voimakkaan Akujiki-taikamiekan sirpaleet ajautuvat ilkeiden käsiin ja Hibanan täytyy hankkia osat takaisin. Mahtipontisen vouhotuksen ja muiden kliseiden mädättämä juoni ei onneksi nouse pääosaan. Seikkailu pysyy pystyssä vauhdikkaiden kahakoiden ja näyttävien tappojen voimalla.

Nightshade tekee Shinobi-kaavaan vain kosmeettisia muutoksia. Paketti on valettu vikoineen päivineen samaan muottiin kuin Shinobi-sarjan edellinen PS2-osa. Lajityyppiä hallitseva Ninja Gaiden pyyhkii keskinkertaisella Nightshadella dojon parkettia.

* * * * *

Aikaisemmat Shinobit

Jatko-osat ovat kannattavaa bisnestä, jos edellinen osa oli hitti tai muulla mittapuulla merkittävä tapaus. Shinobi-sarjan tuore PS2-versio ei ollut kumpaakaan, joten Sega vaihtoi nimen ja sankarin. Shinobin Hotsuma-ninja on korvattu trendikkäästi naispuolisella sankarilla, mutta Nightshade kuuluu silti sarjaan saman pelimekaniikan ja tekijöiden ansiosta.

Shinobi (1987, kolikkopeli)

Shadow Dancer (1989, kolikkopeli)

The Super Shinobi (1989, MegaDrive)

The Cyber Shinobi (1990, Master System)

The G.G. Shinobi (1991, Game Gear)

Shin Shinobi Den (1995, Saturn)

Shinobi (2003, PS2)

78