Onimusha: Dawn of Dreams (PS2) – Samurain paluu

Feodaaliajan Japani tarvitsee jälleen pelastajaa, kun demoniset zombiarmeijat valtaavat maan Capcomin samuraisaagan neljännessä osassa.

Capcom kaavaili Onimusha-toimintaseikkailusarjan alunperin trilogiaksi, mutta toissa vuonna ilmestyneen Onimusha 3:n (Pelit 6/04, 89 pistettä) menestys osoitti, ettei lypsävää lehmää kannata vielä lopettaa. Onimusha: Dawn of Dreams todistaa, että sarjan pelisysteemiin ja juonimaailmaan jäi käyttämätöntä potentiaalia.

Tarina sijoittuu vuoteen 1598, 15 vuotta kolmososan jälkeen. Edellisosien pääpahiksen, demonisen hallitsijan Oda Nobunagan kuoltua Japani ehti nauttia rauhasta vain hetken, kunnes vallankahvaan tarttui Hideyoshi Toyotomi ja syöksi Japanin uusien kauhujen keskelle. Salaperäiset luonnonmullistukset riivasivat maata ja hirvittäviä Genma-demoneita syntyi kaikkialla.

Kaaoksen levitessä Hideyoshi alkoi rahdata kirsikkapuita kaikkialta Japanista pääkaupunkiin Kiotoon. Syyt mielettömän kuuloiseen projektiin ovat alussa hämärän peitossa, mutta seikkailun kuluessa Hideyoshin toimet paljastuvat karmivaksi suunnitelmaksi valloittaa koko maailma.

Apuun rientää Soki-samurai, jonka suonissa virtaa Mustan Onin mahtavaa demoniverta. Avukseen hän saa nuoren ninjatyttö Jubein, salaperäisen Tenkai-munkin, kauniin pyssyekspertti Ohatsun sekä vähäpuheisen voimamies Roberton. Yhdessä viisikon on pelastettava maailma Hideyoshin demonisen ikeen alta.

Evoluutio, ei revoluutio

Dawn of Dreams on edellisten Onimusha-pelien perinteitä jatkava juonivetoinen toimintaseikkailu, jossa Soki ja kumppanit juoksevat läpi feodaali-Japanin miljöiden, teurastavat tonneittain hirviöitä ja ratkovat puzzleja. Kenttien välissä seurataan juonen mutkittelua, parannetaan haavoja ja ostellaan varusteita.

Edellisosiin verrattuna Dawn of Dreams on selvästi toimintapainotteisempi. Valtaosa peliajasta täyttyy miekkojen kilinästä ja vihollisten kuolinhuudoista, kun Genma-hirviöitä sikiää sankareiden ympärillä. Hetkittäin meno on puhdasveristä splatteria.

Taistelusysteemi on mainio eikä jatkuva demoninlahtaus latistu puuduttavaksi, vaan siinä säilyy koko ajan pelaamisen ilo. Yksinkertaisten kontrollien ja sulavan animoinnin ansiosta verinen miekkabaletti on nautittavaa toimintaviihdettä, jossa pitkät ja sulavat miekkakombot seuraavat toistaan addiktoivalla tyylikkyydellä.

Perustaistelutekniikka perustuu lukitusnäppäimen, hyökkäysnapin ja torjuntanapin ahkeraan rämpyttämiseen. Hienompia taistelunyansseja kaipaavat voivat maustaa tappavia liikesarjojaan lukuisilla erikoishyökkäyksillä, väistöliikkeillä, vastaiskuilla tai loitsuilla. Muuntumalla hetkeksi Oni-demoniksi hahmo saa käyttöönsä mahtavat voimat.

Tapetut viholliset jättävät jälkeensä sieluja, jotka hahmo voi imeä itseensä. Sielutyypistä riippuen tällä on erilaisia hyödyllisiä vaikutuksia. Jotkut sielut kasvattavat hahmon elinvoima- tai taikavoimamittaria, toisilla parannellaan aseita ja varusteita ja toisia kerätään varastoon demoniksi muuttumista varten.

