Nintendogs (DS) – Ihmisen paras ystävä

Nintendogs-ohjelmalelussa pistetään itsensä likoon aivan kuin tanssi- tai laulupeleissä. Virtuaalikoiralle pitää vislata ja huudella ympäristön reaktioista välittämättä.

En muista koskaan itkeneeni elokuvissa, mutta kerran se kävi lähellä. Pilveen piirretty -leffassa mies sotaan lähtiessään hyvästelee tyttöystävänsä, mikä ei tuntunut missään. Minun piti jo skarpata, kun koirakin jäi. Nintendo DS:n rapsutuspeli Nintendogs vetoaa juuri tunteista syvimpään eli rakkauteen koiria kohtaan.

Musti ja valkoinen

Nintendogsissa hoivataan kolmea pientä koiranpentua, joiden haukunta on sydämen sulattavan söpöä. Kennelistä noudon jälkeen tulokas ei osaa muuta kuin antautua rapsutettavaksi, leikkiä pallolla ja näyttää söpöltä. Hellyydellä ja määrätietoisuudella karvakaverista saa kasvatettua agility- tai tottelevaisuuskisojen mestarin.

Puuhasteltavaa on kivasti. Äänikomennoilla koira opetetaan istumaan, kierimään, jahtaamaan häntäänsä. On joukossa todella villejäkin käskyjä, joista en heti edes hahmottanut, mitä koira varsinaisesti teki. Luulin koiran koulutusvaiheessa oppivan istumaan, mutta istu-komennolla Bella-labradori puhdistaa lopun ikäänsä nenänsä aivastamalla. Nintendogsin koirat ovat jopa niin eläviä, että samankuuloiset komennot menevät pennuilta sekaisin. Vaikkapa kieri-komennon sijasta koiran saa pyörimään väkkäränä hokemalla ri-tavua.

Heitellessä frisbeetä puistossa meno on kuin oikean koiran kanssa peuhatessa. Vihellyksestä tai nimensä kuulleessaan pentu juoksee takaisin lelu suussaan, jolloin "Hyvä poika, hieno temppu, olet äijä, anna frisbee" -kehotukset tulevat yhtä luonnostaan kuin oikean Otto-koirani kanssa leikkiessäni. Kanssamatkustajien kummeksuvia katseita ei vähennä edes se, että nousin bussiin Lapinlahden sairaalan kohdalla.

Jos vieruskaveri koittaa keskusteluavauksella häiritä pelaamista, Nintendogsissa voi säätää mikrofonia hyväksymään vain suoraan mikkiin tulevat äänet ja sivuuttamaan taustahälyn. Kosketusnäytöllä styluksella rapsutuksen ja lelujen heittelyn sekä mikrofonin ohella muutkin DS:n ominaisuudet ovat hyötykäytössä, sillä langattomalla yhteydellä voi käydä tervehtimässä kaverin Nintendogs-koiraa ja vaihdella esimerkiksi ulkoiluretkillä löytämiään yllätyksiä.

Täydellinen maailma

Kaikki koiramaailman nurjat puolet puuttuvat. Kadulla vastaan tulevat rakit eivät koskaan juoksentele vapaana ärhentelemässä. Urokset eivät innostu nylkyttämään mitään tai nuuhkimaan lyhtypylväitä tai vastaantulijoiden takapuolia. Pahimmillaan ulkoiluttaja joutuu vain noukkimaan kakat kadulta, mutta ne pomppaavat superpallona suoraan paperipussiin kunhan vähän tikulla tökkää.

Tekemisen vapautta suitsitaan typerillä aikarajoilla. Jos koittaa viedä koiransa kävelylle tiheämmin kuin kerran puolessa tunnissa, kone ilmoittaa tylysti pennun olevan liian väsynyt. Tylsän tekstiviestin sijasta Musti voisi vaikka käpertyä nukkumaan omaan koriinsa tai ulko-ovella lähtijää tervehtiä räntäsade, jolloin söpönassuaan ei tulisi mieleenkään kiskoa kynnyksen yli.

Nintendogs on onnistunut tavoitteessaan eli innostamaan pelaamattomia naisia pelaamaan. Kohderyhmäajattelussa pelaajia ei silti unohdettu. Mukana on pieniä vitsejä kuten Mario- ja Luigi-lätsiä koirille tai vinkuva kuminen kärpässieni leikkikaluksi. Tosin niistä huomaan, ettei minusta löydy tippaakaan fanipoikaa. Innostusviisari värähtää aina yhtä vähän lyödään kouraan sitten Marion tai Jenna Jamesonin pöksyt.

Pentujen omatoiminen mellastaminen on veikeää katseltavaa, sillä kosteasilmäiset söpöläiset leikkivät keskenään, painivat tai riepottelevat lattialle heitettyä pehmolelua. Nintendogsilla leikkiminen maistuu parhaimmillaan lyhyinä annoksina, jolloin vie vaikka koiransa tottelevaisuuskisaan tai pienelle kävelylenkille. Ulkoilun jälkeen koira syötetään, juotetaan, pestään, ja sitten lähdetään ehkä kilpailemaan agilityssä, frisbeeheitossa tai tottelevaisuudessa.

* * * * *

Kolme eri versioita

Nintendogsia myydään kolmena eri versioina, joissa kaikissa on kuusi eri koirarotua, muuten pelit ovat identtisiä keskenään. Nintendogs: Dachshund & Friendsissä hoivattavana on mäyräkoira, kultainennoutaja, beagle, mopsi, siperianhusky ja shih tzu. Nintendogs: Chihuahua & Friendsissä on chihuahua, saksanpaimenkoira, bokseri, kingcharlesinspanieli, yorkshirenterrieri ja shetlanninlammaskoira. Nintendog Labs & Friendsissa rodut ovat labradorinnoutaja, kääpiösnautseri, kääpiövillakoira, welsh corgi pembroke, kääpiöpinseri ja shiba.

85

Lisää aiheesta