Nyt pelataan yhdestä neljään

Nyt pelataan yhdestä neljään

Toistaiseksi huhut konsoleiden kuolemasta ovat suuresti liioiteltuja.

Sukupolvenvaihdos sekä PlayStationilla että Xboxilla lähti vauhdikkaasti käyntiin, kumpikin valmistaja puhuu ripeästä miljoonan ylittämisestä ensimmäisen 24 tunnin aikana, vähän erilaisin esitysteknisin parametrein. Mobiilikumouksen esitaistelijat joutuvat pitämään ainakin tulitaukoa.

Analyytikot nyökyttelevät. Vanhaan konsolitekniikkaan kyllästyneet ovat käyneet hakemassa oman palasensa tulevaisuutta, juuri kuten pitääkin. Vain aika näyttää, jatkuuko tahti vai palaako konsolibisneksen lopun ennustelu taas ruokalistalle. Eikä loppu ihan kaukana ollutkaan: analyytikot väittävät, että ex-gen kävi kalliiksi valmistajille. Microsoft olisi jäänyt noin kaksi miljardia punaiselle, omalle prosessorilleen omat tuotantolinjat rakentanut Playstation neljästä kuuteen miljardiin (lähteestä riippuen) miinukselle.

Opetus on mennyt perille, nyt paljon halvemmista vakio-PC-osista kootut konsolit seisovat toinen jalka pelaajien leirissä ja toinen jalka tuottoisassa olohuoneen valtauksessa, yhteistyössä Netflixin, Sony Musicin ja muiden mediastriimausjakelupalveluiden kanssa. On hienoa olla amerikkalainen konsolipelaaja!

Perinteiseen tapaan yksinoikeuspelit ovat luokkaa ”parempaa odotellessa”, eikä esimerkiksi Forzan ja Rysen mikromaksuja ole varsinaisesti otettu ilosta kiljuen vastaan. Monialustapeleissä on lastentauteja, ne eivät esimerkiksi vieläkään pyöri oikealla HD-resoluutiolla, vaan pienempiä resoja skaalataan ylöspäin. Päivityksiä luvataan ja toivottavasti myös saadaan. Samoin kuin pelejä, joissa ex-gen-konsolit on unohdettu ja uusien hevosvoimat päästetty suitsitta vapaiksi.

Alku aina hankalaa, lopussa HD-kiitos seisoo. Toivotamme uudelle sukupolvelle onnea ja pitkää, paitsi ei niin pitkää ikää kuin 3-360-sukupolvelle.

Nnirvi

 

Lisää aiheesta

 • Pääkirjoitus: 250 lehteä myöhemmin

  Tämä juttu pitää alkaa jo miltei muinaisista roomalaisista. 23 vuotta sitten Suomi oli täysin toisenlainen kuin nykyisin: televisiokanavia oli kaksi, kännyköitä ei vielä ollut ja pelikelpoiset pc:t maksoivat monta kymmentä tuhatta markkaa.
  Silloin 250 lehteä sitten, emme mitenkään…
 • Pääkirjoitus: Pelikansan edustajat

  ELinkeinoministeri Jan Vapaavuori oli pitämässä juhlapuhetta Finnish Game Awardsissa, jossa juhlittiin pelialan 20-vuotistaivalta. Tosin me jo kauemmin pelialalla olleet olimme sitä mieltä, että termi oli väärä. Suomen "oikea" peliteollisuus syntyi varmaankin 20 vuotta sitten Housemarquen…
 • Pääkirjoitus: 20 vuotta Eekolmosta

  Jo ennen E3:sta pelejä esiteltiin muun muassa ECTS-messuilla Lontoossa parhaimmillaan kaksi kertaa vuodessa sekä Consumer Electronics Show’ssa Las Vegasissa. Sitten ala alkoi paisua ja Los Angelesiin perustettiin ne ainoat oikeat pelimessut.
  Olin mukana jo ensimmäisessä tapahtumassa – minä…