Viisi samuraita

Tervetulleena uutuutena kaikki viisi hahmoa ovat Dawn of Dreamsissa pelattavissa. Näistä kaksi voi olla kerrallaan seikkailemassa (toinen on aina Soki) ja ja kontrolloitavaa hahmoa vaihdellaan näppärästi nappia painamalla. Toista komennetaan yksinkertaisilla käskyillä tyyliin paikka, seuraa tai hyökkää.

Eri hahmot eroavat toisistaan kiitettävän paljon. Soki on perusvahva samurai, Jubein valtti on ninjamainen nopeus ja Tenkai on virtuoosimainen keihäsekspertti. Roberto on nyrkkeihinsä luottava väkivahva mutta hidas katutappelija, ja Ohatsun ampuma-aseilla tapetaan välimatkan päästä.

Tappotaktiikoita maustavat erilaiset aseet, joita jokaiselle hahmolle kertyy seikkailun kuluessa läjä. Kaikki aseet paitsi näyttävät erilaisilta, myös purevat eri tavalla eri hirviöihin ja vaikuttavat suoraan hahmojen nopeuteen, hyökkäysalaan ja taistelutekniikoihin, mikä tuo mättämiseen roppakaupalla vaihtelua.

Usein kenttä määrittää sen, millä hahmoilla pääsee pelaamaan, mutta yhtä usein Sokin taisteluparin saa valita itse. Tämä tuo etenemiseen taktista joustavuutta, sillä jokaisella hahmolla on taisteluissa omat vahvuutensa. Tiimityöskentelyn kruunaavat tehokkaat yhteishyökkäykset, kunhan tarvittava määrä taikavoimaa on kerätty mittariin.

Nokkelat puzzlet hyödyntävät hahmojen erityistaitoja, joita jokaisella on vähintään yksi. Esimerkiksi Jubei osaa livahtaa ahtaista raoista, Ohatsu ylittää rotkoja tarttumiskoukulla ja Roberto liikuttaa raskaita esineitä.

Tyypillisessä puzzlessa Ohatsu ylittää ensin sortuneen sillan, jonka toisella puolen oleva vipu avaa oven Sokille, joka laskee tikkaat Ohatsulla ja niin edelleen. Juuri sopivasti aivotyötä vaativat puzzlet toimivat hektisen toiminnan vastapainona loistavasti.

Kauhean kaunis maailma

Dawn of Dreamsin vaikeustaso on hiottu kohdalleen. Perushirviöt aiheuttavat harvoin ongelmia, mutta pelin lukuisat pomomatsit ovat nautittavan hikisiä miekkamittelöitä. Game over -ruutua katsotaan pikauusintoina siihen asti, kunnes lopulta keksii vastustajan heikkoudet.

Dawn of Dreams on komea peli, jossa tunnelmalliset maisemat vaihtelevat metsien vehreästä siimeksestä öisten kaupunkien kolkoille kujille ja ovat kautta linjan kauniin yksityiskohtaisia. Vähäeleinen taustamusiikki antaa sopivasti tilaa hienoille ääniefekteille. Kunvalitsee japaninkielisen ääniraidan, ei ääninäyttelijöissäkään ole valittamista.

Ainoa selkeä ongelma on uudistunut kamera, jota käännellään tatilla. Varsinkin taisteluissa, joissa kimpussa on suuri joukko hirviöitä, kuvakulmalla on ärsyttävänä tapana venkoilla väärään suuntaan, jolloin kohde on helppo kadottaa näkyvistä. Ongelma ei ole suuri, mutta satunnaisesti miekanheiluttelu menee ärsyttäväksi sähellykseksi.

Kameraa lukuun ottamatta en keksi Onimusha: Dawn of Dreamsista pahaa sanottavaa. Vaikka pohjimmiltaan se on pelillisesti varsin samankaltainen kokemus edeltäjiensä kanssa, on uudistuksia tarpeeksi, jotta meno ei tunnu liikaa vanhan toistolta.

Kokonaisuus on vankalla ammattitaidolla tehty, viimeisen päälle hiottu samurai-seikkailu, joka tarjoaa rutkasti teräksenlujaa toimintaa, nautittavia puzzleja, tunnelmallisen pelimaailman ja mukaansa kaappaavan tarinan. Voiko toimintaseikkailulta enää enempää pyytää?

90