One Must Fall 2097 – Metallia ja meteliä

Tappelupelejä tyyliin Mortal Kombat tai Street Fighter 2 on julkaistu PC:lle harvakseen. One Must Fall on yksi yritys paikata tilannetta ja kaiken lisäksi vielä sharewarena.

Ihmisten sijasta lyödään tällä kertaa turpiin tonnien painoisia robotteja. Pelin tekijöiden idea on ollut tehdä pelityypin useimmista muista edustajista poiketen täysin veretön peli, joten punaisten pikseleiden sijasta nyt sinkoilevat metallinkappaleet. Ihan asiallista sikäli, että pelityyppi on ikävässä maineessa muutamien pahimpien roiskahdusten takia ja näin mäiskinnästä on mahdollisuus nauttia myös ilman verta ja suolenpätkiä.

One Must Fallissa taistelemassa ovat robottien lisäksi niitä ohjaavat pilotitkin. Kun kymmenen erilaisen robotin kyvyt yhdistetään kymmenen pilotin taitoihin, saadaan erittäin vaihteleva valikoima erilaisia taisteluyksiköitä.

Valmisrobottitaistoja mielenkiintoisempi optio on turnajaiset, joissa aluksi luodaan pilotti ja ostetaan vaatimaton robotti, jota voi voittorahojen myötä kehitellä lisäämällä ketteryyttä, panssarisuojia, voimaa käsiin ja jalkoihin ynnä muuta. Pilottikin voi oppia nopeammaksi ja tehokkaammaksi. Rahaa kuluu parannusten lisäksi korjauksiin, joten ei ole aivan sama miten taistelut voittaa. Riittävästi rahaa keräämällä voi ostaa kokonaan uuden robotin. Hyvä idea, jolla silkkaan mätkimiseen on saatu mukaan hieman mietittävää.

Taistelu on perinteisesti suoraan sivulta kuvattua. Taistelukenttiä on muutama erilainen, esimerkiksi SW-version kenttää reunustavat sähköaidat, joihin törmätessä saa mukavia tällejä. Genren mukaisesti joka robotilla on potkujen, lyöntien ja heittojen lisäksi omat erikoisliikkeensä, ja peli antaa lisäpisteitä erityisen tehokkaista liikesarjoista.

Grafiikka on aika erikoista, sillä robotit eivät ole mitään tylsiä Battletech-klooneja, vaan tyyli on lähempänä vanhoja B-luokan tieteiselokuvia. Siistiä ja selkeää jälkeä joka tapauksessa, kuten äänimaisemakin, joka on teknobiitin seassa jytisevää metallin kolinaa.

Shareware-versiossa valittavana on kolme kymmenestä robotista ja taistelukenttiä on vain yksi. Rekisteröidyn version mukana tulevat kaikki kymmenen robottia, viisi eri kenttää ja kolmet eri turnajaiset.

Lajissaan One Must Fall on hyvinkin erilainen toinen toistaan kopioivien katutappeluiden seassa. Taistelijoiden kehittäminen tuo mukaan hieman roolipeliä sekä strategiaa ja lopputulos on paljon vaihtelevampi kuin tällaisissa peleissä yleensä. Ulkoisessa komeudessakaan ei ole mitään häpeämistä, vaikka peli onkin sharewarea. Taatusti imuroinnin arvoinen, nämä robotit nimittäin niittaavat useimmat tusinamättäjät katuojaan.

90