Overlord – Suurta maihinnousua odotellessa

Rowan Softwaren uusin lentosimu Overlord istuttaa pelaajan liittoutuneiden hävittäjälentäjäksi Englantiin. Tehtävänä on murentaa saksalaisten teollisuus ja maa- ja ilmavoimat Pohjois-Ranskassa ennen suurta maihinnousua Normandian rannikolle.

Viidenkymmenen vuoden takainen Normandian maihinnousu (eli Operaatio Overlord) oli toisen maailmansodan käännekohtia. Maihinnousu ei suinkaan ollut mikään helppo nakki liittoutuneille, sillä vastassa olivat vielä vahvat ja hyvinkin fanaattiset vihollisjoukot. Taistelut olisivat saattaneet kääntyä voitokkaiksi saksalaisille ilman liittoutuneiden massiivisia lento-operaatioita, joiden tarkoitus oli saavuttaa lähes täydellinen ilmaherruus ja vastustajan asemien laajamittainen tuho.

Overlord lupailee SVGA-grafiikkaa, hienoja kuvakulmia ja realismia. Rowanin historia lentosimuissa on ollut kuitenkin epätasainen, muutamaa helmeä vastaa vähintään yhtä moni tusinatekele.

P-päivä, mutta tulipahan käytyä

Pelaaja istutetaan rivimieheksi joko hävittäjän tai maataistelukoneen ohjaamoon. Koneita on tarjolla vain kolme: Spitfire, Mustang tai Typhoon. Jokaisella koneella on omat etunsa, mutta raskaasti aseistettuna hävittäjäpommittajana Typhoon on tavallaan pääosassa, koska tärkeimpänä tehtävänä on nimenomaan vihollisen maakohteiden ja joukkojen moukarointi. Pohjois-Ranskassa sijaitsevat lentokentät, tehtaat, rautatieasemat, rannikkotykistö, sillat, tutkat ja V1-ohjusalustat on saatava mahdollisimman tehottomiksi, ja saattaapa Saksan rannikkolaivastokin hangoitella tulevia rantautujia vastaan.

Taustatietoihin on perehdytty ilmeisen tarkkaan. Tehtäviä annettaessa ja myöhemmin suunniteltaessa on apuna valtava määrä tietoa kohteista aina tiedustelukoneiden nappaamia filmejä myöten. Tehtävien brieffaukset ovat esimerkillisiä ja sopiva jännitys syntyy jo ennen lentoon lähtöä. Päävalikon virkaa hoitaa ilmakuva lentotukikohdasta, jossa lentojen välillä voi tutkia tulevia kohteita, tarkistaa käskyt tai vihollisen ilmahyökkäyksen sattuessa joko juosta poteroon suojaan tai yrittää päästä ilmaan torjuntalennolle. Hätähousut voivat varpata suoraan taisteluun ilman sen suurempia selittelyjä tai vaikutusta itse kampanjaan.

Sulavasti tai silmiä hivellen

Overlord toimitetaan sekä VGA- että SVGA-versioina, ja ilma on täynnä yllätyksiä. Ensimmäinen on erittäin onnistuneesti valitut värit, joiden ansiosta maailma on hyvinkin oikean näköistä. Sama asiallinen linja jatkuu kalustossa, sillä pintakuvioiduilla vektoreilla toteutetut koneet on saatu näyttämään metallisen aidoilta. SVGA-versio nostaa graafisen loiston vielä huikeammalle tasolle, mutta vaatii jo sitten vääntöä konehuoneesta. Liikaa tahmaamista vähentää automaattisesti vähenevät yksityiskohdat sekä kokoaan muuttava toimintaruutu.

Äänet ovat kerrankin onnistuneet. Konetykit paukkuvat munakkaasti, ohilentävien koneiden moottorit jylisevät ja muutenkin äänet kuulostavat oikeilta ja mehevän voimallisilta. Äänikorttituki tosin on brittiläiseen tapaan hyvin suppea, vain tärkeimpiä standardeja tuetaan.

