Orange Box (PS3) – Musta sopii oranssiin

Viimeisen vapaan miehen matka Sonyn mustaan torniin kesti Microsoftin norsunluutornia kauemmin. Jalansijat eivät ole aivan yhtä varmat.

Valven Half-Life on erottamaton osa modernia länsimaista mytologiaa. Ydinfyysikko Gordon Freeman ei turhia puhu tai pussaa, vaikka maailma luisuu sarjan toiseen osaan päästessä epätoivoiseksi dystopiaksi, jossa avaruusorjuuttajat riistävät ihmiskunnan rippeitä.

Jos Half-Life 2 ei jostain oudosta syystä ole vielä tuttu, on Orange Box sukat pois jalasta räjäyttävä viihdepaketti. Räiskintäpelien parasta tarinankerrontaa ja maailmankuvaa pääsee kerralla nauttimaan peruspelin ja kahden lyhyemmän lisäepisodin verran. Kaiken kukkuraksi mukana on vielä totaalisen nerokas Portal-pikkupeli ja hieno uustulkinta Team Fortressista. Tekeminen ei taatusti lopu heti kesken.

Mies vailla peilikuvaa

Valtaosa laatikosta kuuluu itseoikeutetusti Half-Life 2:lle ja sen kahdelle lisäepisodille. Ne ovat Xbox 360 -version tavoin kaikki päivitettyjä samoilla grafiikkakikoilla kuin PC:llä pelkkä kakkosepisodi. Asia ei tosin ole vain pelkkä bonus: PS3:lla silmän mukautusmistehoste tuntuu välillä jumittavan paikoilleen ja kirkkaimmat osat ruudusta palavat häiritsevästi puhki. Tämä haittaa lähinnä satunnaisissa tarinakohdissa, muuten hommaa ei onneksi pahemmin huomaa.

Half-Life 2:n grafiikka on aina nojannut upeiden partikkelitehosteiden sijasta hienoon designiin ja tarkkoihin tekstuureihin. Maailma on edelleen yhtä upean ahdistava kuin ennenkin, mutta tekstuurit ovat kokeneet PS3:n ahtaan muistimäärän takia pienen sumennuksen. Suurin tuettu näyttötila on 720p.

PS3-version myöhäisemmän julkaisuajankohdan syistä liikkuu netissä paljon ilkeitä huhuja. Syyksi on muun muassa listattu se, että Puolielämää ei saatu ajoissa pyörimään kunnolla mustassa tornissa. Tarinoissa voi olla totuuden jyvä, sillä HL2 osineen hidastelee välillä PS3:lla selvästi. Sisätiloissa isompikin rähinä etenee sutjakkaasti, mutta suuremmissa ulkokentissä ruudunpäivitys notkahtelee.

Hidastelu ei onneksi muuta peliä tökkiväksi diashow’ksi, vaan kaikki ruudulla liikkuva yksinkertaisesti siirtyy bullet timeen. Liike siis pysyy sulavana ja tähtääminen onnistuu edelleen ongelmitta, kaikki vain tapahtuu kuin puolinopeudella. Tökkiminen ei ole kovin yleistä ja sen vaikutus omaan pelikokemukseen on henkilökohtaista. Itseäni pieni hidastelu ei ole koskaan suuremmin haitannut, joten HL2 jaksoi edelleen kolahtaa kovaa.

Tähtääjän apumies

Kontrollit on käännetty padille hyvin. Tähtäys on tarpeeksi herkkää ja automaatti auttaa osumisessa - välillä jopa  turhan avuliaasti. Aluksi Gordon tuntuu vetäneen rullaluistimet jalkaansa, mutta liukkaaseen liiketunnelmaan tottuu nopeasti.

Tallentaminen onnistuu PC-esikuvan tavoin koska tahansa. Mainiona lisänä mukana on pikatallennustoiminto, joka saisi tulla mukaan myös muihin konsoliräiskintöihin. Quicksave syntyy näppärästi start-nappia hetken pohjassa pitämällä.

Half-Life 2:n kehut ja haukut pätevät myös paketin kahteen muuhun peliin: Portaliin ja Team Fortress 2:een. Näistä ensimmäinen ei kärsi hidastelusta yhtään, kiitos pelkästään suljetuissa sisätiloissa tapahtuvan tarinan. TF2 taas on erinomaisen hauskaa nettiräiskintää, jos siihen vain sattuu löytämään Playstation Networkista peliseuraa.

Portaali onneen

Alunperin huomaamattomaksi lisäbonukseksi noteerattu Portal on jo yksinään riittävän hyvä syy Orange Boxin hankkimiseen. Netti-ilmiöksi noussut, muutaman tunnin pituinen puzzlepeli on jotain niin nerokasta, että vastaavaa taituruutta näkee vain harvoin. Peli-idea on yksinkertainen: portaalipyssyllä luodaan kaksi eri portaalia, joista toiseen sisään menevä astuu toisesta ulos. Liike-energia pysyy ennallaan ulos syöksyttäessä, joten oikein sijoitetuilla portaaleilla voi hyppiä huikeita loikkia.

Mieltä virkistävä pelimekaniikka olisi jo yksinään viihdyttävää, mutta Portalin lopullinen nerokkuus tulee koko hommaa pyörittävästä, umpihullusta Glados-tekoälystä. Tietokoneen kipeisiin juttuihin ja lipsahduksiin ei tahdo kyllästyä millään ja viimeinen silaus saadaan pelihistorian parhaista lopputeksteistä. Portal myös yhdistyy tarinana hienosti osaksi isompaa Half-Life-kaanonia.

Orange Box on kovaakin kovempi viihdepaketti. PS3-version hidastelu on harmittavaa, mutta ei tee Half-Life-kokemuksesta pelikelvotonta. Jos kotoa löytyy Xbox 360 tai PC, kannattaa appelsiinilaatikko silti mieluummin hankkia niille. Jos nurkassa seisoo vain musta torni, ei vaihtoehtoja ole. Half-Life 2 ja Portal ovat hidasteluineenkin likimain parasta, mitä PS3:lle on tarjolla.

90