Oblivion - Viralliset pikkulaajennukset

Kun Oblivionin maailma Cyrodiil on läpeensä koluttu, saa muutamalla eurolla vielä pikkukivaa.

PC-possutytöille ladattava modilisäsisältö on tuttua jo Morrowindin ajoilta, jolloin Xbox-pelaajat saivat tyytyä siihen, mitä pelilevyltä löytyi. Oblivion tarjoaa maksullista lohtua, sillä Bethesdan tekemiä laajennuksia voi ostaa Live Marketplacelta. PC:lle samat laajennukset voi ostaa Bethesdan internet-sivuilta.

Xbox Livessä maksetaan Microsoft Points -pisteillä, joita voi ostaa luottokortilla suoraan Livestä tai ostamalla kaupasta pisteitä sisältävän kortin. Luottokortilla maksettuna tuhat pistettä maksaa 12 euroa. Pienin pisteostos on 500 pistettä, jonka saa kuudella eurolla. PC:lle lisäosat ostetaan normaaleina luottokorttiostoksina.

Lisäsisällön hankkimista ei kannata jättää pelin loppuun, koska niistä saatava hyöty on parhaiten käytettävissä pelin muissa tehtävissä.

Horse Armor Pack

Hinta: noin 2,40 euroa eli 200 Microsoft Points

Hevonen nopeuttaa matkoja kätevästi. Jos kartalla ei voisi hyppiä paikasta toiseen, olisi siitä suurempikin apu. Haarniskan kanssa menopeli kestää pidempään vihamielisessä ympäristössä.

Haarniskaan ei sisälly seikkailua, vaan omansa voi heti käydä hakemassa pääkaupungin viereiseltä tallilta, jonka onneton tallinomistajaörkki popsi hevosensa ja lahjoittaa siksi joko kevyen tai raskaan sotisovan. Haarniskojen välinen ero on kosmeettinen.

Haarniskasta ei ole suurta hyötyä, koska taistelut pitää joka tapauksessa hoitaa jalan. Koville hevosmiehille siitä kenties on iloa, ja ainakin haarniskat ovat komeita. Muiden lisäsisältöjen hintoihin verrattuna hinta on kova.

*

The Thieves Den

Hinta: noin 1,80 euroa eli 150 Microsoft Points

Kapteeni Koukku jäi vuosisatoja sitten laivoineen ja miehistöineen Anvilin kaupungin edustalla luolaan loukkuun. Kun pelaaja saa vihiä paikasta, ovat merten kauhut jo pelkkää luuta ja nahkaa. Tai tarkemmin epäkuollutta luuta ja nahkaa. Pikaisen luunmurskauksen jälkeen luola vaihtaa omistajaa.

Luolan sisustus hankitaan samalla tavalla ostamalla kuin kaupunkitalojenkin. Luolaan muuttaa joukko merirosvoja, joista osa toimii varashahmolle tarpeellisten kykyjen eksperttikouluttajina ja toiset ryöstöjenginä. Kun käsky käy, lähtevät rosvot ryöstöretkelle ja palaavat viikon kuluttua saalisrahojen kanssa.

Ostettavista tukikohdista varasluola on heikoin. Asumuksen kohdetiedot eivät vastaa kohdetta, sillä kuvaus lupaa omaa merirosvolaivaa, mutta jättää mainitsematta, että se on pysyvästi luolan sisällä. Kouluttajia löytyy muualtakin ja rosvosaaliskaan ei ole kovin suuri, joten tämän luolan voi jättää väliin.

**

The Wizard's Towe

Hinta: noin 1,80 euroa eli 150 Microsoft Points

Tässä se on, Oblivionin unelmakämppä! Naapureista ei ole vaivaa, kun asuntona on tornitalo vuoren huipulla. Näköala on huikea ja harrastusmahdollisuutena on base-hyppiminen ilman laskuvarjoa. Vanhassa kerrostalossa ei ole hissejä, mutta teleportit ovat näppärämpiä. Pelissä ei onneksi tarvitse pelätä talovanhuksen putkiremonttia.

Maagintornin omistusoikeus siirtyy pelaajalle heti ja tehtäväksi jää maagin tarvitseman irtaimiston ostaminen. Täysin varustettu torni on mainio apu maagille. Sieltä löytyvät loitsu- ja taikaesinealttarit ja alttari atronach-apulaisen manaamiseen. Alkemisteille on kasvihuone, jossa on suuri määrä taikapulloaineksia, mukaan lukien normaalisti vain Oblivionista löytyviä kasveja. Tornissa on lisäksi teleportit kaikkien kaupunkien maagien kiltoihin.

Leikkikämpän ostaminen oikealla rahalla on turhaa, mutta tämä on sentään ihanan turhaa. Ei kannata jäädä odottamaan asuntojen hintojen laskemista, vaan toimia heti!

***

Mehrunes' Razor

Hinta: noin 3 euroa eli 250 Microsoft Points

Maanalainen armeija iskee jälleen. Pimeähaltioiden salaisen yksityisarmeijan kohtaloksi koituu tietysti pelaajan supersankari. Mutta muitakin yllätyksiä löytyy, sillä haltiat kaivoivat liian syvälle.

