Outrun 2006: Coast 2 Coast (PS2) – Orin paluu

Mitä yhteistä on blondilla ja Ferrarilla? Molemmat tekevät loven lompakkoon.

Vuosi 1986: eletään Segan pelisuunnittelija Yu Suzukin ja juppien kulta-aikaa. Pelimaailman näyttävimmät pelit pyörivät kolikkopelihalleissa, joiden autopelinurkkauksia hallitsee Outrun ja Ferrari Testarossa. Sulava ja rennon letkeä Outrun kiteyttää aikakauden hengen: punainen urheiluauto, kaunis blondi kainalossa, poppi pauhaa, letti hyvin ja kello näkyy.

Vuosi 2006: Segan asema on vain varjo entisestään, mutta Suzukin luoma Outrun voi edelleen paksusti tai ainakin muita ikätovereitaan paksummin. Kaaran ei enää tarvitse olla punainen, eurojytä raikaa, tukka on stailattu ja mikäs blondit veisi muodista.

Outrunin perinteinen ratarakenne noudattaa tuttua ja yhä aika omaperäistä kaavaa. Huiman nopeissa kisoissa ei junnata tylsiä kierroksia, vaan toisiinsa liitettyjä kiihkeitä etappeja liikenteen seassa. Noin minuutin paahtamisen jälkeen moottoritie jakautuu risteyksessä kahteen suuntaan, joista vasemmalla on enemmän suoraa baanaa, oikealla vaikeampaa mutkakoukeroa. Viiden vaihtelevan osuuden jälkeen kaara suhahtaa maaliin. Ainoa vastus on alaspäin nakuttava kello, johon tulee lisäaikaa jokaisen pätkän alussa. Arvokkaita sekunteja palaa kolareissa, joita aiheuttavat tiukat kurvit ja tiheä liikenne.

Tuttua sapluunaa muovataan erikoisilla tavoitteilla, vaihtelevilla aloituspaikoilla ja nurinpäin ajetuilla etapeilla. Kisaamista myös piristetään perinteisellä sijoituksiin perustuvalla kilvanajolla, ja esimerkiksi slipstream-kamppailuissa koetetaan pysyä mahdollisimman pitkään liikenteen tai kilpailijoiden imussa.

Heart attack -pelimuodossa on eniten peruskaavaa sotkevia hupaisia virityksiä. Sydänkohtauksessa menoa ja meininkiä rakastava tyttöystävä antaa tehtäviä, joista pitää selviytyä tyylikkäästi tai muuten akka livistää osaavamman uroon kainaloon. Tärkeä luonnonlaki, joka kannattaa muistaa.

Sydänkeikat koostuvat lähinnä päättömistä kolarointi- tai väistötoilailuista. Ferrarivirtuoosit välttelevät muun muassa rekkakolonnia, radalla hilluvia ufoja ja asfaltille jysähtäviä meteoriitteja.

Outrun 2 Remix

Outrunissa ajetaan perinteisesti pelkkiä Ferrareita, joiden ajo-ominaisuudet ovat putipuhdasta arcadea. Kaarat taitetaan jyrkkiin mutkiin hurjilla sladeilla, jotka eivät hidasta vauhtia juuri lainkaan. Sporttiohjus irtoaa tiestä yksinkertaisella jarrua, käännös ja hanaa -yhdistelmällä. Kahva edellä luisuminen jatkuu teoriassa rajattomasti, jos rattia veivaa kurvin suuntaan.

Ferrarien ominaisuudet vaihtelevat kiihtyvyys-, huippunopeus- ja pitoakseleilla. Voimasuhteet eivät noudata mallien todellisia eroja, sillä huippuluokan nopeimmat raaserit ovat tarkoituksella valikoiman vaikeimmin ajettavia. Enzo kiihtyy laiskemmin ja kääntyy kankeammin kuin Miami Vicesta tuttu joka jätkän kesäauto 365 GTS 4 Daytona.

Liikenne muistuttaa todellisuutta vain siteeksi. Geneeriset kauppakassit, valtavat rekat ja turistibussit paahtavat motarilla likimain kahtasataa, joten nopeuserot ovat pieniä. Muut ajoneuvot ovat käytännössä liikkuvia pujottelukeppejä. Liikenteen nopeus ja Ferrarien kyseenalaiset ominaisuudet eivät sinänsä ole vikoja, sillä Outrunin kohdalla realismin odottaminen on omaa typeryyttä.

Outrun 2006: Coast 2 Coast sisältää aikaisemmin vain Xboxille ilmestyneen Outrun 2:n kokonaisuudessaan, joten kisoja ja etappeja on melkoinen nivaska. Rannalta rannalle -kilpailun 15 etappia ovat erilaisia kuin kakkososan pätkät. Tuoreiden osuuksien määrästä huolimatta kaahaaminen maistuu vanhan toistolta, sillä Coast 2 Coast ei tuo kaavaan mitään mullistavaa.

Mielenkiintoa pidetään yllä addiktiivisella ostetaan bonuksia -mekaniikalla. Joka kisasta jaetaan pisteitä, joilla ostetaan lisää automalleja, värejä, taustamusaa ja muuta sälää. Autojen ohella etenkin musan ostaminen motivoi. Korvat eivät kestä samaa humppaa koko ajan, vaikka biisi olisikin mahtava Magical Sound Shower.

Yksinpelin kisoissa piisaa kohtuullisesti haastetta ja tekemistä. Kilpailuja on paljon ja yksi paha virhe tietää tappiota, joten urakkaan palaa vähintään yhden viikon illat. Arvosteluversion takia en päässyt kokeilemaan nettipeliä. Jos se muistuttaa yhtään Outrun 2:n Xbox Live -kisoja, koitoksissa kilpaillaan ennalta valittujen etappien voitosta.

Outrun 2006: Coast 2 Coastin tuntuu blondin deittailulta: pieninä annoksina ja harvoin nautittuna makeaa herkkua, mutta pidemmän päälle imelää mössöä.

85