Maakohteiden ja lentokoneiden seuranta ohjaamosta on hoidettu Falcon 3:n padlockia muistuttavalla systeemillä, eli näkymän voi säätää automaattisesti seuraamaan määrättyjä vihollisia tai esimerkiksi omaa siipimiestä. Tässä on menty jopa liian pitkälle, sillä lähes mitä tahansa ympäristössä olevaa kohdetta voi tarkastella ulkopuolelta eri kulmissa. Vastaavasti tarvittavia näppäinyhdistelmiä on poskettomasti, jolloin tärkeimpien oppiminen ja muistaminen saattaa olla aluksi turhan työlästä. Automaattista seurantaa avustamassa on muutamia näppäriä apuneuvoja, joiden avulla oman koneen asento ja muu ilmassa pysymisen kannalta oleellinen tieto on nopeasti tarkistettavissa riippumatta siitä, mihin suuntaan katse sattuu osoittamaan.

Ei inhorealismia

Ulkoisen loiston ja monien nippelikomentojen varastaessa shown lentokoneiden käyttäytyminen ja realismi ovat jääneet hitusen taka-alalle. Overlordin koneissa on Rowanin tavaramerkki eli tunne kuin lentäisi jään pinnalla. Eipä jokaisen lentosimun silti tarvitsekaan pyrkiä ehdottomaan realismiin. Sitä paitsi rankka Air Warriorin kanssa puuhailu on omiaan tekemään ihmisestä pikkutarkan, ja lentämiseltä Overlord kuitenkin tuntuu.

Realismin ja vaikeustason valinta on toteutettu jännästi: eri optiot muuttuvat vaikeammiksi sitä mukaa kun pelaaja saa ylennyksiä. Ne voi tietysti jo kättelyssä vaihtaa vaikeammiksi, mutta ei enää ylennyksen jälkeen helpommiksi. Jälleen yksi normista poikkeava tapa toteuttaa lentosimujen perusasioita.

Vaikka viestejä tukikohdasta ja muilta lentäjiltä tulee solkenaan, siipimiehiä ei voi suoraan komentaa, vaan pelaaja on taivaalla pelkästään vastaanottavana osapuolena. Hieman asiaa korjaa mahdollisuus vaihtaa ohjaus lähes mihin tahansa ilmassa olevaan koneeseen, joskin se rajoittuu vain niihin kolmeen pelaajan käytössä olevaan konetyyppiin.

Olisi kyllä ollut vähintään toivottavaa antaa mahdollisuus kokea maihinnousu myös saksalaisten puolelta. Rymistely määrällisesti ylivoimaisten liittoutuneiden keskellä tappavan tulivoimaisessa Focke-Wulfissa jää nyt vain haaveeksi.

Pienenä ongelmana Overlordissa on vaikeasti selitettävä hengettömyys. Kaikesta ulkoisesta loistosta huolimatta tunnelma on oudon kylmä ja turhan asiallinen. Ilmiselvästi on haettu pientä juonellisuutta kuten Originissa, mutta linjaa ei ole jatkettu loppuun saakka. Missään vaiheessa ei pääse syntymään tunnelmaa osallistumisesta johonkin elämää tärkeämpään operaatioon tai halua antaa kaikkensa oman laivueen selviytymisen puolesta. Ilmataistelut ovat kyllä nautittavia, eikä suinkaan vähiten komeiden graafisten ja auraalisten efektien takia.

Lisäksi tuntuu siltä, että tekijät olisivat halunneet lopulta tehdä kompromissin historiallisen tarkkuuden ja kepeän, mutta näyttävän paukuttelun välillä. Vähän samanlaista harhailua on ollut monissa muissakin brittisimuissa.

Overlord toimii ainakin hyvänä johdatuksena lentosimujen vaikeasti lähestyttävään maailmaan, sillä siinä on vähän kaikkea ulkoisesti houkuttelevassa muodossa. Ainakin kokeilemisen arvoinen kokeneemmillekin, etenkin jos huippurealismi välillä kaipaa hieman kevennystä. Minä aion joka tapauksessa pitää huolen siitä, että maanmiehet saavat rauhassa viettää rantalomaa ilman teutonien häiriköintiä.

87