Mehrunes' Razor on maksullisen sisällön ainoa oikea tehtävä. Se on pelin suurin luolasto, jonka sisältö on kunnon käsityötä eikä tuttujen luolaelementtien kierrätystä. Tehtävän nimi tulee palkintona häämöttävästä tikarista, jolla voi tappaa kertalaakista. Merkittävä palkinto on myös voitetuilta vihollisilta saatava valtava laatuvarusteiden määrä. Niitä saa kantaa kaniin selkä vääränä.

Valitettavasti tehtävä on pituudestaan huolimatta yksinkertainen tapa kaikki -rymistely, joita pelissä on riittävästi muutenkin. Sellaiseksi se on kuitenkin ihan hyvä, ja jos lisätehtäviä haluaa, ei juuri ole vaihtoehtoa.

***

The Orrery

Hinta: noin 1,80 euroa eli 150 Microsoft Points

Maagien Arcane Universityn planetaario pitää saada kuntoon keräämällä rosvojoukolle päätyneet osat. Bandiittien metsästäminen on juoksutustehtävä telttaleiristä toiseen. Korjaussarjan keräämisen palkintona on planetaariosta saatava kyky, joka nostaa yhtä perusominaisuutta ja laskee toista.

Tehtävä on tylsä ja palkkio huono, joten tätä ei voi suositella kuin pakko saada ne kaikki -seikkailijoille. Planetaario on upean näköinen, mutta on hassua, että sillä ei ole mitään virkaa.

*

The Vile Lair                     

Hinta: noin 1,80 euroa eli 150 Microsoft Points

Pahiksen ja vampyyrin valinta on Vile Lair. Dark Brotherhoodin vampyyrikapinallisten tukikohta on goottikodinrakentajan unelma. Kosteusvauriokartoituksen ja pakollisten ostosten jälkeen luola helpottaa ilkimysten elämää.

Pahoja tehneet seikkailijat voivat nuolla haavansa Sithisin alttarilla kuten kaidalla tiellä pysyneet katedraaleissa. Niskaanpurijoille löytyy sellistä elävää ravintoa, ja jos yön lapsena olo kyllästyttää, on luolassa allas vampyyriudesta puhdistautumiseen. Suloisille myrkynkeittäjille on kattava alkemia-aineiden varasto ja hiukan etsimällä löytää monia hyödyllisiä taikaesineitä. Luolaa saapuu lisäksi asuttamaan vampyyriapuri, jonka voi lähettää tekemään ryöstömurhia. Vapaa-ajallaan veijari harrastaa veriroisketaidetta.

Vile Lair on suuri apu vampyyripelaajalle ja hyödyllinen muillekin, kunhan ei ole kirkasotsainen kahdeksan hyveen avatar.

***

Spell Tomes

Hinta: noin 1 euro eli 80 Microsoft Points

Spell Tomes -päivityksen jälkeen luolista ja muista seikkailupaikoista löytää satunnaisesti loitsukirjoja, joilla oppii uuden loitsun. Osa loitsuista on kokonaan uusia. Loitsukirjoja ei löydy kovin usein. Itse löysin ensimmäisen parin illan luolatalkoiden jälkeen.

Tämä, jos mikä on päivitys, jonka olisi pitänyt sisältyä ilmaiseen versiopäivitykseen. Onneksi hinta on sentään matala.

**

Kannattaako?

Maksullisia lisäsisältöjä ei voi suositella, ainakaan kaikille. Vaikka hinnat ovat alhaisia, ei tarjolla ole paljon uutta. Toisaalta, koska moni on jäänyt Oblivioniin koukkuun kymmeniksi ja jopa sadoiksi tunneiksi, eivät kylmät järkiperusteet ole pikkuostoksissa tärkeitä.

Eniten odotin uusia tehtäviä, mutta todellisia tehtäviä ei ole kuin yksi, Mehrunes' Razor. Sekin jää kiinnostavuudessaan kauas pelin parhaista hetkistä, joissa tehdään muutakin kuin miekka ojossa tyhjennetään luolastoja.

Horse Armor on kallis turhake ja Spell Tomesin kanssa sen oikea paikka olisi maksuttomassa päivityksessä. Wizard's Tower ja Vile Lair sen sijaan tuovat peliin oikeasti uutta ja hyödyllistä. Niidenkin eteen olisi mielellään suorittanut kunnon tehtävän. Sen sijaan peli vain ilmoittaa pelaajan perimästä arvokiinteistöstä. Huhujen mukaan Cyrodiilin asuntomarkkinoille on tulossa ainakin taistelijahahmoille sopiva linna.

Maksullinen lisäsisältö on toistaiseksi heikkoa, ja siksi parhaatkaan eivät saaneet täyttä viittä tähteä. Ladattavaksi kaipaisi monipuolisia lisätehtäviä, joiden lopuksi saa kunnon palkinnon. Laatuun pitäisi erityisesti panostaa, sillä maksullisten laajennusten pitäisi erottua edukseen ilmaisista modeista.